hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 更改110線
開啟左側

更改110線

yuiok158 發表於 2010-7-28 18:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於東區至尖沙咀已有方便的地鐵,本線的客源大部分都來自紅隧口。而且110線改經維園及北角一段英皇道後已失去部分價值。而這改動除了可以增加吸引力之外,更可以節省資源,實為一舉數得。
本線改由尖東(麼地道)至筲箕灣。
港島方向:
尖東(麼地道)>加連威老道>科學館>牲口站>紅隧口>110未改線之原有路線。
九龍方向:
原有路線>清風街天橋>紅隧口>理工大學>科學館>尖東(麼地道)
服務時間(兩邊總站相同)
一至六:0615-2015
日,假期:0915-2015
班次:20分鐘一班。
轉乘優惠:本線乘客可免費於紅隧口(北行)轉乘112。
112乘客可免費於紅隧口(南行)轉乘本線。
如有需要,路線118港島方向可配合110的班次增加不經北角的特車。
歡迎狠批

tfzoofsss 發表於 2010-7-28 18:55 | 顯示全部樓層
圓方、海港城班人搭乜去東區?
無理由叫人行去麼地道搭/搭天星小輪掛。
仲有唔係個個都鐘意同人迫鐵路。

(巴士公司應該唔會咁好死整紅隧免費BBI)

樓主| yuiok158 發表於 2010-7-28 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 tfzoofsss 於 2010-7-28 18:55 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
圓方、海港城班人搭乜去東區?
無理由叫人行去麼地道搭/搭天星小輪掛。
仲有唔係個個都鐘意同人迫鐵路。

(巴士公司應該唔會咁好死整紅隧免費BBI) ...

圓方樓下就係九龍站,海港城都離尖沙咀站唔遠。
轉乘的只限九新經營的112,可行性應較其他巴士線高,但是否有可能就不清楚
唔想迫鐵路的話那就沒辨法。
tfzoofsss 發表於 2010-7-28 19:23 | 顯示全部樓層

原帖由 yuiok158 於 2010-7-28 19:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

圓方樓下就係九龍站,海港城都離尖沙咀站唔遠。
轉乘的只限九新經營的112,可行性應較其他巴士線高,但是否有可能就不清楚
唔想迫鐵路的話那就沒辨法。 ...

尖沙咀其實一直都係 110 既獨市位,
如果搭東涌線就要係香港中環行一大條轉車通道;
如果搭荃灣線就要同人迫+要轉車。
110 呢個時候便顯得直接方便,
尤其太古城、興東、耀東。

106116_1023 發表於 2010-7-28 21:52 | 顯示全部樓層
路線短左,班次更疏,如何增加吸引力?
反而似慳皮多
Chelsea FC
天空之神 發表於 2010-7-28 22:26 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

獨市但冇肉食 , 不如放棄
.
 樓主| yuiok158 發表於 2010-7-29 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 106116_1023 於 2010-7-28 21:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
路線短左,班次更疏,如何增加吸引力?
反而似慳皮多
車係疏左,短係短左
但係行左渣華道同清風街天橋,路線直接左
時間易預
仲可以加返quota
一舉數得
兜子 發表於 2010-7-29 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 yuiok158 於 2010-7-29 12:18 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
車係疏左,短係短左
但係行左渣華道同清風街天橋,路線直接左
時間易預
仲可以加返quota
一舉數得

岩,不過咁搞連客都少左,
車又可以cut左,條線好似你咁搞完之後分分鐘可以cut埋..
仲可以慳多幾架車,
如果目的係想陰乾條線既就真係一舉好多得
kay 發表於 2010-7-29 07:39 | 顯示全部樓層
咁搞,似殺線多過救線
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2010-7-29 07:59 | 顯示全部樓層

咁改我寧願成條斬左佢好過...

因為,
你連呢個中港城,廣東道呢D重要的位都冇埋,
呢2個位一到繁時加埋的客量係>60個的時候,
你條110唔要呢2個位的話,
對於110有咩好處先?

你縮到去呢個巴總,
根本呢D位非繁係近乎冇人落,
通常過哂九龍公園徑先至有多少少人落的時候,
110仲唔執得?

雖然話行清風街天橋的客的確會多番少少,
但...有冇人同你等20分鐘一班的110先

比我都唔等啦....