hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 215X早上繁忙時間服務優化建議
開啟左側

215X早上繁忙時間服務優化建議

~誰@359~ 發表於 2010-8-7 22:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時215X平日早上都有不停曲街特車,接載前往尖沙咀既乘客
基於普通215X會受曲街站既紅隧車龍影響,乘客都會普遍選擇特車
令特車好多時都會滿載乘客,甚至有超載可能
觀塘乘客亦都難以登車,被迫改坐車程大約長10分鐘或更多既普通班次,或者多預留時間等車
另一時間,215X普通班次經常未坐滿就過啟德隧道,載客能力被浪費
但係曲街站既乘客人數,每一班車大致都有十數至二十個,難以一刀切將215X所有班次變成特別車

本優化建議主要有幾個目的
1. 大幅提高不停曲街班次既比例,以期進一步用盡載客能力
2. 嘗試減少藍田乘客既車程
3. 增加觀塘乘客能夠乘搭到不停曲街班次既機會,以進一步吸納由觀塘前往尖沙咀既乘客

建議詳情:
根據自己乘坐經驗,215X普通同埋特別車普遍會梅花間竹開出
而大約15分鐘之內,會有兩班普通同埋兩班特別車開出
因此,建議將會以15分鐘作為一個單位
+0分鐘:
215X普通班次,依現時215X班次行走,經觀塘,停曲街
+3分鐘:
215X不停曲街特車,經觀塘,但不停曲街站
+10分鐘:
215X藍田特車,過藍田站後,下一站為香港理工大學,並且不經觀塘
+25分鐘:
215X觀塘特車,由觀塘法院起載,並且不停曲街站

將此規律套用到7:30am至9:00am之上午繁忙時間:
廣田村開:7:30、7:33(不停曲街)、7:40(藍田特車)、7:45、7:48(不停曲街)、7:55(藍田特車)、
8:00、8:03(不停曲街)、8:10(藍田特車)、8:15、8:18(不停曲街)、8:20(藍田特車)、
8:30、8:33(不停曲街)、8:40(藍田特車)、8:45、8:48(不停曲街)、8:55(藍田特車)、9:00
觀塘法院開:7:55、8:10、8:25、8:40、8:55、9:10

配合措施:如有需要改用ADS,或者外來柯打係使用細車的話,需要將車調往行走215X普通班次

有關建議既好處在於
1. 藍田乘客打爆左一架特車之後,可以變相飛起觀塘,加快車程
2. 觀塘法院有固定既特別車,不停曲街
一來令乘客更加易上車,二來開出時間可以大大增加215X吸引力
粗略估計,由觀塘法院開出,普遍可以o係15之內到達POLY,20分鐘之內到達尖東
班次開出時間亦方便到返唔同時間既人士,甚至有可能吸納到部分POLY返早堂既學生
(利益申報:我已經比較少返早堂,同時自己既上堂地點,有時o係曲街落車會比較方便)
3. 增加左曲街特車既比例,有助減少因為塞紅隧車龍而多排放既廢氣,亦可以快D返到總站,加快回車
但係建議既壞處就有
1. 藍田變相由四班車變成三班車,加上藍田特車同前車相隔比較多,啟田道尾或者藍田站附近有可能上唔到車
但係藍田地鐵站既乘客,可以考慮幫襯219P
2. 而家有部分乘客係坐215X由藍田去觀塘同埋展貿落車,呢班乘客可以享用既215X班次會變成3至12分鐘一班

歡迎意見
字大只顯得人自大
yuyu.lewis04 發表於 2010-8-8 00:31 | 顯示全部樓層
法院特車可否延長至麗港城食219x客?
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2010-8-8 02:29 | 顯示全部樓層
原帖由 yuyu.lewis04 於 2010-8-8 00:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
法院特車可否延長至麗港城食219x客?

站位方面會唔方便
入左麗港城,就埋唔到法院,只可以埋變電站果個位
本身215X去尖沙咀果程觀塘得兩個站已經好惡搭
變電站既位置仲遠過法院個站
而另一件事情係,其實冇需要搶219X客
同215X特車比的話,以我所知既219X既客量係差幾皮,冇得點搶
而且219XP都係直上公路,215X仲要觀塘道上客,彌敦道行去廣東道果邊亦都係可接受既路程,有得搶都搶唔到
若果係都要搞219X的話,我就唔會係拉215X入去
而係將219X搬出觀塘道輔助215X,但明顯呢個唔係本建議既著眼點

字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2010-8-8 14:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-8-8 02:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
站位方面會唔方便
入左麗港城,就埋唔到法院,只可以埋變電站果個位
本身215X去尖沙咀果程觀塘得兩個站已經好惡搭
變電站既位置仲遠過法院個站
而另一件事情係,其實冇需要搶219X客
同215X特車比的話,以我所知既219X既客量 ...

215X咁樣改唔係唔得
但只怕部份觀塘道乘客見到215X飛站啫~

P.S.219X要執都係同219P調角色
      而唔係出觀塘道爭食啦~~
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2010-8-8 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-8-8 14:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

215X咁樣改唔係唔得
但只怕部份觀塘道乘客見到215X飛站啫~

P.S.219X要執都係同219P調角色
      而唔係出觀塘道爭食啦~~

你指既咁改係咩先…

話說返早堂期間我都幾固定地見到一架坐唔滿既AVBW 219P…
所以其實我最初既諗法係藍田特車連地鐵站都唔停,讓客畀219P
字大只顯得人自大
3AV112 發表於 2010-8-8 15:58 | 顯示全部樓層
不如早繁直接將曲街同尖沙咀分家
將樓主建議既特班資源用黎開215P
停曲街後跟11直入九龍站
215X早繁全部車唔停曲街
一來唔洗尖沙咀客再揀車上
二來可以吸引下新既佐敦客
相信有曲街+佐敦客要撐到15分鐘一班既215P唔難

至於樓上話藍田站俾219P
實際上而家219P真係同透明無咩分別
班次上已經比215X輸九條街
見到佢奇特既麗港城區路線更加係唔敢上
所以行得落果個站就等215X
一係就直接落麗港城搭219P/X

JX9097 發表於 2010-8-8 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-8-8 15:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你指既咁改係咩先…

話說返早堂期間我都幾固定地見到一架坐唔滿既AVBW 219P…
所以其實我最初既諗法係藍田特車連地鐵站都唔停,讓客畀219P

小弟"咁改"指閣下改線

所以小弟唔明白點解麗港城要霸住條219X
根本油塘唔係想像中咁誇張
(但足以改善219X客量)
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2010-8-8 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-8-8 19:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

小弟"咁改"指閣下改線

所以小弟唔明白點解麗港城要霸住條219X
根本油塘唔係想像中咁誇張
(但足以改善219X客量)

咁我又唔明點解觀塘會頂閘飛站
基本上法院架車就係做觀塘果兩個站
而曲街特車前面果架普通車,就係用泥預先清咁一部分見車就上既客
字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2010-8-8 19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV112 於 2010-8-8 15:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不如早繁直接將曲街同尖沙咀分家
將樓主建議既特班資源用黎開215P
停曲街後跟11直入九龍站
215X早繁全部車唔停曲街
一來唔洗尖沙咀客再揀車上
二來可以吸引下新既佐敦客
相信有曲街+佐敦客要撐到15分鐘一班既215P唔難

咁樣的話,215X整體落尖沙咀既資源就會少左四分一
如果真係要開佐敦客源的話,我既諗法會係215P
廣田開,停曲街,佐敦道,之後行廣東道鏟返落尖沙咀西,新世界做尾站,再直接私返藍田
期望一部分去尖西既乘客會考慮上車
字大只顯得人自大
3AV112 發表於 2010-8-8 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-8-8 19:59 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁樣的話,215X整體落尖沙咀既資源就會少左四分一
如果真係要開佐敦客源的話,我既諗法會係215P
廣田開,停曲街,佐敦道,之後行廣東道鏟返落尖沙咀西,新世界做尾站,再直接私返藍田
期望一部分去尖西既乘客會考慮上車 ...

咁不如215P用13X既行法落新世界
可以吸引原215X往Park Lane一帶而又唔想行既客轉投215P
咁就唔會減走尖沙咀資源,去Park Lane一帶仲方便左