hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 960X 早上繁忙特別線
返回列表 發新帖
開啟左側

960X 早上繁忙特別線

KC3555 發表於 2010-8-18 22:34 | 顯示全部樓層

原帖由 HT3592 於 2010-8-17 22:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我只係怕波斯富街個邊同埋告士打道內道塞車
而且天后做總站返灣仔碼頭總站夠方便

你上菲林明道天橋出軒尼詩道都不遑多樣噃。
而且部車要做回程一單可以去菲林明道站開無話唔得架。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
天空之神 發表於 2010-8-18 23:14 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

967X/969X 擺明快過你屯門兜完一圈先出公路嘛
如果 960x 入金鐘就要研究埋左線落橋問題
.
 樓主| HT3592 發表於 2010-8-18 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-8-18 22:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你上菲林明道天橋出軒尼詩道都不遑多樣噃。
而且部車要做回程一單可以去菲林明道站開無話唔得架。

我都有諗過呢個問題 但係 如果想行返軒尼斯道係得呢個行法
除非直行告士打道 但第一個站就變左維園 會miss晒消防局 同sogo個度既客倉 變得唔夠吸引
所以覺得唔夠吸引

至於話拆線 可以話係只存在於幻想階段 完全唔實際 唔好講話區議會
就算我自己都覺得咁樣分法太麻煩
我之前經常早上7點幾既時間既960 大約8點幾出到去港島
發現其實港島區唔算係好塞車 係可以接受既 反而係好多時塞巴士停站個度耐
所以先建議960X做特快 唔停一部分既站 反應好可以加班
天后仲有一個好處就係其他線抽過黎既蛇車 可以直出紅隧
方便車務上既調動
天空之神 發表於 2010-8-18 23:49 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

但係入軒尼詩道已經要計計數先入到 , 唔同行海皮
.
 樓主| HT3592 發表於 2010-8-19 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2010-8-18 23:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係入軒尼詩道已經要計計數先入到 , 唔同行海皮

係咁唯有 係告士打道 直行 轉上銅鑼灣天橋
只係停維園 同天后 ...

咁樣會唔會都要計?

KC3555 發表於 2010-8-19 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 HT3592 於 2010-8-19 00:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係咁唯有 係告士打道 直行 轉上銅鑼灣天橋
只係停維園 同天后 ...

咁樣會唔會都要計?

停維園同天后吸引力咪仲低.......
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| HT3592 發表於 2010-8-19 01:44 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2010-8-19 01:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

停維園同天后吸引力咪仲低.......

但係有乜計 如果真係計quota起上黎 cut其他線quota實俾人嘈到
我覺得行返軒尼斯道肯定係最多客 但quota問題就真係無能為力