hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 琴晚搭小巴 真係好火滾 (曉麗苑 漢華34M) ...
開啟左側

[其他] 琴晚搭小巴 真係好火滾 (曉麗苑 漢華34M)

502 發表於 2010-9-20 18:32 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7607 於 2010-9-20 10:51 發表

如果你等車既地方得1架咁既車去到既
飛站咪火囉
有N架車去到既
咁你火你事啦

如果咁計 有N 架車到既地方 係咪例牌飛站?
如果你話係既我無野講架啦

咁唔通你去M 記買野食 個收銀姐姐唔彩你 你都覺得係正 ...

拿, 你自己將我既觀點錯誤理解再無限放大我夠係無野講啦
如果你覺得小巴司機錯既
何解唔投訴得
何刁民之有?
連投訴都要顧人感受
自己冇主見?

我將你話觀塘等車等到輪米咁拉埋黎講
咪話你知想回車快囉
你又話一件還一件
咁我又吹你唔脹既
即使我話小巴佬想回車快
都唔代表我話佢做得0岩下話?;P
的士係有權唔載你, 咁都可以拉埋同綠VAN講嗎?
連用紅VAN做例子都拉唔到啦
同樣我用M記黎做例子姐

我講你火你事
係禁止你火嗎版友??
想清楚啦

回埋下面EH牌版友啦
請你正確理解我既回文
"你火你事" 照字拆黎解釋係D咩
我相信你有能力理解到
何禁止意思之有?
抽得就抽嗎?
EH2674 發表於 2010-9-20 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 502 於 2010-9-20 18:32 發表

拿, 你自己將我既觀點錯誤理解再無限放大我夠係無野講啦
如果你覺得小巴司機錯既
何解唔投訴得
何刁民之有?
連投訴都要顧人感受
自己冇主見?

我將你話觀塘等車等到輪米咁拉埋黎講
咪話你知想回車快囉
你又話一件 ...

要回車快請直接私落山並調整落山方向班次。
咁點解樓主連發篇文宣洩不滿你都要插呢樣插嗰樣?你唔滿意可以扮睇唔到有關句子。
502 發表於 2010-9-20 19:29 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2010-9-20 18:53 發表

咁點解樓主連發篇文宣洩不滿你都要插呢樣插嗰樣?你唔滿意可以扮睇唔到有關句子。

樓主第一篇文恕我未能理解有幾多既理性
但之後既回文
我有全部否定嗎?

佢可以宣洩不滿
但宣洩不滿就唔插得嗎?
我反對樓主你夠插我啦
我而家係到宣洩緊我既不滿啦
咁你係咪唔插得我先?
你講既野又真係幾得意..

家下34m我開既?
我嘗試解釋俾樓主聽話要回車快
到你插我回車快請私牌
你搞清楚d關係先插啦哥哥仔
咁都抽得到,真厲害

一開首我已經叫樓主投訴啦
問過幾次到後來佢先肯回應投訴左未
咁我咪理解到佢真正用意囉
好啦你又出黎抽我第一篇回文既水
你咁睇得起我有咁多水俾你抽我又唔介意既
 樓主| KR7607 發表於 2010-9-20 19:39 | 顯示全部樓層

我先唔了解你點解要插呢樣插嗰樣
的士唔載你真係會犯法架wo
吉車冇落旗係可以去TD 投訴~~真係犯法架

的士 紅Van 綠Van 巴士點解唔做得例子?一樣公共交通公具 一樣要等?
你羅M記做例子我都無話你 9唔搭8啦

如果個個真係學你既理論
如果你覺得小巴司機錯既
何解唔投訴得何刁民之有?

咁各投訴科都日日無停手啦 師兄

你都讀過書 識得去搵方法理解一件事係岩定錯
我想了解清楚一般小巴既運作模式先係咪真係投訴 我第1篇文 係有2個問題架
我火係佢無故飛站...亦學JX9097 EH 版友 話無任何指示下 飛站 放客比後車/同路既其他線
再加上呢種Culture 亦學EH 版友話 不斷有車黎既線 我係咪要等到 佢肯埋站先上到車
我申隻手截果部車就係果部車 佢係無任何滿載 改路 或取消站位既情況下
係有必需埋站上客....明白未啊 我話知佢後便 10部8 部黎緊
唔好要一個要投訴既人 安慰番你好唔好 502 師兄

樓主| KR7607 發表於 2010-9-20 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2010-9-20 18:53 發表

算啦
位版友 同我地思路唔同....再講落去 都無咩意思架啦

慳番啖氣好過
502 發表於 2010-9-20 20:21 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7607 於 2010-9-20 19:39 發表

我先唔了解你點解要插呢樣插嗰樣
的士唔載你真係會犯法架wo
吉車冇落旗係可以去TD 投訴~~真係犯法架

的士 紅Van 綠Van 巴士點解唔做得例子?一樣公共交通公具 一樣要等 ...

又到我叫返你做師兄啦
我相信你係一個受過教育既人
有一個認知能力理解到飛站是否錯
是否投訴得
連投訴飛站都驚俾人話刁民既話
你都真係好驚下

你既理解係的士小巴都拒載
我既理解係的士紅van飛站
大家理解唔同
的士何站之有?
我覺得你9唔搭8咪用m記例子話你知9唔搭8囉
當然
你可以覺得我眼光短淺定義太窄架
我明白你火佢飛站架
咪叫你去投訴囉
你又話想理解下先
理解完錯會變返o岩?

都係果句啦
你同我對於大家文字上既意思理解唔同
繼續嘈都冇意思

我相信你係想理性討論
點知 架34M 一轉出黎 完全無意欲埋站...架車上面得3-4個人架渣 全場媽聲四起
原來跟住望一望後便 停車場路果個位..有部吉既34M 先慢慢洗出黎等燈

但你呢段文字我既理解前前後後時間相距好耐嗎?
我既理解唔係囉
我針著既係呢到
但你針著既要點係之後先講返
咁我咪明白囉

講就講完啦
理唔理解到我唔知啦
但2位要繼續抽水繼續單單打打既歡迎繼續
KK4355 發表於 2010-9-20 21:10 | 顯示全部樓層

間公司係叫漢華先岩
同埋佢地因為係玩分帳...
所以你所講既事就算35,36A都經常發生
佢地有啲司機如果見到後車追到自己架車,而大家又熟既
咁通常都會比後面條友食左啲客佢
 樓主| KR7607 發表於 2010-9-20 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 KK4355 於 2010-9-20 21:10 發表
間公司係叫漢華先岩
同埋佢地因為係玩分帳...
所以你所講既事就算35,36A都經常發生
佢地有啲司機如果見到後車追到自己架車,而大家又熟既
咁通常都會比後面條友食左啲客佢 ...

其實佢地既分帳係點玩法? 逐架車計? 定係成盤大數計?
transbus 發表於 2010-9-20 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7607 於 2010-9-20 13:20 發表

其實佢唔想上客不如搞私牌啦~~~
就算比我知佢係34M 都signal 到人 呢部車唔載客掛~~

其實我不滿就係師兄你所講既論點

一條直路上落山, 載唔載人都係最直接, 冇路揀,
前車飛走, 後車上客, 都正常.
更何況撳得私牌o黎, 一係山上夠鐘轉燈出村, 一係山下夠客走人,
咁不如唔好轉牌算?

再者, 曉麗苑入伙十幾年, 一路以o黎條線都係咁, 下次預早等啦.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
KK4355 發表於 2010-9-20 22:34 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7607 於 2010-9-20 21:19 發表

其實佢地既分帳係點玩法? 逐架車計? 定係成盤大數計?
逐架車計的...