hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 18M 南昌鐵路站<>何文田山道(循環線) (1/10更新) ...
開啟左側

18M 南昌鐵路站<>何文田山道(循環線) (1/10更新)

ASV63 發表於 2010-9-30 21:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因:
1. 方便有關地區市民在以下車站接駁鐵路:
聯運街/旺角道(旺角東)
旺角鐵路站/旺角道(旺角)
南昌鐵路站(總站)(南昌)
2. 增加何文田山道一帶的交通服務,以方便該區市民
3. 有助紓緩專線小巴74s繁忙時間滿座情況
用車:AA, AM, ASB
派車廠:LCKD-LCK
18m 南昌鐵路站<>何文田山道(循環線)
收費:$4.2
班次:
星期一至星期六:
0630-0815        15
0815-1530        20-30
1530-1900        15
1900-0000        20
星期日及公眾假期:
0600-1200        20-30
1200-1400        15-20
1400-2100        20-25
2100-0000        20
分站:
1. 南昌鐵路站($4.2)
2. 雅蘭街
3. 旺角道
4. 嘉道理道
5. 中華電力
6. 萬基大廈
7. 何文田街
8. 文采閣
9. 仁禮花園
10. 仁禮花園A座
11. 永安台
12. 何文田山道
13. 嘉輝臺
14. 醫療輔助總部
15. 九龍維景酒店
16. 怡安閣
17. 太平道
18. 旺角鐵路站
19. 旺角街市
20. 銘基書院
21. 浪澄灣
22. 南昌鐵路站

評分

參與人數 1aPower -3 收起 理由
Gary_B -3 建議無聊 需求及路面情況皆不合巴士行走 ...

查看全部評分

JX9097 發表於 2010-9-30 21:50 | 顯示全部樓層
講真,呢條線需求真係成疑
何文田山道大部份人都有車
對公共交通需求唔會太大
(有都畀74S食哂)

而且大部份同18重疊
(最慘18客量亦唔算特別突出)
即使搶到客都只係左手交右手
九巴唔會咁傻
cong 發表於 2010-10-1 12:19 | 顯示全部樓層
EH2674 發表於 2010-10-1 15:14 | 顯示全部樓層

叫小巴公司加車好過喇
brianso198 發表於 2010-10-1 16:37 | 顯示全部樓層
74S叫做做到的時候,
老實講18M需唔需要開呢?

再講,
睇下條2C就知乜事

呢條野都假假地都叫做經過尖沙咀....
 樓主| ASV63 發表於 2010-10-1 17:21 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 30/9/2010 21:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
講真,呢條線需求真係成疑
何文田山道大部份人都有車
對公共交通需求唔會太大
(有都畀74S食哂)

而且大部份同18重疊
(最慘18客量亦唔算特別突出)
即使搶到客都只係左手交右手
九巴唔會咁傻 ...

呢條線快過18好多(尤其是何文田山道方向)
 樓主| ASV63 發表於 2010-10-1 17:27 | 顯示全部樓層

如果呢條線回程咁行:
公主道、培正道、窩打老道、亞皆老街(唔入聯運街)、返回原線
咁會唔會有多D客源?
EH2674 發表於 2010-10-3 20:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV63 於 2010-10-1 17:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果呢條線回程咁行:
公主道、培正道、窩打老道、亞皆老街(唔入聯運街)、返回原線
咁會唔會有多D客源?

主線都夠載既情況下,你條副線點改都無用啦...
 樓主| ASV63 發表於 2010-10-9 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 1/10/2010 16:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
74S叫做做到的時候,
老實講18M需唔需要開呢?

再講,
睇下條2C就知乜事

呢條野都假假地都叫做經過尖沙咀....

74S既班次絕對唔穩定,上何文田山果d都叫做可以截停架74,再同司機講我上何文田山,跟住司機即刻係個對講機call架74s接佢地上山。相反,呢個方法不適用於係何文田山等車,因為果度冇74,所以我就話佢d班次絕對唔穩定。