hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 常常滿座-專線60號
返回列表 發新帖
開啟左側

常常滿座-專線60號

TankKingEH9697 發表於 2010-10-5 20:58 | 顯示全部樓層

&ptid
原帖由 tonyckw05 於 2010-10-2 19:43 發表
同意!漢華啲線真係條條都禁好客
+最近60換架歐5coaster代架早期圓燈coaster
唔知距去咗冰
係6LS換3代先真 (HS5229)整體上都係同一批車

PS 有時部份板友話34M司機駕駛態度差
但諗吓繁時是但一邊站頭都排晒長龍 想唔開快D都難
60 o個d真係怕怕 就算排晒長龍都係 車速都係安全至上
坦克王EH 9697
transbus 發表於 2010-10-5 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2010-10-5 20:58 發表
&ptid係6LS換3代先真 (HS5229)整體上都係同一批車

PS 有時部份板友話34M司機駕駛態度差
但諗吓繁時是但一邊站頭都排晒長龍 想唔開快D都難
60 o個d真係怕怕 就算排晒長龍都係 車速都係安全至上 ...

咁又唔同講法,
34M幾乎係點對點, 60就沿路都會有人上落,
開太快實會推前車, 慢車就有平均時間到各站o既效果.
不過有少部份師傅真係慢得離譜, 連過連德道都唔踩過30..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
 樓主| tonyckw05 發表於 2010-10-7 18:26 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

同意
但早更有幾個師傅安全得來又快,踩到50到
下午個D就...碌到得30-50
咖喱 發表於 2010-10-10 00:41 | 顯示全部樓層

小弟由藍田去秀茂坪, 順利, 一早都唔搭佢, 一係就 601, 一係就 619,
事關中學頭 3 年搭佢, 等極都起碼 9 個字先上到車~

九記整條上下午返學時間o既過山巴士線啦快 d.
藍田站上山, 之後跟 60 咁行, 去到順利就落彩虹返轉頭~
JX9097 發表於 2010-10-10 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 咖喱 於 2010-10-10 00:41 發表
小弟由藍田去秀茂坪, 順利, 一早都唔搭佢, 一係就 601, 一係就 619,
事關中學頭 3 年搭佢, 等極都起碼 9 個字先上到車~

九記整條上下午返學時間o既過山巴士線啦快 d.
藍田站上山, 之後跟 60 咁行, 去到順利就落 ...

九巴唔會理
因為來往四順,彩雲同彩虹嘅26M已經頹做
而藍田/秀茂坪來往四順已經有60,來往彩虹有港鐵
(相信九巴班次唔會太密,大家都寧願成班同學行落去港鐵站轉港鐵)
得番藍田往返彩雲?!
咖喱 發表於 2010-10-10 15:42 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-10-10 11:57 發表

九巴唔會理
因為來往四順,彩雲同彩虹嘅26M已經頹做
而藍田/秀茂坪來往四順已經有60,來往彩虹有港鐵
(相信九巴班次唔會太密,大家都寧願成班同學行落去港鐵站轉港鐵)
得番藍田往返彩雲?! ...

咁又係, 咁各位學生哥繼續港鐵啦, 又平 d,
去秀茂坪同順利就 601 同 619 啦~
Choi 發表於 2010-10-10 18:36 | 顯示全部樓層

原帖由 tonyckw05 於 2010-10-2 12:19 發表
九巴在開安達臣,彩福嘅線積唔積極呢?係嘅話,插隻腳都無壞
ps.而且四順,舊秀茂坪多老人家,鍾意搭巴士,可能得呢!

如果叫新巴開線/踢796S過去或延長或者可以考慮(之前不是傳上山一打三嗎 )
新造的人、如鷹展翅上騰。
JX9097 發表於 2010-10-11 09:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2010-10-10 18:36 發表
如果叫新巴開線/踢796S過去或延長或者可以考慮(之前不是傳上山一打三嗎 )

新巴資源咁緊張,拉796S上山都唔知要加幾多架車先搞掂
而且,方議員肯放過條796S先算啦