hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 南區分會路線加價
開啟左側

[車費] 南區分會路線加價

EvilKo 發表於 2010-11-16 19:42 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2010-11-11 23:25 發表

終歸都係日間線全部加價... (黎Sir呢次算唔算燒鬚?)

舊價
香旺 13.5
香中繁時 7.5
香中非繁 6.0
華中 7.5
瑪麗/華富至香港仔 3.0
(全部加0.5)
通宵香旺 15.0(唔可能加,點半前仲可以出彌敦道幫襯巴士)
香觀 18.0( ...

事實上,華中非繁好似一直係 $6.00
華灣先至 $7.50

話時話華灣有冇加到?

ihmcKyo 發表於 2010-11-17 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 PFL 於 2010-11-16 11:39 發表

聽聞有兩個說法:
1. 現有司機不想再加車,正所謂"多個香爐,多隻鬼",分薄利潤!
2. 聽聞個打理人食水好深,由其是對D新入職司機。

口拿只是 "聽聞" !!!!!  ...

有南區轉旺角<=>西環司機話南區冇錢搵...做既轉數又少,客源亦唔穩定(因為到港大考試季節/放假就少好多學生哥!),結果轉投旺角<=>西環。
HG6729 發表於 2010-11-17 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 PFL 於 2010-11-16 11:39 發表

聽聞有兩個說法:
1. 現有司機不想再加車,正所謂"多個香爐,多隻鬼",分薄利潤!
2. 聽聞個打理人食水好深,由其是對D新入職司機。

口拿只是 "聽聞" !!!!!  ...

如果不想加車分薄利潤的話, 班司機合作少少, 大家繁時開快d ,快d 回車咯<<可行的

回大傻哥 , 冇人入線唔代表不可以提升服務的, 例如佢可以加直通車/ 短程車等等
路就係咁長, 係唔係下下要停晒呢? 呢個我我認為大家可以討論

你舉的油青例子又真係幾慘的, 隨左下繁多人d 之外 ,晚間我寧願入旺角線都唔入青山道線啦(小貓三四隻)
反而佢早繁又好多車過去幫手打仗bor , 我唔知實情運作如何, 但我覺得都係可行的
Mandy+263M=HG6729
JN6854 發表於 2010-11-17 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2010-11-17 20:58 發表
如果不想加車分薄利潤的話, 班司機合作少少, 大家繁時開快d ,快d 回車咯

而家香旺都係咁 朝早繁時有幾架入0黎打仗
但係黃昏繁時一樣人等車等到發瘋...

你知唔知開得快(快到響)時試過有客爆句咩?「司機,我地唔趕時間喎」
俾你做司機0既時候可以點?唯有死死氣開80kph-(行緊西隧) 試問咁樣點快0的回車?

平日非繁時根本就無客源 個個都0係公司/學校
多架車就蝕得多 梗係唔想有車再入線
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
da87 發表於 2010-11-18 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ihmcKyo 於 2010-11-17 00:42 發表

有南區轉旺角西環司機話南區冇錢搵...做既轉數又少,客源亦唔穩定(因為到港大考試季節/放假就少好多學生哥!),結果轉投旺角西環。

正常反應丫, 西旺行少咁大段路都係平香旺五毫子咁大把
所以一日仲維持住五毫子差價, 我都覺得香旺好抵坐
PFL 發表於 2010-11-18 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2010-11-17 20:58 發表

如果不想加車分薄利潤的話, 班司機合作少少, 大家繁時開快d ,快d 回車咯

點快呀!!現在好多車都安咗限速器,西隧不過80,而且繁時薄扶林道瑪麗到山道天橋慣例多車,點快???
HG6729 發表於 2010-11-18 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2010-11-17 21:09 發表

而家香旺都係咁 朝早繁時有幾架入0黎打仗
但係黃昏繁時一樣人等車等到發瘋...

你知唔知開得快(快到響)時試過有客爆句咩?「司機,我地唔趕時間喎」
俾你做司機0既時候可以點?唯有死死氣開80kph-(行緊西隧) 試問咁樣點快 ...

「司機,我地唔趕時間喎」
「但係仲有大把老闆等緊我WO!」

想慢D 未搭巴士咯,, 又唔係沒有選俾佢, 係咪先,
我相信佢一小部分的人真係唔可以咁自私的

反而九龍呢邊就冇咁多呢頖事情出現
HG6729 發表於 2010-11-18 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 PFL 於 2010-11-18 11:42 發表

點快呀!!現在好多車都安咗限速器,西隧不過80,而且繁時薄扶林道瑪麗到山道天橋慣例多車,點快???

你的意思係好多南區車都LOCK 晒?<<因為我九龍呢邊就未聽過有呢支歌仔唱
龍翔道, 太子道,上海街未一樣咁多車, 班小巴佬未一樣快到, 薄扶林道都可以快到
Choco 發表於 2010-11-18 19:58 | 顯示全部樓層
其實一直都覺得南區分會不思進取而己~
唔夠車, 又唔搵D方法去改善一下~

我唔知紅小可唔可以行士美菲路上薄扶林,
如果可以, 晚繁一定快過係李陞小學慢慢塞上薄扶林~

有D司機做壞規舉, 香旺係華樂樓俾自己友上....
睇到我地排隊果D眼突~

而家車疏左, 媲美970, 如果知道佐敦道唔塞車的時候,
而家一定會揀970~

香港仔私去華富又係浪費時間,
其實一定有方法攪下, 不過冇人理就算~

送$比新記駛, 如果970有得加下班不知幾開心,
最好開多條好似904/905咁行大角咀出旺角深水埗就正~
dydx 發表於 2010-11-18 22:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Choco 於 2010-11-18 19:58 發表
我唔知紅小可唔可以行士美菲路上薄扶林,
如果可以, 晚繁一定快過係李陞小學慢慢塞上薄扶林~

當然可以
香港仔←→西環紅小都係經士美非路