hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 四彩巴士路線建議
返回列表 發新帖
開啟左側

四彩巴士路線建議

JX9097 發表於 2010-12-22 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-12-21 23:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不過呢個方法可以一次過解決到彩盈、彩福、彩德來往四順、聯合醫院甚至觀塘的問題
(雖然去觀塘的走線的確係比較兜,但係同時我會考慮係咪可以觀塘方向過左順利紀律部隊宿舍後,
經順利村道落山,以節省行車時間,始終而家行利安道未必執到好多落山客,不過代價係落山會skip左順天)
只係條線可能應該用彩石里而唔係彩雲道上返山。

至於出四彩出旺角,我反而會傾向同時考慮順手將3C/9/203E重組,9號改為富山開出,3C改行太子道東/彩虹道來回,
203E取消,開新線填補龍翔道/橫頭磡來往旺角的空缺,用慳到的車開條新線25 彩福 - 旺角(循環線),
坪石過後直出太子道東,同時新增2A/6D的轉乘,so that出旺角班客唔駛左兜右兜。

係就係解決到,不過唔會有人咁搭去觀塘
(行落山等港鐵/巴士一定快過咁等+搭26M)
到時得物無所用,除非目的只係為咗塞住區議員把口
否則冇乜作為,睇唔到誘因要咁改
(唔好忘記,26M改成咁,一定要加車先得)

四彩出旺角,呢度有少少亂
現時富山泊5都好炆水,加埋9?不敢想像...
203E取消,但又開新線填番原3C空缺,仲可以慳到幾多車去開25?

不如唔好將佢複雜化,叫九巴直接放棄24
反正都係冇人等,冇人搭,不如推佢上新區仲好

新24 彩福-->旺角(循環線)
途經:彩福邨,彩德邨,坪石邨,新蒲崗(太子道東),九龍城,太子,旺角,九龍城,新蒲崗(太子道東),坪石邨,彩德邨,彩福邨

此舉不單止可以幫輕27繁時龐大需求,又可以令到九巴少一條蝕錢線
更重要嘅係,四彩居民唔使行到身水身汗先搭到巴士/小巴出旺角

S3BL100 發表於 2010-12-22 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-12-22 00:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
係就係解決到,不過唔會有人咁搭去觀塘
(行落山等港鐵/巴士一定快過咁等+搭26M)
到時得物無所用,除非目的只係為咗塞住區議員把口
否則冇乜作為,睇唔到誘因要咁改
(唔好忘記,26M改成咁,一定要加車先得)

四彩出旺角,呢度有少少亂
現時富山泊5都好炆水,加埋9?不敢想像...
203E取消,但又開新線填番原3C空缺,仲可以慳到幾多車去開25?

不如唔好將佢複雜化,叫九巴直接放棄24
反正都係冇人等,冇人搭,不如推佢上新區仲好

新24 彩福-->旺角(循環線)
途經:彩福邨,彩德邨,坪石邨,新蒲崗(太子道東),九龍城,太子,旺角,九龍城,新蒲崗(太子道東),坪石邨,彩德邨,彩福邨

此舉不單止可以幫輕27繁時龐大需求,又可以令到九巴少一條蝕錢線
更重要嘅係,四彩居民唔使行到身水身汗先搭到巴士/小巴出旺角

1. 我係預左唔會有太多人搭我建議果條26M由四彩出觀塘,但係和樂村斷估點都執到客,
再加上聯合醫院同四順,我諗點都方便到乘客既。
同時,26M名義上係鐵路接駁線(雖然in practice唔係),加車阻力應該無咁大,
大不了可以考慮23/23M到減一架車出黎,反正如果26M落觀塘方向行順利村道落山,23/23M的壓力應該有望舒緩。

2. 頭先multitask緊,唔記得左講,我係想順手重組埋3B/5/5C,5號拉返落彩虹(應該之前B2另一篇文都有提過下),
單獨3C/9/203E咁搞,的確唔係慳到太多車。
我心入面已經諗好左個方案,視乎黎緊幾日有冇時間睇下會唔會貼出黎。

3. 你建議條新24同我諗條25的走線一模一樣……

fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2010-12-22 07:20 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-12-22 00:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1. 我係預左唔會有太多人搭我建議果條26M由四彩出觀塘,但係和樂村斷估點都執到客,
再加上聯合醫院同四順,我諗點都方便到乘客既。
同時,26M名義上係鐵路接駁線(雖然in practice唔係),加車阻力應該無咁大,
大不了可以考慮23/23M到減一架車出黎,反正如果26M落觀塘方向行順利村道落山,23/23M的壓力應該有望舒緩。

3. 你建議條新24同我諗條25的走線一模一樣……

以九巴性格,cost大咗(26M加車)
但客量又未必可以cover嘅時候
九巴通常會選擇唔搞
除非有誘因令到九巴覺得有作為
否則睇唔出九巴會咁改26M

小弟見閣下好似慳唔到乜車做25
而24一向都係等死,不如狠心d推佢上路算吧啦~
尤其是現時九巴如此"進取"態度
用一條頹到冇人有嘅路線換一條有潛力發展嘅路線
誘因會較重組3C/5/9/203E大
S3BL100 發表於 2010-12-22 11:02 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-12-22 07:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

以九巴性格,cost大咗(26M加車)
但客量又未必可以cover嘅時候
九巴通常會選擇唔搞
除非有誘因令到九巴覺得有作為
否則睇唔出九巴會咁改26M

小弟見閣下好似慳唔到乜車做25
而24一向都係等死,不如狠心d推佢上路算吧 ...

1. 我個point係,26M如果行順利村道落山,未必需要加車維持現有班次;
同時,如果行順利村道落山,萬一真係要加車,可以由23/23M抽一架出黎,即係實際上唔使加。

2. 睇下啟業麗晶肯唔肯放走條24先算啦,但係我亦支持將24資源調撥去我地建議的25號線。
以四彩的人口,25號話唔埋要多一架車先夠行。

而至於我走去搞堆3C/9/203E,的確唔係慳到好多車,但係個motivation主要係為左縮減部份地區的行車時間,cut車只係副產品。

fb.com/scientisthk2usa/