hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 694大改造
開啟左側

694大改造

天瑞總站 發表於 2011-1-4 15:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
~誰@359~ 發表於 2011-1-4 15:47 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-1-4 15:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

小弟都有諗過將692 K.O.埋
但因為現時692係九新聯營,而694就係新巴獨營
冇理由新巴要食哂呢埋"轉乘客"(雖然數量上唔係多)

至於轉乘方面,首先,三間巴士公司點拆帳?
呢個係非常頭痛...

其次,閣下提到嘅路線當中,大 ...
拆帳果度,其實東隧轉乘一直都做緊
唔同既地方,只係由而家694一拍十幾蚊,變成694上落車都要拍卡
令到只係坐到東隧口、唔入將軍澳既朋友可以有返一個正常收費
變既只係新記一間公司

692果度,當大家都巴不得692快D上路果陣,咁又有咩所謂
九記樂得可以出少五架車,新記又可以用694既資源做到692既客

至於你話有落冇上
首先你要問一問自己:694唔做太古坊,只係做柴灣筲簊灣會有幾多人?
而家694可能都係一車得幾個至十個客左右入將軍澳
東九龍呀沙田呀唔通又會差好遠?咁而家批東隧線又係咪真係滿瀉到東隧必飛?
再者,樂觀D睇,KO左692,點都有人係東隧轉694返將軍澳
字大只顯得人自大
kay 發表於 2011-1-4 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-1-4 15:47 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
拆帳果度,其實東隧轉乘一直都做緊
唔同既地方,只係由而家694一拍十幾蚊,變成694上落車都要拍卡
令到只係坐到東隧口、唔入將軍澳既朋友可以有返一個正常收費
變既只係新記一間公司

692果度,當大家都巴不得692快D上路果陣 ...

但我怕692摺埋,d人全部去晒港鐵,用694轉車既人只會覺得同港鐵一樣要轉車,變相唔幫得694好多
往港島都好d,694轉其他車都可以好密..

倒返轉就.....除非可以有東隧口開出既694短棍專接批轉車客。
但我相信應該無人會冒險返將軍澳試轉乘694.......
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| JX9097 發表於 2011-1-4 16:10 | 顯示全部樓層

原帖由 天瑞總站 於 2011-1-4 15:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
西灣河筲箕灣要咁特快黎做咩?又唔係多商廈
連太古坊,港島東中心都唔經,仲講咩通勤商業活動
唔好叫人由太古城行返過去,咁不如搭地鐵

做埋太古坊,就要經北角過海
694就更加失去西灣河/筲箕灣客
(更進一步,連僅餘柴灣/小西灣客都走埋)
單靠太古坊(畀盡計埋北角)可唔可以撐得起條694?
(唔好忘記,搭港鐵由鰂魚涌都可以直達將軍澳)

樓主| JX9097 發表於 2011-1-4 16:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-1-4 15:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
倒返轉就.....除非可以有東隧口開出既694短棍專接批轉車客。
但我相信應該無人會冒險返將軍澳試轉乘694.......

新巴會唔會特登開架694就係做轉乘?
(仲要係東隧口tim...東隧收唔收錢都成問題)
kay 發表於 2011-1-4 16:18 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-1-4 16:13 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

新巴會唔會特登開架694就係做轉乘?
(仲要係東隧口tim...東隧收唔收錢都成問題)

但係密車線轉疏車線夾唔到時間其實係好大問題,
講既係除時係東隧食20分鐘等694...
我坐多個站去藍田轉mtr入TKO都無咁嬲...
所以北行吸客個度真係唔樂觀...

當然,特車都係根治唔到問題.....
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| JX9097 發表於 2011-1-4 16:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-1-4 16:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係密車線轉疏車線夾唔到時間其實係好大問題,
講既係除時係東隧食20分鐘等694...
我坐多個站去藍田轉mtr入TKO都無咁嬲...
所以北行吸客個度真係唔樂觀...

唔正路應該去觀塘法院
之後行過對面觀塘遊樂場/觀塘警署最"方便"
天瑞總站 發表於 2011-1-4 17:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2011-1-4 17:14 | 顯示全部樓層
原帖由 天瑞總站 於 2011-1-4 17:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
單靠西灣河筲箕灣又可以撐起694嗎?
唔好再講地鐵點喇,而家694可以執既客
只係唔想將地面行去地鐵站個班....
就算將軍澳要轉車去中環,去銅鑼灣,去柴灣又點
佢地都係揀地鐵,唔揀巴士

再講太古坊幾鬼多寫字樓呀而家
西 ...

如果真係要focus的話...
諗下太古城.....(太古坊的優勢其實麻麻,不過有可能好過好似606咁上東隧,因為606咁行個幾個燈位其實幾塞...)

不過單靠太古城會唔會好客呢?

同埋繁時694都幾好客,
不過班客好多時坐去柴灣小西灣...

筲箕灣班客反而唔算話算多(西灣河其實有,不過有D人會轉車去太古)

非繁呢2個位基本上係頂唔到一條694....
就算話太古都未必得...

ctb8107 發表於 2011-1-4 17:18 | 顯示全部樓層

其實既然694點搞都死
不如唔好郁, 等佢自然死好過啦
之前版友提出過好多建議去搵客, 希望搵多一個得一個...
但係除左跟798行之外, 其他改動都有機會流失一堆客
既然係咁, 明知點改都唔會風山水起, 咁又何必去搞佢呢?

至於東隧誇公司轉乘, 其實而家都存在, 603,682,694呢d獨營線都有份...
當然性質同"694轉其他東隧線往中環與692同價"係兩回事,
不過起碼證明唔係冇可能, 只要兩間巴士公司都計過數有so就得喇。
話唔定類似既物體就係今年RDP既建議。