hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國封 20 萬網站
開啟左側

中國封 20 萬網站

johnnybus 發表於 2006-1-19 11:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

中國封 20 萬網站

http://appledaily.atnext.com/tem ... &art_id=5586259

莫講 d 港商
如果外國人在上海公幹 , 想睇 CNN/BBC/CNBC/NHK 網站
亦都睇唔到

你話會唔會掃興....................??

hkicq 發表於 2006-1-19 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 johnnybus 於 2006-1-19 11:06 發表
中國封 20 萬網站
莫講 d 港商
如果外國人在上海公幹 , 想睇 CNN/BBC/CNB ...

較為內地网民批判既係禁入維基网,搞到內地人既政治理念反而不能在維基表述
引致近來有關台灣既發文更為支持台獨,連釣魚島亦已認為係日本領土.
至于外地游客在外賓用酒店使用'外國反動网站'係無困難既,
因為外地游客並非中國信息封鎖既對象,
外地既報章在外賓酒店有提供.
art0925 發表於 2006-1-19 15:23 | 顯示全部樓層
Also, if you can proof that you are foreign workers working in China, such as (HK, American, etc...) you can tell the ISp to take that registration away.  As me and my family always travel to Shanghai for business, our home up there doesn't have internet filtered, becuase we are American citizens, beside, I am the next door neighbor of the President of CSVW.  Which where I live is mostly reside by foreigners or HongKongese.

原帖由 hkicq 於 2006-1-19 11:23 發表

較為內地网民批判既係禁入維基网,搞到內地人既政治理念反而不能在維基表述
引致近來有關台灣既發文更為支持台獨,連釣魚島亦已認為係日本領土.
至于外地游客在外賓用酒店使用'外國反動网站'係無困難既,
因為外 ...
M 發表於 2006-1-19 16:25 | 顯示全部樓層

我反而覺得無問題,任何國家都會有阻止對政府不利的信息的
流通啦,點解係都要批評內地呢?
S3BL100 發表於 2006-1-19 17:53 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-1-19 16:25 發表

大家都咁做唔代表冇問題.
Octavian 發表於 2006-1-19 19:03 | 顯示全部樓層

因為中國相對黎講做得比較"張揚"一點...係五十步笑百步既情況之下,仲唔多一個話柄比人批評嗎?

不過....我反而覺得內地政府如果要取締的話,就應該取締那些掛羊頭賣狗肉,copycats,垃圾廣告同低級"性"趣味(如中國Yahoo的體育分頁)網站..好好提高人民素質,而唔係封那些討論政府的網站
arhang2001 發表於 2006-1-19 20:18 | 顯示全部樓層

你既偉大中國做咩你都覺得0岩架啦,根本唔需要多講。
Aboveday 發表於 2006-1-19 20:31 | 顯示全部樓層
看來中央的確很有誠意保持香港作為中國國際金融中心的地位.
(沒有資訊自由,言論自由的畸形社會,
永遠也不能形成下一個亞洲國際都會.)
ben2004 發表於 2006-1-19 20:59 | 顯示全部樓層
小弟試過起國內上網, 真係好多網都上唔到, 特別係論壇
隔離兩個大版都上唔到 ( 大約一年前仲上到 ), 只係 italk 可以上, 未知係咪同有關方面打通o左 ?

批評未批評囉, 使擇日子 ?
全世界咁多地方有封網, 咁我貼中國封網出離使唔使貼哂全世界咁多個國家先公平 ?
SSBT 發表於 2006-1-19 22:25 | 顯示全部樓層

其實咁樣真係拑制既人民既自由…
維基當然上唔到啦…
因為睇到六四嘛…

如果大陸唔係有咁多「不可告人之秘密」的話,
都唔駛封咁多網頁掛?

相對來說,
香港真係好有言論自由…
=0=