hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 隧巴606分拆建議
開啟左側

隧巴606分拆建議

brianso198 發表於 2011-4-9 13:33 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-4-9 13:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

或者另一角度諗,82S加多一至兩班東行班次,應該可以紓緩82的壓力。

總之,要過海客出左東隧後要兜埋太古/耀東,40-50分鐘先返到小西灣,我唔覺得應該係part of the solution,
唔應該要柴灣/小西灣人咁慢慢兜。

唔反對,不 ...

運作成本一樣?
有可能,不過唔代表收錢能力多左(講緊606,唔係新線)

606呢條線成本係低左,
不過唔代表呢條線的收錢能力係多左...

咁行一樣都唔好得好多,
分分鐘仲因為行耀東搞到條線仲蝕左都唔出奇...

柴灣小西灣條線一定係有賺左(賺得好多唔奇)
不過唔代表條606係可以減少佢的loss...
付出的成本高但條線收錢一定收少左, (唔好唔記得條線係比柴灣小西灣個條快線係分左好多客源)
好老實講呢條606真係同692差無幾...
早繁黎計根本太古鰂魚涌自成一國根本係好著數...
因為都知筲箕灣返工班客唔係咁易比你用606的時候,
好老實講句我寧願只係做太古鰂魚涌...

講真82S個頭真係好麻煩,
呢條野都係想做84做唔到的客而開,
但當年84行得邊到你條82S點都要跟下...
變左你而家先話檢討真係冇咁易..
就算鯉景灣真係冇客但係最大的問題係本身條線真係為左塞84原有客而開....
所以要處理係冇咁易...

講真彩雲呢D位就算比條641佢都未必會有好多人用,
不過至少塞條641真係好過條606....
 樓主| S3BL100 發表於 2011-4-9 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2011-4-9 13:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁我可以答你唔該搭一次下繁的606先好講...
西灣河筲箕灣加埋再加個耀東係落到至少三分一至一半車...(最多個班係過左半車)
太康街落十幾廿個,
跟住民生又落多十個, (不過可以答你西灣河有咁的客量係好好,因為西灣河係有船去觀塘)
耀興東加埋又落十幾廿個, (有時仲有得上)
南安里又落差唔多十個...
請問咁的客量真係好少?
鰂魚涌太古兩個位加埋都係廿幾個而已....
(講緊用ATS..)

柴灣邊到上車先?
根本邊到上車可以好影響搭咩的決定...

你話環翠樂軒台興華就有可能影響,
不過柴灣斜山翠苑個邊會唔會嚴重影響先?

694咁行唔駛死的話真係偷笑...根本616咁行694實死冇生....

咁我自己都知道606西灣河、耀東、筲箕灣都有一定客量,
但係基於戰略考慮,我真係極度唔prefer特快線落埋去,要條小西灣特快上埋耀東先由太安樓過海就更加無得傾。

同埋,就係因為西灣河、耀東、筲箕灣仲有一定客量,
如果呢班客全部俾晒條618做的話,606就會變左繁忙時間得一個方向多人。

至於694……港島方向因為主要係食緊藍田山上客,所以應該唔會有影響,
正如我上面所講,都係俾條694做返藍田 - 西灣河/筲箕灣特快好過,當然
我上面提到,694改行山,做埋興田/寶達,亦不失為一個增加694客量的方法。
再講多少少,如果694行山,加個雙向分段,就可以食埋藍田/興田/秀茂坪/翠林康盛來往將南,
不過講埋落去又會扯到太遠,都係等將軍澳區板友俾多少少評價啦。

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2011-4-9 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2011-4-9 13:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

運作成本一樣?
有可能,不過唔代表收錢能力多左(講緊606,唔係新線)

606呢條線成本係低左,
不過唔代表呢條線的收錢能力係多左...

咁行一樣都唔好得好多,
分分鐘仲因為行耀東搞到條線仲蝕左都唔出奇...

柴灣小西灣 ...

我係講緊606 + 618整個組合,運作成本一樣,但係收入肯定有所增加。
如果淨係計606,收入應該會減少,但係都用少左好多架車,成本都少左。
好難話如果單睇條606會收多左定收少左,但係我唔覺得淨係考慮606的收支狀況係客觀,
應該要成個組合去睇。
brianso198 發表於 2011-4-9 13:53 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-4-9 13:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁我自己都知道606西灣河、耀東、筲箕灣都有一定客量,
但係基於戰略考慮,我真係極度唔prefer特快線落埋去,要條小西灣特快上埋耀東先由太安樓過海就更加無得傾。

同埋,就係因為西灣河、耀東、筲箕灣仲有一定客量,
如果 ...

上山點我就問下將軍澳個邊啦,
不過問題係,
咁做的時候非繁的客量一樣唔會多到...

小西灣耀東呢D係唔駛諗,
不過巴士公司如果做的話佢係會考慮咁的定線出黎...
當然最好的做法真係筲箕灣西灣河而唔駛做耀東...

運作的成本係一樣,
收的錢未必係最多,
不過至少咁做的時候唔會令606蝕得好勁(筲箕灣耀東太古鰂魚涌對巴士公司係更加冇吸引力,因為住太古鰂魚涌根本係唔理606,早繁過左耀東之後每個站上車人數係唔超過5個...)

講真鰂魚涌同埋太古多人真係得一邊,
不過早繁好老實講鰂魚涌太古過海做20/30真係唔過份...執多D住係九龍東的鰂魚涌太古返工客係著數過攬住個耀東一齊死..因為耀東呢個位係好難諗到辦法令佢回車速度加快....

606呢條線其實係可以雙向多人,

不過..
1. 鰂魚涌個堆站擺位有問題(咁的擺位方式好老實講住緊太古鰂魚涌個班朋友根本好難理佢....)
2. 條線停的燈位太過唔順(有影響架呢個..)
3. 太多新界線的定位係東區,除左荃葵冇之外基本上沙田大埔搭車去東區真係唔差...根本好難會用到606做駁腳...
4. 班次太疏(死症,不過如果有15呢類班次的話唔排除有D人會走去等佢,不過好老實講繁時得15真係有點唔掂..)

基本上而家的606可以講好難再有客源增長...
除非諗到辦法開拓一批新客源...
brianso198 發表於 2011-4-9 13:54 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-4-9 13:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我係講緊606 + 618整個組合,運作成本一樣,但係收入肯定有所增加。
如果淨係計606,收入應該會減少,但係都用少左好多架車,成本都少左。
好難話如果單睇條606會收多左定收少左,但係我唔覺得淨係考慮606的收支狀況係客觀,
應 ...

有D野唔係話用組合去一齊睇就可以..

kay 發表於 2011-4-9 13:54 | 顯示全部樓層
694如果唔係將軍澳開出,真係有潛質改去牛頭角經埋觀塘
更多資源騰出....

如果694可以放棄成個將軍澳,不如由清水灣半島開,直出牛頭角
再飛去港島東,咁又岩晒新巴依家796S個建議,車唔駛加之餘仲可以cut走

清水灣半島又唔駛捱20/40分鐘一班796S
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2011-4-9 14:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-4-9 13:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
694如果唔係將軍澳開出,真係有潛質改去牛頭角經埋觀塘
更多資源騰出....

如果694可以放棄成個將軍澳,不如由清水灣半島開,直出牛頭角
再飛去港島東,咁又岩晒新巴依家796S個建議,車唔駛加之餘仲可以cut走

清水灣半島又唔 ...

講真今年RDP建議的796S過到得區議員個關先算啦.
當然新巴醒目在佢唔係冇比甜頭區議員囉...
但又要睇下個區議員識唔識咁諗.....
 樓主| S3BL100 發表於 2011-4-9 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2011-4-9 13:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

講真鰂魚涌同埋太古多人真係得一邊,
不過早繁好老實講鰂魚涌太古過海做20/30真係唔過份...執多D住係九龍東的鰂魚涌太古返工客係著數過攬住個耀東一齊死..因為耀東呢個位係好難諗到辦法令佢回車速度加快....

同埋我諗我要強調一點,我個方案入面,606啟業頭車係0740,
之前的班次全部係彩雲開,經彩盈、牛頭角,專食鰂魚涌太古返工客的606P,
另有兩班0740、0805彩雲開,經四順、秀茂坪的606S。
606P/606S定線係唔經耀東的。
換言之,早上繁忙時段,0820前,係唔會有港島方向的606上耀東。

至於九龍方向,早繁606就真係建議做20分鐘一班,做筲箕灣/耀東/西灣河/太古/鰂魚涌前往九龍東的返工客。

其他文可能聽日再回。
brianso198 發表於 2011-4-9 14:22 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-4-9 14:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

同埋我諗我要強調一點,我個方案入面,606啟業頭車係0740,
之前的班次全部係彩雲開,經彩盈、牛頭角,專食鰂魚涌太古返工客的606P,
另有兩班0740、0805彩雲開,經四順、秀茂坪的606S。
606P/606S定線係唔經耀東的。
換言之,早上 ...

不過講真到彩盈個帶出事,
佢地個帶衰就衰在有條線係度好難再拉番落黎...

因為個邊的選擇始終係太少...
但係呢個位唔多客呢個先死....

呢個位基本上係要做到0900,
不過如果有條件咁整走606A我冇異議...(例如塞條14B比佢地,甚至乎將111全日拉上去咁將606整短服務時間其實都可以考慮,當然要睇下好多因素..例如路面情況)

同埋都係個句,
早繁太古鰂魚涌的居民對於606的需求係好一般, (城巴個幾班係唔頂閘九巴頭一兩架車頂之後三車開始都係差)
我寧願係太古鰂魚涌做20/30分鐘一班好過走去耀東太古鰂魚涌一齊玩...

太古鰂魚涌呢兩個位的確係比較難去吸到好多客源...

樓主| S3BL100 發表於 2011-4-9 14:36 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2011-4-9 14:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不過講真到彩盈個帶出事,
佢地個帶衰就衰在有條線係度好難再拉番落黎...

因為個邊的選擇始終係太少...
但係呢個位唔多客呢個先死....

呢個位基本上係要做到0900,
不過如果有條件咁整走606A我冇異議...(例如塞條14 ...

唔該你睇返下我原文,606P港島方向尾車係0850,只係比起而家早左10分鐘。另外九龍方向開1700-1930。

早繁太古鰂魚涌的居民對於606的需求係好一般, (城巴個幾班係唔頂閘九巴頭一兩架車頂之後三車開始都係差)
我寧願係太古鰂魚涌做20/30分鐘一班好過走去耀東太古鰂魚涌一齊玩...

問題係,如果你想太古鰂魚涌一條,耀東又另一條的話,可以點拆?
唔通諗住一條線淨係做筲箕灣、耀東、西灣河就過海?定係諗住條小西灣特快線拉埋上耀東?後者絕對不能接受,
而前者,夠車再拆多條咩?