hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 沙田廠多線更換掛牌車消息 [part 2]
開啟左側

沙田廠多線更換掛牌車消息 [part 2]

Eddie 發表於 2011-6-12 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2011-6-12 01:06 發表
81依家用膠躉都唔夠載, 換直梯就真係辛苦乘客
自己繁時撘81都會企埋上樓上
如果用直真係不堪設想
以我睇81 o既客量冇你講得咁勁
而且大把高客量路線都用緊直梯車
JA1267 發表於 2011-6-13 23:42 | 顯示全部樓層
sorry...有d疑問

87D 上 PW3016 甩 LE3503
但係 85M 日日都出 GL3050
係 LE3503 留廠定係有變動??
fokck 發表於 2011-6-14 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2011-6-10 17:39 發表
果批吉蘭/MCW替車, 有D真係用 5 km/hr 至 10 km/hr 既龜速慢慢爬上大埔道 到赫德傑道交界; 如果頂閘/重磅上斜, 可能更慢. 咁, 批吉蘭換走, 因應路面斜度, 派出合適引擎車輛, 都係常理可以理解...

返回現在, 有時 " ...

此言差矣,當年 81 班司機大力追捧利蘭,63X 全冷後 81 接收左批熱狗例如
FY1970、GA5144、GA5145 等結果俾班利蘭蕃薯既司機 port 到換返吉偈蘭
返黎。

點解沙田廠唔派直梯俾 81 係都要派俾馬鞍山區內線? 唔駛諗咁多理由又話乜乜
手動電動斜板或者直梯夠唔夠載既,好簡單姐。
多啦A夢
HB00610 發表於 2011-6-14 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 fokck 於 2011-6-14 00:05 發表

此言差矣,當年 81 班司機大力追捧利蘭,63X 全冷後 81 接收左批熱狗例如
FY1970、GA5144、GA5145 等結果俾班利蘭蕃薯既司機 port 到換返吉偈蘭
返黎。

點解沙田廠唔派直梯俾 81 係都要派俾馬鞍山區內線? 唔駛諗咁多 ...

但係問題係, 當年吉蘭換龍梗係port啦

而家係Dennis換Dennis, 應該唔係同一個原因…

當然啦, 如果佢打算換走的係AV, 就係另外一回事。
leolaw 發表於 2011-6-19 14:12 | 顯示全部樓層

回復 79# 的帖子

除左斜路, 客量之外...仲有, 唔行得隧道既危險品車輛,
由新界東出九龍, 唔行馬騮山, 可以行邊度呢??
(繞路到西貢, 實在太遙遠)

呢樣係咪九龍公司派車/將 "新" 車上掛時有考慮既諗法,
我唔敢講到實牙實齒...只有裡面既人至知.

至於司機鍾唔鍾意駕駛直梯, 我都冇辦法去深究...

或者應該咁講, 如果司機唔鍾意簽紙換直車,
再加上其他種種不利因素存在,
咁, 只要一日未出現/未用最嚴格程序厲行(/整頓) 彌敦道路線歐3化呢樣野,
咁車務果邊咪唔花咁多心神, 派著批歐2車先lor...

其實81若干字軌都係一日要行兩條線 (甚至更多)
如果未實行固定字軌制...換d電牌車落去都係好事...
唔駛插塊紅色牌去過海隧道口咁 (肉酸) 嘛...
沙田廠都係出名老土架啦...可能佢地真係唔在意...
(當然可能有人會認為係 classical art, 紅色膠牌不知幾有藝術美感!!)

不過, 最怕班大佬可能愛上膠牌, 換電牌諗著等佢地運作上舒服一點都...
唔領情, 堅持膠牌.

可能81都係唔適宜常常換掛牌車, 費事驚動班大帝...

leolaw 發表於 2011-6-19 14:15 | 顯示全部樓層

回復 83# 的帖子

當時剩返3吉蘭既時期, 都好似仲係緊派金豬...齊齊唱慢板...

咁呢d咪就係, 上面想改善服務,
班司機唔肯配合 lor...

咁當然, 今日如果81換直車, 係改善服務, 定係服務倒退呢?
見仁見智了...

LN6487 發表於 2011-6-22 17:33 | 顯示全部樓層

原帖由 fokck 於 2011-6-14 00:05 發表

返黎。

點解沙田廠唔派直梯俾 81 係都要派俾馬鞍山區內線? 唔駛諗咁多 ...

聽你咁講,係咪81 堆掛牌佬特別麻煩, 所以沙廠hea住, 遲遲唔換車怕堆人又嘈?
仲記得之前換富豪金車, 不論膠豬定電豬, 上斜谷到水滾
,架架擺街, 係要換車果件事..
3ASV447 KT6487
KV149~81 發表於 2011-7-9 21:40 | 顯示全部樓層

回復 87# 的帖子

what I remembered was the 3ASV are slower than ATR. But since the drivers started "looking" this year, they are slow again