hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 797X 調景嶺站←→荃灣西站 (修訂方案在#35, 歡迎作出比 ...
開啟左側

797X 調景嶺站←→荃灣西站 (修訂方案在#35, 歡迎作出比較)

樓主| KX675@279X 發表於 2011-6-17 18:36 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-6-17 18:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
底線,繁時觀塘不停站
and我覺得條線分站太多了
20個站就到TW就最好

但係82好多地方都係8X/82X/85做唔到
平日非繁都可以頂閘

而且我個人非常唔建議抽其他區車,一條692+797M,其實都夠

694再減除非有另一條特快路線取代 ...

暫定條線繁時在九龍重點停創紀, 九龍灣MTR, 黃大仙MTR 3個站, 之後直往葵芳
如果繁時只做將軍澳已經可以打爆部車, 九龍所有站先好SKIP哂, 一步一步黎, 循序漸進, 岩岩開唔好咁博
20個站到荃灣會難少少, 繁時25個站絕對無問題

回程有106, 606, 去程就減少D/唔減/從少客線抽車

692新巴得5架車, 797M得1架車, 796S 減2架, 792M減1架都唔夠, 郁796X=博插, 796C都唔好搞, 客量都唔差, 796C仲有加車空間

開新快線可以改兩味/摺埋
kay 發表於 2011-6-17 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 KX675@279X 於 2011-6-17 18:15 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

或者新巴在港島區邊條路線係好少客/好似非繁8P咁(班次密但唔夠客)
繁時已維持原有班次
冇話取消, 只係減班, 因為我都擔心你所講的野
行觀塘道就是行車時間最穩定, 路線亦最直接, 經開觀塘, 黃大仙咪順便執客, 幫九 ...

你點解係都要打港島區主意,點解係都要搵8P?
8P非繁都係數一數二客量高既線,我可以講,想也別想,82也是

你呢條線唔見得好過8P囉
關定後門先,我絕對反對有人打劫其他區資源去成全部份人既意願

港島區點解要派咁多車,咪因為佢需求大

而且,你既然咁唔concern將軍澳客,係都要同九巴爭地盤,將軍澳段我可以講注定白行,將軍澳都唔會肯啦,
唔係話順路/唯一路段就一定要執客,新巴30X呢類半直通點解唔考慮下?

都係ctb8107個次有深度又兼顧到將軍澳區既建議就最好
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2011-6-17 18:44 | 顯示全部樓層
797X一d都唔特快
(特別對將軍澳而言)
雖然將軍澳可能未必support到一條荃灣全日線
但停哂觀塘道/龍翔道都唔係辦法

不如咁樣
將軍澳區內跟798入隧道
出觀塘後跟E22A(但停九龍灣),that means係咁

往荃灣方向
....
寶康公園
德福花園
九龍灣港鐵站
鑽石山港鐵站
黃大仙中心
摩士公園
天馬苑
...

因為觀塘同坪石都有紅小做總站
想鬥快根本唔可能
不如直頭放棄呢兩個地方,淨做紅小弱點位
(e.g.九龍灣,鑽石山)
至於黃大仙就係明搶38/42C客
咁應該可以喺客源同行車時間攞平衡
kay 發表於 2011-6-17 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 KX675@279X 於 2011-6-17 18:36 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

暫定條線繁時在九龍重點停創紀, 九龍灣MTR, 黃大仙MTR 3個站, 之後直往葵芳
如果繁時只做將軍澳已經可以打爆部車, 九龍所有站先好SKIP哂, 一步一步黎, 循序漸進, 岩岩開唔好咁博
20個站到荃灣會難少少, 繁時25個站 ...

九龍灣、黃大仙停埋,除非你減價,否則價錢,速度,你個方案係輸到7彩
九龍東、將軍澳取捨問題根本都做唔好

特快線都成30個站,唔好同我講笑,我覺得實在太多,而且站數量拍得住流水線

仲未計村巴因素
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| KX675@279X 發表於 2011-6-17 19:19 | 顯示全部樓層

最新方案

再修訂:
往荃灣方向取消定富街, 黃大仙打後車站, 繁時CUT埋創紀, 只停九龍灣, 鑽石山, 黃大仙三個MTR站
往將軍澳方向取消黃大仙之前車站, 過葵涌道直往龍翔中心, 取消$7.5分段, 過牛下後直上天橋, 直達觀中, 即只停黃大仙2站, 鑽石山, 九龍灣2站, 觀塘3站後直入TKO
kay 發表於 2011-6-17 19:27 | 顯示全部樓層
個人心水:
早繁調景嶺開,跟798到將隧,直飛葵芳
因為將隧、彩虹交匯處、觀塘道都係出名塞車黑點

798將軍澳當佢15分鐘,將隧2-3分鐘,觀塘2-3分鐘,彩虹交匯處2-3分鐘,都差唔多半個鐘唔見左

而且,我預算係,1個鐘唔到TW唔緊要,但要介乎60-70分鐘一定要到!

早繁開15,TW頭班車9點,做完睇下點樣私牌...盡量用5-6架車開新線

非繁忙開20/25/30,加停觀塘等地方,我無意見

如果順利既,計埋私牌,早繁1個單應該2個鐘內完成。

我認平日上下繁無打算執觀塘客,而且覺得無需要,如果將軍澳需求大

798需求大,因為到沙田火車站,唔係個個去到沙田就完成佢既行程

世界很簡單 人類很複雜
~誰@359~ 發表於 2011-6-17 21:07 | 顯示全部樓層

但我會懷疑,其實將荃有冇需要停葵芳一來,將荃有既村巴其實都已經落到葵涌
就算巴士都勉強有38同42C,反而荃灣先係巴士既盲點
咁將荃唔停葵芳,某程度上係避免左同村巴重疊而令佢要減班
巴士線令村巴減班既問題,其實早o係798果陣就有人提出過
二來,如果將荃最終係會o係觀塘同九龍灣擺兩個站
咁將荃走落葵芳只係會同38、42C功能重疊,車程都會延長,變相車都要用多
反而直入荃灣,新樓舊樓通殺,會對條線同乘客更有利

另一個問題係,將荃應該係九記做定新記做
而我覺得,只要解決到資源既問題,畀九記做唔係唔可行既事
粗略D咁估計,只需要將796C改到迎合尚德客口味
再拎晒296C既車,最尾觀塘同荃灣各搵一條頹廢線出泥
十幾架車開條將荃,隨時開10分鐘一班都得
字大只顯得人自大
坤仔 發表於 2011-6-17 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-6-17 09:07 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
最尾觀塘同荃灣各搵一條頹廢線出泥
十幾架車開條將荃,隨時開10分鐘一班都得

荃灣就話有條33A姐
觀塘呢??

更何況九記點會肯咁樣交換
又牽連埋其他線
~誰@359~ 發表於 2011-6-17 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 坤仔 於 2011-6-17 21:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

荃灣就話有條33A姐
觀塘呢??

更何況九記點會肯咁樣交換
又牽連埋其他線
我指既頹線擺明係果D cut左都冇人恨既線啦…
觀塘可以叫28A cut剩功樂道特車,荃灣我反而唔知
但就算搵唔到線幫襯,單用296C既車都夠做15/20…但前提係796C要大執

而家個遊戲規則就係要玩交換嫁啦
咁其實又好睇九記甘唔甘心繼798之後再送第二舊豬腩肉畀新記囉…反而樓主個建議直頭係將個將南反轉
將南班惡搞議員肯唔肯自己地頭被搞到天翻地覆仲要益埋寶林坑口都係問題
咁若果只係需要郁296C同796C,又唔係冇優勢

字大只顯得人自大
 樓主| KX675@279X 發表於 2011-6-17 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-6-17 19:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
個人心水:
早繁調景嶺開,跟798到將隧,直飛葵芳
因為將隧、彩虹交匯處、觀塘道都係出名塞車黑點
798將軍澳當佢15分鐘,將隧2-3分鐘,觀塘2-3分鐘,彩虹交匯處2-3分鐘,都差唔多半個鐘唔見左

而且,我預算係,1個鐘唔到TW唔緊要,但 ...

先跟KAY兄意見
上繁798區內可能要20分鐘(多人上落),隧道2-3MIN, 觀塘, 九龍灣唔停(暫定), 即跟E22A直去鑽石山, 去到黃大仙停1個站, 大概10分鐘左右, 再直飛葵芳, 上繁大約45分鐘可由調景嶺到達葵芳, 與港鐵行車時間相若, 新巴可以此作重點宣傳, 在寶林沿線做宣傳, "30-40分鐘直達葵涌, 免除轉車之苦"等字眼
若繁時唔夠客, 會加停九龍灣站。
上繁出荃灣只停黃大仙, 若客量不足, 再加停九龍灣
下繁/非繁出荃灣則停創紀, 牛下, 九龍灣, 鑽石山, 黃大仙, 後直出葵芳
回程上繁只停龍翔中心, 新光, 九龍灣, 觀中, 以較直接路線往觀中
回程下繁/非繁停龍翔中心, 新光, 鑽石山, 九龍灣, 牛頭角, 觀中 (D人返家都係想一程過, 停多幾個站無咩所謂)

我唔PREFER荃灣頭車開9:00, 因為我EXPECT條線上下繁2邊方向都客滿, 做埋荃葵→東九客(上), 東九→荃葵客(下), 同埋荃灣西部一帶, 797X是最直接及最方便的選擇, 因為去地鐵站+轉地鐵個2程=$(2.5+8.4)=$10.9, 與797X收費$11.1相若, 仲嫌貴的話可以考慮加回程九折優惠, 咁就包平過轉車, 要怪只怪港鐵所謂優惠要求太苛刻了, 搭$100先有票送, 咁就俾新巴捷足先登。

P.S. 唔會加雙向分段