hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 小巴轉大巴建議計劃
返回列表 發新帖
開啟左側

小巴轉大巴建議計劃

da93 發表於 2011-6-28 14:48 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2011-6-27 23:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
近日報章報導,隨著鐵路發展,好多紅色小巴司機都要艱苦經營,地下勢力為爭取路線收入又不惜危險駕駛威迫「公海」小巴。另一方面,近日又傳出綠色小巴線因為生意不繼而要停駛。

其實公共小巴乃1967年暴動期間巴士罷駛而應運 ...

其實有兩方面想講,
第一,
一直以來政府對綠巴監管寬鬆,
我覺得或多或少都係令綠巴違法情況嚴重既因素,
第二,
應該試圖令一D本身小巴同專利巴士線重疊既線路一併重組
da93 發表於 2011-6-28 14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2011-6-28 14:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
用 17 億去換一條 74X 返來?
74X 一年賺唔賺到過億?
如果唔係邊個會放棄回報率高、風險低的小巴業務?
仲未計成立巴士公司要幾多其他成本: 車廠、維修廠同後勤人員

又如果五條巴士線真係咁好賺, 咁五條線無晒, 九巴 ...

但實質上有堆線真係靠逼堆司機跑,
先換到返黎既高回報
DR1666 發表於 2011-6-28 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2011-6-27 23:24 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
近日報章報導,隨著鐵路發展,好多紅色小巴司機都要艱苦經營,地下勢力為爭取路線收入又不惜危險駕駛威迫「公海」小巴。另一方面,近日又傳出綠色小巴線因為生意不繼而要停駛。

其實公共小巴乃1967年暴動期間巴士罷駛而應運 ...

睇完成篇野, 我覺得閣下提出呢個建議目的唔似係 cut 走紅小牌囉...
我既觀點如下:
一, 為何紅色小巴司機要艱苦經營的時候, 就得叫九巴放棄五條賺錢路線給予經營? 唔通九巴唔係辛苦經營中?
二, 點解一定係九巴交五條線? 唔可以新巴/城巴交? 又或者新城各一, 九巴三條?
三, 何解一定要係賺錢線? 當年中巴放線都放蝕本線啦...
四, 搵班小巴司機合組公司? 點合組法? 要知道成立一間公司唔係將兩粒泥膠黐埋一齊咁容易...
五, 如果放棄牌照者服務開一些本身巴士唔到, 地鐵又唔到既地方, 咁之後呢個服務缺口如何處理? 唔通要九巴開返條線服務返該區?

我自己覺得, 紅色小巴又好, 巴士公司又好
兩者都唔係由政府擁有 (換言之, 大家都係商營機構)
換言之, 無論賺蝕, 都應該係公司內部自己諗計 (加價, 改路線, 甚至取消路線) 搞掂佢
更何況, 相比起巴士公司, 紅色小巴運作的自由度已經大得多 (最少佢做任何改動都唔駛先行諮詢區議會意見)
若果佢地而家都覺得咁艱苦經營的話, 就算俾左條專利巴士線佢, 佢都唔會做得掂囉

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
petcity + 1 講得好

查看全部評分

樓主| PB602 發表於 2011-6-28 22:32 | 顯示全部樓層

九龍巴士服務欠佳,已經成為本板唔少板友嘅共識。部分路線如33A,經過市民同埋傳媒多次投訴仍然未有改善,因此建議九巴專利權到期後,削減5條賺錢路線以示懲戒。

港英政府年代,中巴服務欠佳,政府大刀闊斧兩次削線。我唔問點解特區政府對九巴嘅服務問題,一直視而不見,希望唔係因為九巴有地產商做後台而手軟。

至於小巴問題,政府一直限制小巴發展,亦希望紅轉綠以加強監管。但最近多條綠色小巴放棄經營,小巴商想將牌照由綠轉紅。眾所周知,紅色小巴路線多由黑幫控制,最近又傳出黑幫用危險方式爭紅小地盤。要解決小巴問題,最好就係逐步收回紅小牌照,但小巴牌有價,政府又無理由用七百幾萬買番一個小巴牌。

小巴牌之所以值錢,因為車租收入一日有$1,200。九巴部分賺錢線據講每架車收入超過一萬,只要扣除司機人工同油錢成本後毛利超過$3,600(單層巴士)或$7,200(雙層巴士),則用小巴牌換巴士牌一定有著數。我相信一架巴士嘅車價、保險同維修成本,應該比3/6架小巴平。如果真係唔夠吸引,可以考慮調節換牌比例。

由黑幫控制嘅紅色小巴線,早就應該成為歷史。既然紅轉綠政策唔成功,似乎應該考慮其他方法。
dippy 發表於 2011-6-29 00:22 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2011-6-29 02:58 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

我同意綠小有問題
但黑幫控制紅小都係一個問題
呢樣野,唔係話賺到錢,服務好就得
問題始終都係存在緊
da93 發表於 2011-6-29 02:59 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2011-6-28 22:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
九龍巴士服務欠佳,已經成為本板唔少板友嘅共識。部分路線如33A,經過市民同埋傳媒多次投訴仍然未有改善,因此建議九巴專利權到期後,削減5條賺錢路線以示懲戒。

港英政府年代,中巴服務欠佳,政府大刀闊斧兩次削線。我唔問點解 ...

牌價貴其實冇得講,
調番轉的士牌都貴,
但睇番個價位上落根本係炒家之作,
炒得的士既一樣可以炒小巴牌
da93 發表於 2011-6-29 03:05 | 顯示全部樓層
原帖由 DR1666 於 2011-6-28 19:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

睇完成篇野, 我覺得閣下提出呢個建議目的唔似係 cut 走紅小牌囉...
我既觀點如下:
一, 為何紅色小巴司機要艱苦經營的時候, 就得叫九巴放棄五條賺錢路線給予經營? 唔通九巴唔係辛苦經營中?
二, 點解一定係九巴交五 ...

咁講,
冇理由因為黑幫問題而影響成個公交政策

我唔係話紅小唔該殺,
但黑幫絕對唔係一個理由,
調番轉,
黑底有錢買起港鐵既,
咁係咪又要殺?
唔可能既事

而且點計,
綠頂點都容易控制先,
你控制到綠頂,
原則上唔再出小巴牌既時候,
再用政策去降低本身小巴個牌價,
咁先有得諗
天空之神 發表於 2011-7-1 02:17 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

老老實實 , 九巴如果可以取消緊 d 重疊/蝕錢線 , 相信佢會好做好多囉

如果好似係咁 , 下場只有同 中巴甚至係而家城新一樣
.
MetroLine 發表於 2011-7-1 12:17 | 顯示全部樓層

小巴牌有價有市,對好多人來說係一個 Asset,如果要收回轉大巴的話要好 Convincing 先可以。
不過我贊成你的建議,In a Way 你可能要咁改:

先由綠小開始,容許一架小巴改為一架單層 20 座巴士或者兩架小巴改為一架大單層 (可坐 32 人以上)。
巴士車價由政府俾,有上限,但可以足夠購買一部(約 HK$2.5m) 的 12m 大巴士 eg. Mercedes Benz O500LE, Man 18.340, Volvo B12BLE (Euro 5), Scania K310UB (Euro 5) 或一架 (約 HK$1.5m) 低地台小巴 (Should a 20 Seater Minibus option is selected) eg. Optare MiniBus

綠小營運商營運的路線將會由政府全面包辦,即係政府將會補貼小巴運作,小巴營運商將可獲相當於每一班滿座 (企位除外)的現金補貼補償營運開支。

呢個 Package 可以勉強詆消牌價同埋提供未來收入保證。
但咁 Contraversial 的野肯定無人敢做。

好處:
1. 小巴營運商財力有限,這可一次過更新至最環保及附合 DDA 要求的車。
2. 採用大巴士行走可以適量減少班次,減小排放
3. 為營運商提供收入保障,確保小巴服務能持久有效運作不受任何盈虧影響

壞處:
1. 成本大
2. 涉及收購業權,肯定好麻煩,仲有如果臨近 1/7 的話就...

所以暫時無咩可能會發生

評分

參與人數 2aPower -2 收起 理由
dongfeng -1 惡意灌水
FBI2 -1 惡意灌水

查看全部評分