hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 南港島線營業後之巴士對策建議
開啟左側

南港島線營業後之巴士對策建議

FJ5053 發表於 2011-7-12 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 SmiTHy 於 2011-7-12 21:56 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
題外話:
629係營運1部定2部咖其實?

你返 629 既時候問下負責既白衫係屬於邊個部門就知 (雖則我覺得你一早知道答案)
FJ5053 發表於 2011-7-12 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2011-7-12 22:01 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

629 雖然收得貴, 但都無可能佔>五成收入咁多啦, 一成都隨時無
唔諗其他, 單睇 171 已經係收得貴過佢, 班次密過佢, 客又多過佢, 118 亦平少少但客更多
營運一部仲有 5系, 72, 102, 788 等等喎

若同營運二部比, 962 系 969 系的收入都多佢好多

以我所知 629 總收入只係算好果類, 反而如果話每位乘客既 營 / 毛利比率佢就真係好高.
SmiTHy 發表於 2011-7-12 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 FJ5053 於 2011-7-12 22:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你返 629 既時候問下負責既白衫係屬於邊個部門就知 (雖則我覺得你一早知道答案)
我睇番所有通告都應該係2部
但係講到似1部咁
VL952 發表於 2011-7-13 18:35 | 顯示全部樓層

小弟反而覺得區內接駁可以咁:
城巴48M 數碼港↔深灣(經:華富、香港仔總站)
城巴73 華富(北)↔赤柱監獄(經:海洋公園、香葉道)
新巴78M 華貴邨↔黃竹坑站(經:香港仔大道;不經田灣)
進智51M 田灣邨↔黃竹坑站
進智59A 香港仔↔黃竹坑站 特別班次
進智59M 石排灣邨↔黃竹坑站

另外如果590減價搶客可唔可行
kay 發表於 2011-7-13 18:57 | 顯示全部樓層
原帖由 VL952 於 2011-7-13 18:35 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
小弟反而覺得區內接駁可以咁:
城巴48M 數碼港↔深灣(經:華富、香港仔總站)
城巴73 華富(北)↔赤柱監獄(經:海洋公園、香葉道)
新巴78M 華貴邨↔黃竹坑站(經:香港仔大道;不經田灣)
進智51M 田灣邨↔黃竹坑站
進智59A ...

我係巴士,會將南區以西出港島北既線全部不停黃竹坑入香隧
而且MTR應該都會有接駁線,新城不如搵計送班客去堅城站仲化算
世界很簡單 人類很複雜
AVW21 發表於 2011-7-14 02:00 | 顯示全部樓層
南港島通車對629影響可能只係平日,到假日時候同繁忙時間無異,cut都應該只係cut車
南港島只係三卡車,就算班次同市區綫相若,應付南區人都冇咗起碼30 - 40%,計埋遊客落去,迫爆車站,月台情景指日可待
樂仔〞 發表於 2011-7-14 14:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2011-7-12 22:01 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

629 雖然收得貴, 但都無可能佔>五成收入咁多啦, 一成都隨時無
唔諗其他, 單睇 171 已經係收得貴過佢, 班次密過佢, 客又多過佢, 118 亦平少少但客更多

若同營運二部比, 962 ...

171 都只係貴 629 $0.5
但 171 仲要過海 , 又要塞紅隧
時間成本上 629 快靚正 , 少客就拉車比 962 就得

962 969 系我覺得有賺 , 但應該唔多
因為班次太密 , 隧道費都幾貴 , 有時又坐唔滿 , 仲要私出私入
一定冇 629 咁可觀 ...
nwfb94A 發表於 2011-7-14 14:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2011-7-12 22:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

若同營運二部比, 962 ...
雖然171貴過佢, 但你諗下, 171路程已經長過629, 仲要過兩條隧道喎

171:18.8 km
629:8.4 km
FJ5053 發表於 2011-7-14 20:18 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2011-7-14 14:01 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

962 969 系我覺得有賺 , 但應該唔多
因為班次太密 , 隧道費都幾貴 , 有時又坐唔滿 , 仲要私出私入
一定冇 629 咁可觀 ...

962 同 969 系如果係賺得少城巴都唔會出咁多車啦 (早繁 7 半至 9 點 夾埋出過百班車出市區, 中段都唔係好密, 但平均基本上都回到本), 行車時間一般都係個半鐘, 收費貴, 又多行公路 (每公里用油相對少左), 係隧道費甘de, 仲有以城巴既車務係呢兩組線要私牌既比例好低 (唔好用九巴模式睇), 之前一次申請加價加唔到都有某程度同佢地有關.

629 唔係唔好賺 (始終覺得佢係每位客賺既比率高, 整體唔高), 但佢只係星期六, 日, 公眾假期先多人 (入場同散場) (平日其實亦唔太多人), 仲有一de隱含既支出街外人唔知, 例如星期六, 日, 公眾假期入場同散場都實有一大堆車擺係度等多人先出 (務求班客唔會等好耐就有車)  咁呢de係咪支出?
天空之神 發表於 2011-7-15 00:05 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

962 同 969 你有份將車廠車拉出市區的 , 只係順手載客出去執返 d
包括大量 22xx 既 962P , 用 15xx 既 969/969B (唔知仲有冇啦)
.