hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (小品建議)更改九巴10走線
開啟左側

(小品建議)更改九巴10走線

Snoopy@FB8617 發表於 2011-7-14 01:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因:
現時10號甩班情況問題極為嚴重,對客量會有一定程度影響
故此希望透過調整旺區及大角咀之走線進行改善

建議:
10號線由彩雲開出後,依原線直至窩打老道後,改為與現有相反方向行走
即先經旺角,後經大角咀,再經窩打老道
10號於旺角及大角咀之新走線

好處:
10號冇需要再途經大角咀內街及旺角道,可以避免嚴重脫班之情況出現
壞處:
前往窩打老道之乘客行車時間加長

歡迎討論
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
syleung 發表於 2011-7-14 10:36 | 顯示全部樓層
但係10號仔下繁唔少客係旺角上車返九龍城/黃大仙,分分鐘可以係旺角打爆架車。
同埋窩打老道>>大角咀/海泓道一帶都有唔少客源,不可忽視。

反建議:
與其要解決嚴重脫班之問題,不如改做兩邊總站。
10彩雲<>奧運鐵路站
奧運鐵路站方向
原線由彩雲至海泓道不變,經海泓道後以奧運鐵路站為總站
彩雲方向
方案1:奧運鐵路站開出後,經海泓道兩次後入大角咀內街返回原線。
方案2:奧運鐵路站開出後,經大角咀內街返回原線,不經海泓道。
上下繁再加特班由窩打老道開循現時之路線前往彩雲。
不知樓主覺得如何?
Anthony99 發表於 2011-7-14 11:11 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

Like NWFB 702, transfer another 10 at 奧運鐵路站 if I take a bus from 海泓道
syleung 發表於 2011-7-14 19:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Anthony99 於 2011-7-14 11:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
Like NWFB 702, transfer another 10 at 奧運鐵路站 if I take a bus from 海泓道

你意思係唔係指如果兩邊總站ge話,可以學702咁比係到總站奧運站之前上車ge乘客免費上另一架即將開ge車?
其實你le個提議我都冇諗到,當然咁樣咁係好好多,不過就要睇下九巴肯唔肯同埋10號仔ge班次問題。
天空之神 發表於 2011-7-14 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 syleung 於 14/7/2011 10:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係10號仔下繁唔少客係旺角上車返九龍城/黃大仙,分分鐘可以係旺角打爆架車。
同埋窩打老道>>大角咀/海泓道一帶都有唔少客源,不可忽視。

反建議:
與其要解決嚴重脫班之問題,不如改做兩邊總站。
10彩雲奧運鐵路站
奧運 ...

旺角上車返九龍城/黃大仙
其實 9 , 203E 已經做緊啦
仲需唔需要條 10 仔做先

10 仔根本同冇得救冇咩大分別
.
neoplan720p 發表於 2011-7-14 23:34 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

好認同最後果句.

諗左兩、三年, 都無乜真正好多辦法救到呢條線, 畢竟呢條線太多細位, 無乜特別既大位去食客.
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2011-7-15 20:40 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

其實循環線就係咁tricky
若果調轉既時候
咁其實咪變左另一邊有服務/快左
兩邊做總站既時候,又cover唔到現有既客源

其實此改動主要都係為左唔好令10號仔再係旺角道塞
去減低脫班機會
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
307 發表於 2011-7-16 09:33 | 顯示全部樓層
10仔呢個改法無錯,
但係問題係在於有3C, 9, 203E等線,
搵10幫手執下死雞都算係一個選擇,
如果連10都咁樣改埋,
最少我呢d肯行下的客又少咗一個選擇,
而九巴亦都少咗一個potential的客源。

當然,我亦都知道你的改法係會比以前的10快,
如果九巴肯試下抽幾架車,
試試做你的走法,
開條10A的話,其實都唔錯,
甚至將10A直行彩虹道,
去到黃大仙警署先轉入返黃大仙都得...
只罵不建議=不負責任
DIH 發表於 2011-7-17 19:21 | 顯示全部樓層
既然大家講到10冇乜作為,主要靠執死雞,咁佢班次飄忽都唔係太大問題啦。

我個人見解係咁的:
黃大仙區來往油麻地係獨市位,這時行車未受塞車影響,班次較穩定;
大角咀往黃大仙區有綠小70,旺角往黃大仙區10號係執死雞,班次失準都唔係大問題。

結論:原來九記當年咁改,係無問題的。

10號甩班嚴重,對客量的影響,就係出架ASC被打爆。

天空之神 發表於 2011-7-17 19:25 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

應該係 ASB
如果打爆 , 應該蝕少左先係
絕對係德政
.