hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 運輸署職員竟然都會看italk@@......
返回列表 發新帖
開啟左側

運輸署職員竟然都會看italk@@......

kychung 發表於 2006-2-4 18:57 | 顯示全部樓層

原帖由 CTBVolvo637 於 2006-2-4 11:18 發表
梗係啦 , 運吉正係識保鐵之嘛...邊度識保巴架

對此陳腔濫調
我只想問:閣下有如此批評....咁對巴士同鐵路之間ge取捨又有何高見?
不如閣下講下保巴會有幾好?保鐵會有幾差?
gakei 發表於 2006-2-4 19:11 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 2006-2-4 18:00 發表
小弟覺得呢位公務員仁兄
晌工作間之外跳其'忠字舞',搏升職...
(不過,個人認為:公務員朋友返工時護主尚可
放工之後做番同樣0既事情就...有違'政治中立'原則0者...)
各位版友,不必介懷...

我就真係同意「不必介懷」喇, 正因為人o地只係私人
與朋友閒談, 又唔係代表其部門, 畀人上網講 (雖然
無開名), 我就真係睇唔出有咩「忠字舞」、護主、有違
政治中立 ... o既情況。佢o係運輸署返工, 見到有人話
自己所屬機構係「運吉」, 設身處地, 畀大家都會唔開
心啦, 咁同朋友訴下苦, 又何足掛齒呢, 又有咩需要貼上
來呢? LNChickenRice 兄我想你是嶺南的吧, 如果有人講
嶺南壞話, 你都會唔高興啦, 係咪?

祺人祺事 是神奇技倆
 樓主| daiteioh 發表於 2006-2-4 19:21 | 顯示全部樓層
聲明:
本人打得這篇文章,只是幫朋友訴訴苦,沒有其他用意

:P...................
gakei 發表於 2006-2-4 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 daiteioh 於 2006-2-4 19:21 發表
聲明:
本人打得這篇文章,只是幫朋友訴訴苦,沒有其他用意

朋友 A (運輸署職員) 的工作機構被朋友 B (HKiTalk 站友) 用
不大好的用字 (運吉) 形容, 朋友 A 向你私下訴苦, 你就把他
訴苦的內容 (也包括不大好的用字 (不知所謂)) 告訴朋友 B,
搞不出事才怪。
祺人祺事 是神奇技倆
tomtom2015 發表於 2006-2-5 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 CTBVolvo637 於 2006-2-4 11:18 發表
梗係啦 , 運吉正係識保鐵之嘛...邊度識保巴架

保鐵唔得,保巴就得....?
LNChickenRice 發表於 2006-2-5 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 gakei 於 2006-2-4 19:11 發表
我就真係同意「不必介懷」喇, 正因為人o地只係私人
與朋友閒談, 又唔係代表其部門, 畀人上網講 (雖然
無開名), 我就真係睇唔出有咩「忠字舞」、護主、有違
政治中立 ... o既情況。佢o係運輸署返工, 見到有人話
自己所屬機構係「運吉」, 設身處地, 畀大家都會唔開
心啦, 咁同朋友訴下苦, 又何足掛齒呢, 又有咩需要貼上
來呢? LNChickenRice 兄我想你是嶺南的吧, 如果有人講
嶺南壞話, 你都會唔高興啦, 係咪?

Gaker老兄,小弟對嶺南內部0既唔光采0既事情0既態度
係視乎發生d乜0野事而定...
(當然,'自己人'犯錯出事0既話,小弟一樣開大火鬧鬧佢)

雖然小弟唔清楚呢個公務員係真擦鞋與否
但係同陳日君主教0既講法一樣
公務員系統之中出現0左一種要不得0既政治文化
就係'對上奉承,對下刻薄'...
嚴格0黎講係機構病態(Organizational Pathology)0既一種病徵
而以上文化係極有可能演變成團體迷思(Groupthink)0既場面

其中幾個同團體迷思有關0既病徵
用番公交事件0既例子0黎講,包括以下場面:
(1)迷信自己0既做法完全正確,而抹殺了出意外時0既應變:
東鐵'列車機件出現裂痕'事件之中,如果成批MCW列車唔行得0既話
仲有九巴可以應付突如其來0既乘客流
不過如果晌西鐵呢邊發生0既話...
廖局長晌小弟當面對質0既時候,小弟已經知其迷信鐵路功效
結果由2003年12月起至今:
九鐵(東、西、馬、輕鐵)出現嚴重故障0既事件有幾十件之多
而且'東鐵機件出現裂痕'事件之中,即使九鐵無誇大其載客能力
但係環交工務局依然只係叫人坐火車...
如果當年東鐵啟行之後,取消相關0既長途巴士路線0既話
恐怕東鐵一旦停本地服務之時...真係後果不堪設想

(2)以為自己0既團隊非常強大,而且毫無瘕疵...
(自大狂式0既表現,正好冒充自己無能0既一面)
睇睇今次東鐵MCW列車晌上年12月22日出事之後
九鐵內部高層借調查列車出現問題0既機會
向政府同公眾隱瞞事件...
而且,九鐵翻新列車由1983年落地當日計算
已經行0左23年之久
(當然,行得到0既列車,各位都希望佢地繼續行落去)
但係九鐵高層似乎以為翻新列車晌機件勞損等等方面
同SP1900全新0既列車'差不多'...
事實係23年0既鐵路車輛,有裂痕出現其實非常正常
不過,九鐵高層又同時認為其列車維修團隊
可以對付任何同列車老化有關0既問題...
(結果:九鐵維修部朋友就慘囉...檢查列車0既工作量
仲有列車出現問題時0既責任...全部變成野味(食貓係犯法0架!)
戥佢地唔抵囉,為0左呢批自大0既九鐵高層...)

當然,如果有異見人士晌以上人士0既會議之中
提出以上令到意外事件出現0既問題0既話
相信廖局長同田先生都唔需要如此如此0既惆悵
不過,公務員團隊內0既奉承文化
將以上異見人士0既中立意見同事實,排除在其會議之中
結果:中招之後高層官員唔知錯在何處
中低層公務員代其上司,忍受市民之狂怒狠評...

小弟都係一句:早知一定出意外,何必當初扮忠誠之際
將事實收埋一二角,忍口討局長歡心呢?
(各位版友:事實同紅酒0既分別在於
事實愈係收藏得耐,愈容易被第三者言中
而紅酒就相反--收得愈耐愈香醇...)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
3ASV196 發表於 2006-2-5 13:28 | 顯示全部樓層

原帖由 LNChickenRice 於 2006-2-5 13:17 發表

Gaker老兄,小弟對嶺南內部0既唔光采0既事情0既態度
係視乎發生d乜0野事而定...
(當然,'自己人'犯錯出事0既話,小弟一樣開大火鬧鬧佢)

但係同陳日君主教0既講法一樣 ...

但今次事件始終睇唔到同 '對上奉承,對下刻薄' 有任何關係....
一個人係一個機構做野, 係好自然有一歸屬感, 面對自己做
野的機構, 比人批評, 當然會有不滿, 好似部分hkitalk 版友,
面對hkitalk 俾人批評(好似呢篇文), 都會不滿, 但都相信唔係
奉承hkitalk 的站長吧....如果只是將一個公務員的個人意見
引到無限放大的"病態", 我覺得只是好無聊的事情......
3ASV196.KE7270
gakei 發表於 2006-2-5 14:14 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 2006-2-5 13:17 發表
但係同陳日君主教0既講法一樣
公務員系統之中出現0左一種要不得0既政治文化
就係'對上奉承,對下刻薄'...
嚴格0黎講係機構病態(Organizational Pathology)0既一種病徵
而以上文化係極有可能演變成團體迷思(Groupthink)0

既然你睇唔到佢係真係擦鞋與否, 想問點樣睇得出
佢同陳日君所講o既一樣? 點樣睇得出係病態、團體
迷思? '對上奉承,對下刻薄'? 我就真係好佩服你有咁
好想像力。

人o地只係朋友閒談講幾句呢度站友o既壞話就被說
成這樣, 咁如果呢個道理係正確, 咁恐怕呢度o既站友
一樣係有病態同團體迷思o番。
祺人祺事 是神奇技倆
 樓主| daiteioh 發表於 2006-2-7 09:36 | 顯示全部樓層
原帖由 gakei 於 2006-2-4 23:07 發表

朋友 A (運輸署職員) 的工作機構被朋友 B (HKiTalk 站友) 用
不大好的用字 (運吉) 形容, 朋友 A 向你私下訴苦, 你就把他
訴苦的內容 (也包括不大好的用字 (不知所謂)) 告訴朋友 B,
搞不出事才怪。

噢!估不到搞事出來,
本人向italk版友說聲道歉.....

:P...................
KZ2356 發表於 2006-2-17 16:44 | 顯示全部樓層