hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [試post] 晨早杏花村「通勤特快」 + 788 小建議 ...
開啟左側

[試post] 晨早杏花村「通勤特快」 + 788 小建議

KV1902 發表於 2011-7-16 01:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景
「東廊特快」為新城在東區中的重要布局。
只要大家早上走來柴灣 / 小西灣,就會見到巴士好高程度的utilization~

尤其8P, 788, 789 係柴灣最多客的3條線路。
以使地鐵港島線的在柴灣的上客量,相比其他東區車站係較少的。

但杏花村由於特快不多,居民大多只能使用鐵路。
而杏花村主要是中產人士,通勤往中區的需求應該不少。
早上在杏花村上鐵路的人,比在柴灣上客更多。

所以相信杏花村有晨早「通勤特快」的需求。

走線
停杏花村總站,跟118P在杏花村停站,再跟788原生走線。

好處
1) 痛擊鐵路公司~
2) 即省時間 / $$,鐵路要$6.9,巴士只需$6.2,更有機會快過港島線(22分),同埋方便唔洗走上走落。

(只開早晨時段試線)

*******************************************************************************************

加建議788晨早特別班次(0730 - 0900),除不停(舊)灣仔警署外,
亦不停馬來西亞大廈,直出海徬道(告士打道)去中區,咁就唔洗塞埋站~
LP1200 發表於 2011-7-16 10:49 | 顯示全部樓層
閣下係想開8P/788/789特別車兜入杏花村定係平日早晨時段往灣仔,金鐘,中環方向所有8P/788/789班次都兜入杏花村?
但係當係呢3條線自己早繁都未做得掂原本的客既時候...
無啦啦又要做多個杏花村....
Lovey Dovey
 樓主| KV1902 發表於 2011-7-16 17:06 | 顯示全部樓層
原帖由 LP1200 於 2011-7-16 10:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
閣下係想開8P/788/789特別車兜入杏花村定係平日早晨時段往灣仔,金鐘,中環方向所有8P/788/789班次都兜入杏花村?
但係當係呢3條線自己早繁都未做得掂原本的客既時候...
無啦啦又要做多個杏花村.... ...

寫唔好,琴晚好眼訓~

只係晨早試開788杏花村版,中區跟788一樣走法,東區就由杏花村起載~
唔係現在所有線都經杏花村~
DC3938 發表於 2011-7-16 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 KV1902 於 2011-7-16 17:06 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

寫唔好,琴晚好眼訓~

只係晨早試開788杏花村版,中區跟788一樣走法,東區就由杏花村起載~
唔係現在所有線都經杏花村~
上面都話舊線載唔晒,邊度嘔車
出晒載新客!
neoplan720p 發表於 2011-7-17 10:31 | 顯示全部樓層
其實試幾班又唔係問題既, 始終杏花邨朝早去灣仔、中環既人大有人在.
而當720P都可以咁多客既時候, 其實杏花邨都無話唔得.

只不過, 要嘔車, 對一間已經差唔多出哂廠裡面既車既公司來說, 實在太難了.
gurubb 發表於 2011-7-17 11:51 | 顯示全部樓層
其實,現在路面已沒有多少位置容納更多巴士,特別是灣仔/金鐘埋站時,更是大學問。
LP1200 發表於 2011-7-17 15:15 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2011-7-17 10:31 AM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實試幾班又唔係問題既, 始終杏花邨朝早去灣仔、中環既人大有人在.
而當720P都可以咁多客既時候, 其實杏花邨都無話唔得.

只不過, 要嘔車, 對一間已經差唔多出哂廠裡面既車既公司來說, 實在太難了. ...
都係個句啦,
788而家早繁係翠灣都搞咁大陣象既時候,
拎788車入杏花村唔係辦法,
反而可以試下打780P主意..
Lovey Dovey
neoplan720p 發表於 2011-7-18 09:30 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

認同; 788同789無可能放到車出黎serve杏花邨.

而780P, 之前我係另一個討論區開了一個建議.

大致上將780P改為康翠->漁灣->翠灣->杏花->東廊.

不再經銅鑼灣 (內告)

反正既可以serve到原本既客, 又可以幫788、789手疏導翠灣客之餘, 又可以吸新客.

而780就將一、兩班車直接改由興華邨總站開出, 填補780P離開該處既漏洞.
eg9515 發表於 2011-7-18 16:59 | 顯示全部樓層
早上 780P 在銅鑼灣客量如何?

原帖由 neoplan720p 於 2011-7-18 09:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不再經銅鑼灣 (內告)

反正既可以serve到原本既客, 又可以幫788、789手 ...
ckco1415 發表於 2011-7-25 02:18 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2011-7-18 09:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不再經銅鑼灣 (內告)

反正既可以serve到原本既客, 又可以幫788、789手 ...

嘩,搞780p前唔該先睇睇780既早繁班次,講緊係6-17分鐘不等呀(不過真係唔覺有6分鐘咁密),某程度上780p應該係抽左780部分早繁班次去做,如果咁改法即係再抽走柴斜僅有既資源去支援翠灣小西灣。就算你話係康翠開,但係15-20分鐘一班兼反方向出中環真係玩謝柴斜班客。大佬你788/789搞唔掂你既事,有無諗過本身780都唔係好掂呢,早繁都做到咁疏仲要抽走條可以幫下手既780p?

小弟就話住得近地鐵站一早就睇唔順眼780既班次就用隻腳去投票比地鐵姐,但係柴斜班客其實真係無得揀,佢地去中環唔等780唔通搭落筲箕灣轉地鐵咩?

所以如果788/789抽唔倒車出黎就唔好開發杏花村呢個市場喇,始終杏花村搭地鐵落灣仔中環真係夠方便,時間又有保證,22分鐘架788隨時仲係灣仔塞緊咋...

況且抽到車出黎既話我覺得比有需要既路線更好,睇下條82x早繁爆到九彩都係做緊15-20分鐘一班...

BTW 我都唔知點解780早繁出中環0812-1020個時段係可以做到15-17分鐘一班咁恐怖,簡直係東廊特快之恥
08:12 - 10:2015 ~ 17

多言了,請見諒