hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你們覺得italk如何?
開啟左側

你們覺得italk如何?

admin21 發表於 2006-2-7 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Cantona 於 2006-2-7 23:19 發表

我反而覺得這篇文章是有關於板務事宜,應放在Z2板

由於本主題是討論各站友對本討論區的整體感覺,
當中包括站友的修養、討論氣氛等等,
而站規的寬緊只屬其中一部分,
故本主題仍適合於本板討論。

但為免本主題變作個別站友上訴的地方,
個別的執法例子,則不宜在此詳論,
謝謝。

N 板主
hk4sure
站務文章
dennislokawai 發表於 2006-2-7 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-2-7 10:05 PM 發表

唔嚴?????本人覺得很嚴,
本人每次出post,都受到唔少壓力,
如果不小心的話,
可能永久停板.....
本人都以後少出post為妙

我來左iTalk已兩年半,
自問咁耐以來都只係得一次犯左板規收左個「注意」,
只要出文時諗清楚先同多d留意一下板規,
就唔會出錯的了。

與其晌度埋怨板規嚴,
倒不如改善一下自己既文章啦。
youtube.com/c/dennislokawai
cruisesnet 發表於 2006-2-8 09:49 | 顯示全部樓層
我覺得太嚴

好似我上年有一次回文時字體過大,
佢地只係係篇文度講,
又吾send短"信z"比我.

我冇再開果個post.
竟然比人停左我版成個月/

之後我send e-mail比版文解釋又冇人理我./....

只不過係d字大左少少都要停人版
winston 發表於 2006-2-8 10:18 | 顯示全部樓層

個人認為 A11 板是最寬鬆, 因為板友在A11 大都遵守紀律, 板主自上任以來幾乎沒有開腔.

個人亦希望 A2 同 A11 板能吸引更多板友發文及回文.
Cantona 發表於 2006-2-8 13:57 | 顯示全部樓層
原帖由 winston 於 2006-2-8 10:18 發表
個人認為 A11 板是最寬鬆, 因為板友在A11 大都遵守紀律, 板主自上任以來幾乎沒有開腔.

個人亦希望 A2 同 A11 板能吸引更多板友發文及回文.

板主沒有發出板務文章警告板友,在羅緝上並不等於寬鬆

而且,我並不覺得有任何一板是特別寬鬆的
virus 發表於 2006-2-8 14:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
av220 發表於 2006-2-8 17:09 | 顯示全部樓層

我每次貼文都要諗過先........
有時有d 文都唔知回唔回好.

例如"開玩笑式" 既文章,
就算個玩笑唔會得罪人, 我有時都會猶豫回唔回好.
因為怕被人話我灌水---
這類文章多數只係一兩句建設性不大既閒話而已.
簡單d 講, 有時得一兩句想回我都會諗清楚先.

反而容易犯規既, 係列舉既文章.
記得有條Thread: "過大/過小既巴士總站" 時, 我都係就咁列舉.
因為有d 例子, 一講大家都會認同.......我就係咁諗差d 中招.....
另一陷阱就係開"列舉", "統計" 等文章而沒有加上相關字眼.
(雖然我未開過.)

不過大部分我回文都可以隨心所欲咁回, 而唔犯板規.
正如板友話齋, irule 同校規一樣,
你唔去挑戰, 唔貼一d "有機會犯規既文" 既話,
基本上你回文無乜窒礙.
(又講緊廢話tim >_<)

以上係文章內容方面,
至於格式方面, 好似有一排捉簽名檔捉得幾緊要......
其實只要內容恰當, 格式唔係錯得好過分, 都唔係太大問題.
(當然如果字型大到熒幕都show 唔晒, 咁就太離譜)

不過話時話, 自從唔比板友貼"未經准可進入車廠所攝影既相" 後,
巴士迷入車廠既情況好似已經冇咁猖獗 (好似咋, 或者更嚴重我唔知道而已).

樓主| daiteioh 發表於 2006-2-8 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-2-7 23:40 發表

我來左iTalk已兩年半,
自問咁耐以來都只係得一次犯左板規收左個「注意」,
只要出文時諗清楚先同多d留意一下板規,
就唔會出錯的了。

與其晌度埋怨板規嚴,
倒不如改善一下自己既文章啦。

本人覺得責任當然自己身上,
不過要保持文章高質素有點難度,
本人自問讀書少,非常粗鄙........
只有讀好版規,是為上上策的
:P...................
 樓主| daiteioh 發表於 2006-2-8 19:49 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-2-8 14:49 發表
一般都不錯,原因樓上講過。
最大問題是板友們的思想成熟程度有別,
在iTalk這個較正當的環境中常以為遭人針對,
或以針對形式作報復。

有時被人針對,有時很難避免....
只有問心無愧,自我反醒,不理針對你的之人,
自然逢凶化吉
:P...................
dennislokawai 發表於 2006-2-8 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 daiteioh 於 2006-2-8 07:45 PM 發表

本人覺得責任當然自己身上,
不過要保持文章高質素有點難度,
本人自問讀書少,非常粗鄙........
只有讀好版規,是為上上策的

我自己夠只係讀到中五,
會考只係得果六分,
自問自己既文章水準都好低,
但係只要態度好,
出文三思而後行,
咁就無任何問題了。
youtube.com/c/dennislokawai