hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議277X加開早上特快服務277P(華明→平田) ...
開啟左側

建議277X加開早上特快服務277P(華明→平田)

eric278 發表於 2011-9-22 12:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近日在華明巴士總站發現星期一至五07:00-07:30在該站等候277X的人龍達60-100人,
不少乘客往往要等候2-3班車才可上車,這個情況足以構成該時段內開特別車的需求

同時為節省早繁時段由粉嶺南往東九龍的行車時間,建議277X原有07:30及07:50由華明開出的特別車提升服務,
增加班次,出大老山隧道後不停彩虹及啟業(與89P相同方式),路線編號為277P

行車路線:由華明總站起跟277X相同路線到大老山隧道,但出隧道後改經觀塘繞道直入觀塘道,
返回277X原有路線至平田
(不停彩虹邨碧海樓及觀塘道啟業邨巴士站)

開車時間:
星期一至五0700, 0715, 0730, 0745, 0800(星期六及假日停開)

收費及轉乘優惠與277X相同

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
GM + 1 建議有建設性

查看全部評分

還看香港公交
orange 發表於 2011-9-22 12:48 | 顯示全部樓層
樓主你又再次提起373A尾班車事件,如果要開277P,最基本問題:車從何來?
益童學校,全民教育
KC3555 發表於 2011-9-22 14:58 | 顯示全部樓層
首相於一年前提出近乎相同的建議,記憶猶新,
再係近期277x加班提一提條人龍,
再提一提佢嘅舊建議,略為修改,可見他鍥而不捨的精神。

今次班次無上次咁誇張,上次個班次根本個華明總站係無可能食得到,
唔知去邊度搵個位泊等開車。

今次幾好,但始終,有人話華明嗰兩班特別車,由始至終無乜點開過,
可見車源根本唔夠,事實上,等唔到都係兩三班車,
難為我朝早等273A去粉嶺站,已經叫四飛,(76K/273A/273D/279X )
最誇張連黎6部273A/273D都上唔到。
再有多部車的話,我寧願佢攪攪273A。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
GM 發表於 2011-9-22 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2011-9-22 02:58 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
首相於一年前提出近乎相同的建議,記憶猶新,
再係近期277x加班提一提條人龍,
再提一提佢嘅舊建議,略為修改,可見他鍥而不捨的精神。

今次班次無上次咁誇張,上次個班次根本個華明總站係無可能食得到,
唔知去邊度搵個位泊等開 ...

華明特班經常有開

上次個建議同今次根本唔同
上次係171分拆做171A同171P的模式
根本整體經華明的班次係少左
只係直接由中途站起載
唔見得無咁多客
而且如果要搵個位泊等開車,
和合石大把位

今次首相的建議有助提升277X回車速度
減少8:30後
特別係8:45-9:00的班次不足(多數一班)+斷纜問題

我日日行上粉鐵273D班次大部分都企
但極少頂閘,
273A就真頂
273D粉鐵仲要係上的學生仲多過落的客
而且一般人除左273A、273D、仲有279X

273A應該繁時分拆 比你加多一架車都效果有限
回車速度低得恐怖
一個鐘先一轉
整一條上水<--->粉南特快
提升回車速度
達致30MIN一轉
載客量自然提升
現時入清河、特別係風釆係致命傷
273D咁拆法根本大錯特錯 所以當年比好多北區版友鬧

常備TCU 出行唔洗怕
barking 發表於 2011-9-22 23:41 | 顯示全部樓層
建議很好,請立刻開辦。

另,車從何來。如果277X按照官方規定在該時段是3-6分鐘一班,理應可在277X抽車
屆時聯和墟班次變成是5-8分鐘一班

KC3555 發表於 2011-9-23 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-9-22 22:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

華明特班經常有開

上次個建議同今次根本唔同
上次係171分拆做171A同171P的模式
根本整體經華明的班次係少左
只係直接由中途站起載
唔見得無咁多客
而且如果要搵個位泊等開車,
和合石大把位

今次首相的建議有助 ...

第一:你有無睇到「略為修改」
第二:我日日睇住273D兩班係我眼前上唔到客飛走,勞煩你係嘉盛苑睇下273D盛況,
欣翠花園同嘉盛苑兩個站等273A同273D等到扯哂火,嘉盛苑有日有客嬲到踢巴士門。
我屋企望出街就係百和路,7:00開始到我返工最遲要上7:40嗰班,除左暑假都未見過唔頂閘。
你係粉嶺站上車,我係粉嶺站落車,我又唔信加一部車同回車慢有乜野關係,
多人上落回車慢係必然,但係總好過六班車都上唔到嘅盛況。

仲有,你叫人係和合石等開車,咁邊個拍卡寫飛?
GM 發表於 2011-9-23 01:23 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2011-9-23 12:01 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

第一:你有無睇到「略為修改」
第二:我日日睇住273D兩班係我眼前上唔到客飛走,勞煩你係嘉盛苑睇下273D盛況,
欣翠花園同嘉盛苑兩個站等273A同273D等到扯哂火,嘉盛苑有日有客嬲到踢巴士門。
我屋企望出街就係百和路,7:00開始到我返工最遲要上7:40嗰班,除左暑假都未見過唔頂閘。
你係粉嶺站上車,我係粉嶺站落車,我又唔信加一部車同回車慢有乜野關係,
多人上落回車慢係必然,但係總好過六班車都上唔到嘅盛況。

仲有,你叫人係和合石等開車,咁邊個拍卡寫飛?

第一:本人針對的是「近乎相同」
你企多陣睇下273D在粉鐵上左幾多學生就明架啦

嘉盛苑有日有客嬲到踢巴士門是過激行為
因為佢可以行路 OR等279X/等下一班

以273A十幾架車來說
回車速度提升一倍的載客量增加大
定加多一架車提升的載客量大?
答案顯而易見
多人上落回車慢係必然
但路線迂迴引起的回車慢卻可改善

最後,40P 43P等線邊個拍卡寫飛?
常備TCU 出行唔洗怕
KC3555 發表於 2011-9-23 02:07 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-9-23 01:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

第一:本人針對的是「近乎相同」
你企多陣睇下273D在粉鐵上左幾多學生就明架啦

嘉盛苑有日有客嬲到踢巴士門是過激行為
因為佢可以行路 OR等279X/等下一班

以273A十幾架車來說
定加 ...

真係近乎相同喎:

又係叫277P,又係由華明開去平田,又係唔停彩虹,咁樣唔叫相同係叫乜野?
將277X再包一包裝下唔係略為修改?如果條277P咁都唔叫相同,係乜野?細路哥真係鍾意駁咀。

咁我都見條龍係好多學生,係見到佢地上車,但係百和路頂閘係事實。
咁就知道好多人用佢去粉嶺站啦。原來一個站上唔到車,一個站多人落車又多人上車,係可以抹煞上唔到車嘅事。
嘉盛苑怒踢車門,因為我頂閘頂係車頭度門,睇住。
事實上,朝早等呢兩條線好火,班學生哥,OL成日開口就鬧,
呢件事之後,273A車長有D就話班學生哥唔企入去就唔開車。

273A現今我寧願佢加一部車,我又唔覺你嘅擾民直通方法可以解決到現時的問題。
273D做特快都做唔掂30分鐘一轉,何況你仲講上水直通車,一條御皇庭長龍已經Reject左你。

有時等279X同76K拖住埋站,279X唔好彩真係等20分鐘,
76K不在話下,趕返工靠佢地?死得囉。

你叫人和合石用5/6分鐘一班叫人打電話去站頭報到?唔係嘛.......
站長多得你唔少。

GM 發表於 2011-9-23 02:43 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-9-23 02:07 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

真係近乎相同喎:

又係叫277P,又係由華明開去平田,又係唔停彩虹,咁樣唔叫相同係叫乜野?
將277X再包一包裝下唔係略為修改?如果條277P咁都唔叫相同,係乜野?細路哥真係鍾意駁咀。

咁我都見條龍係好多學生,係見到佢地上車,但係百 ...

分拆規模細左好多
聯和墟沒有了不經華明的特快班次
說「近乎相同」容易令人誤解 對樓主亦不公平

279X班次好準 該時段極少20MIN一班(本身8-11)

以273A十幾架車來說
定加多一架車提升的載客量大?
答案顯而易見
跟本資源應該有效率便用

而且277X牽晴間班客等得仲耐
又無得叫幾飛

一條御皇庭長龍長定華明277X條龍長
而且回車速度提升 273D大可以+車分拆
因為慳到車
正如眾多版友建議的74X分拆

277X分拆 學80X乙明邨街的特車就得啦
人地都開每8分鐘一班啦
而且規矩死的 人係生的
唔好咁守舊啦

常備TCU 出行唔洗怕
KC3555 發表於 2011-9-23 02:57 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2011-9-23 02:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

分拆規模細左好多
聯和墟沒有了不經華明的特快班次
說「近乎相同」容易令人誤解 對樓主亦不公平

279X班次好準 該時段極少20MIN一班(本身8-11)

以273A十幾架車來說
定加多一架車提 ...

咁以前同現在路線主題係咪277P,
係咪一樣,有幾對首相唔公平?話佢重貼咩?
前車快,後車碌,塞一塞雞嶺,有20分鐘先黎有乜出奇?
御皇庭條龍長,可以導致清河逼哂上273D,
可以導致欣翠同嘉盛等6班車都上唔到,
呢個係277X做得到嗎?
唔係守舊唔守舊,而係頭幾個站273A逼到憾,273D都逼死埋,
你攪乜野特快,堆客一樣上唔到車,頭五個站所有273A逼爆哂,
273D開都要加一部車俾273A,我唔相信開你D所謂特快,273A仲可以唔使加車,
對清河一帶乘客何來公平?