hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組所有東隧巴士線【先由非繁問題開始探討】 ...
開啟左側

重組所有東隧巴士線【先由非繁問題開始探討】

marco31 發表於 2011-11-3 02:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

307路線不變

順利開出
經利明樓,安逸樓,順天總站,秀樂樓,秀逸樓,秀安樓,秀明樓,上秀茂坪,寶達,東區海底隧道
經北角至天后總站

603【應合理地降低票價/增加分段】
路線不變

啟業開出
經麗晶花園13座,麗晶商場,臨華街遊樂場,常怡道,宏通街,順業街,勵業街,巧明街,駿業街,觀塘碼頭,偉樂街,
麗港中心,麗港城商場,東區海底隧道
經北角至筲箕灣總站

彩雲開出
經翠石樓,啟業村,盈安樓,盈順樓,樂雅苑,樂華總站,牛頭角總站,牛頭角上村,喜鵲樓,創紀之城,
觀塘市中心,觀塘鐵路站,觀塘遊樂場,藍田鐵路站,東區海底隧道
經天后至金鐘鐵路站

路線不變

恆安開出
經耀安村,頌安村,錦安苑,保泰街,德信中學,錦泰苑,富安巴士總站,亞公角,沙田醫院,大老山隧道,東區海底隧道
經北角至金鐘站

烏溪沙鐵路站開出
經利安村,錦龍苑,錦英苑,新港城,馬鞍山市中心,曾壁山中學,耀謙樓,大老山隧道,東區海底隧道
經灣仔至香港站

恆安開出
經耀謙樓,濱景花園,第一城中心,愉田苑,第一城鐵路站,愉翠苑,報案中心,廣源巴士總站,廣源村,小瀝源,大老山隧道,東區海底隧道
經北角至嘉亨灣

康盛花園開出
經原線至東區海底隧道【不入藍田】
經灣仔至中環港澳碼頭【來回方向經告士打道】

694【回程應加雙向分段】
調景嶺站開出
經尚德商場,將軍澳廣場,南豐廣場,厚德村,頌明苑,藍田分科診所,啟田商場,基孝中學,東區海底隧道
經阿公岩至藍灣半島

所有路線皆可在東區海底隧道免費轉乘其他東隧路線
606A,606P,692,692P取消
621,690P,681P取消下繁

東區海底隧道巴士線非繁真係冇咩邊條做得好加上部份地區和路線資源錯配
有見及此倒不如來一次大重組

明天再補充

阿偉 發表於 2011-11-3 06:18 | 顯示全部樓層
咁彩雲果邊可以搭咩車過海
非繁忙時間會否將部份路線合併
較為適合呢
例如:680同681及690同692
你這樣做要619係繁忙時間加開幾多特車應付去觀塘應付乘客需求

gn3509 發表於 2011-11-3 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 阿偉 於 2011-11-3 06:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
較為適合呢
你這樣做要619係繁忙時間加開幾多特車應付去觀塘應付乘客需求 ...
之前既討論己經有無數人講過690同692唔存在任何可以合併既空間
今期流行:690是原罪
 樓主| marco31 發表於 2011-11-3 18:14 | 顯示全部樓層

原帖由 阿偉 於 2011-11-3 06:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
較為適合呢
你這樣做要619係繁忙時間加開幾多特車應付去觀塘應付乘客需求 ...

New 619

你這樣做要619係繁忙時間加開幾多特車應付去觀塘應付乘客需求
東區海底隧道-> 經天后至金鐘鐵路站,非繁忙時間不用加開特車

LM1933@641 發表於 2011-11-3 23:16 | 顯示全部樓層
一、中上環

一睇就知道有問題,首先 641 去左邊度?  (641 依個CASE唔可以話完全繁時線)
我希望你係指641 係KEEP 住同埋加密班次,因為少左一條線去金鐘同一條去中環
不過依個亦都係問題焦點,每日朝早觀塘區均有大量中上環既返工客,你就走去CUT 走601/619 分擔
而所謂仲有得留低去中上環既有603、681同690,但除左690 之外,根本其餘兩條線自己都做唔掂
但690 由老遠駛過黎,只係FOR 轉乘客根本唔符合經濟效益,同埋唔上藍田基本可以BYE BYE
亦都令到好多明明可以一程車過既乘客無啦啦要轉車,俾着我都搭港鐵算數啦

另外,619 咁行我唔知仲有幾多客剩,隨時成為陰乾線

二、東區

去西灣河、筲箕灣得番經北角既線,依個明明就係606 既死穴,咁都唔改?
606 改到淨係行工業區,非繁都唔知淨低幾多客
仲有,694經得阿公岩即係行唔到柴灣斜 (希望我無理解錯誤),唔知邊一邊既客量多D 呢?
如果俾我分,我會將西灣河至筲箕灣同時有慢線加快線Overlap,等乘客以時間定價錢取決

樓主你提出既非繁既建議,但根本好多路線咁定非繁都會唔夠客
進行大規模重組時,除了要覆蓋最大的交通網絡外,亦要了解乘客的乘車模式,唔係一句轉車就得
如果咁搞,繁時更加係要開唔知幾多條特別線,但同時那些常規全日線又MEET 唔到返工客需求
所以希望樓主係出繁時討論之後,先檢視非繁建議的不足
 樓主| marco31 發表於 2011-11-4 00:30 | 顯示全部樓層
路線不變

由寶達開出
經原線至東區海底隧道,
經北角至天后站

603【應合理地降低票價/增加分段】
路線不變

由富山開出
經富山村,斧山道運動場,牛池灣村,九龍灣站,牛頭角下村,觀塘道休憩處,創紀之城,
觀塘市中心,觀塘鐵路站,觀塘遊樂場,藍田鐵路站,東區海底隧道
經皇后像廣場,砵典乍街,祖庇利街,永安中心,皇后街,紫微街,正街,水街,山道,中遠酒店,
山市街,聯幫新樓,加多近街,堅尼地城卑路乍灣總站

由啟業開出
經麗晶花園13座,麗晶商場,臨華街遊樂場,常怡道,宏通街,順業街,勵業街,巧明街,駿業街,觀塘碼頭,偉樂街,
麗港中心,麗港城商場,東區海底隧道
經北角至筲箕灣總站

由順利開出
經利明樓,安逸樓,順天總站,寶達總站,秀暉樓,康華苑,興田,康逸苑,啟旺樓,啟田商場,基孝中學,東區海底隧道
經天后至金鐘站

由彩雲開出
經翠石樓,啟業村,盈安樓,盈順樓,樂雅苑,樂華總站,牛頭角總站,牛頭角上村,喜鵲樓,創紀之城,
觀塘市中心,觀塘遊樂場,藍田鐵路站,東區海底隧道
經灣仔告士打道至中環港澳碼頭

由鑽石山鐵路站開出
經龍蟠苑,四美街,金碧樓,啟業村,九龍灣站,牛頭角下村,觀塘道休憩處,創紀之城,物華街,觀塘政府合署,東區海底隧道
經北角至鴨利洲

由恆安開出
經耀安村,頌安村,錦安苑,保泰街,德信中學,錦泰苑,富安巴士總站,亞公角,沙田醫院,大老山隧道,東區海底隧道
經北角至金鐘站

由烏溪沙鐵路站開出
經利安村,錦龍苑,錦英苑,新港城,馬鞍山市中心,曾壁山中學,耀謙樓,大老山隧道,東區海底隧道
經灣仔至香港站

由恆安開出
經耀謙樓,濱景花園,第一城中心,愉田苑,第一城鐵路站,愉翠苑,報案中心,廣源巴士總站,廣源村,小瀝源,大老山隧道,東區海底隧道
經北角至嘉亨灣

由康盛花園開出
經原線至東區海底隧道【不入藍田】
經灣仔至中環港澳碼頭【來回方向經告士打道】

694【回程應加雙向分段】
由調景嶺站開出
經尚德商場,將軍澳廣場,南豐廣場,厚德村,頌明苑,藍田分科診所,啟田商場,基孝中學,東區海底隧道
經柴灣斜至藍灣半島

JX9097 發表於 2011-11-4 02:05 | 顯示全部樓層

成個觀塘山冇哂直車出灣仔至中上環
真係不得不佩服...

606行工業區,隨時塞你半個鐘
想問下閣下諗住用幾多車?

成個東隧線網絡得番一條694去柴灣/小西灣?
阿偉 發表於 2011-11-4 07:55 | 顯示全部樓層
究竟你知唔知繁忙時間係觀塘有幾多人搭巴士去港島?
S3BL100 發表於 2011-11-4 11:12 | 顯示全部樓層
東隧線根本唔係條條都有返咁上下班次,唔適宜搞城隧果種轉車站,
好地地一程車直過,又唔係太慢,搞到大部份人要轉車,真係無野搵野來搞,乘客多得你唔少。

俾少少建議樓主,好的建議係唔需要無中生有,無野搵野來搞,
好多時只需要用返最正路的定線,同時睇到一D好直接、但係人地睇唔到既野,已經做到好多正面效果。

===

回正題,我其實覺得東隧線除左603同681外,每條都有資源運用不當的地方,
如果係我,我會咁改:

601、619:
601P同619P全日,九龍方向601P經軍器廠街天橋落告士打道,停入境處個站之後,直上東廊;
619P可以考慮入埋政府總部,經灣仔北直上東廊,
619縮到金鐘(反正930改得去灣碼的話,金鐘東會多條吉坑,再唔係金鐘西其實勉強都得),
601/601P/619/619P全部非繁忙時間開15分鐘一班(P線驚唔夠客可以開20),
如果驚唔夠客,可以每日夜晚八點後P線停駛,正線全部延長落港澳碼頭。
點講都好,灣仔北長遠都應該有條全日東隧過海線去觀塘。

拆做兩條線,606縮短為啟業 - 筲箕灣,20分鐘一班(繁忙時間15),派七架車,
開特快線618,彩雲 - 小西灣(藍灣半島),小西灣至東隧口跟8X咁行,派五架車。
另外606A跟手縮埋去筲箕灣,再加返上下繁各兩班特車,做彩雲 - 四順 - 秀茂坪 - 東隧 - 鰂魚涌 - 太古 - 筲箕灣

呢條線可塑性好高,暫時諗到以下兩種改法:
1. 延長至堅尼地城或卑路乍灣,港島區過金鐘後直上軍器廠街天橋,或者直情唔入金鐘,改入政府總部,九龍區走線不變
2. 改為彩虹 - 中環港澳碼頭,全日行走,經彩盈、淘大、麗晶、啟業、觀繞、東隧、北角、內告士打道,行法如下:
港島方向:http://g.co/maps/2q4sa
九龍方向:http://g.co/maps/7yxjx
非繁開20分鐘一班,行觀繞抵銷落北角多花的時間,兼可以繼續收返特快價$10.5。
九龍灣越來越多甲廈,開多條過海線去北角以西,長遠都有需要。

拆做兩條線,680利安開,跟原線至耀謙樓後,直飛大老山公路,可以兜一兜上廣源,之後返原線;
680A耀安開,跟81C去濱景花園後跟680原線落金鐘,兩條線行車時間應該相若,齊齊非繁15分鐘一班。
配合呢個改動,681都可以跟手減到15分一班,非繁減兩架車。

唔郁,但係早上繁忙時間,分工可以再仔細少少,682P大幅加班,耀謙樓直上公路,
682A恒安開,跟89C入大隧,最密做6-7分一班,682早繁唔開。

取消,車加俾將荃線同796C,港島quota就視乎需要俾601P/641/680A。

呢條線要郁,阻力應該好大,但係如果可以,我其實想條線行山出,做埋寶達同興田出港島東。

其餘307、603、681、690呢d,唔建議大改。

fb.com/scientisthk2usa/
GL3789 發表於 2011-11-4 18:15 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-11-4 11:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
拆做兩條線,680利安開,跟原線至耀謙樓後,直飛大老山公路,可以兜一兜上廣源,之後返原線;
680A耀安開,跟81C去濱景花園後跟680原線落金鐘,兩條線行車時間應該相若,齊齊非繁15分鐘一班。
配合呢個改動,681都可以跟手減到15分一班,非繁減兩架車。

廣源太近大隧,太方便,除左N182,睇唔到點解要680入廣源

而且680除左馬鞍山,主要客倉根本就係第一城/濱景,呢度點都無可能少一半既車

就算680入大隧前改到好似好快咁,但始終都要行英皇道,點都係慢過681,諗唔到點解因為680既改動可以將681減班

680拆線,以你既建議,絕對無可能兩條線非繁做到15分鐘一班

無左第一城/濱景班客,680客量大幅減少肯定15分鐘一班都做唔住,最終再減班 苦了錦英/利安 班客,真係要多謝你