hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組大圍區來往油尖旺區服務
開啟左側

建議重組大圍區來往油尖旺區服務

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2011-12-6 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2011-12-3 11:52 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

新線入美田,開拓新客源
281X又用少左車,對整體影響減少
已經比當初既方案係進步不少

但樓主往往將開線既關鍵性問題避而不談
掩耳盜鈴,無助爭取開辦281x ...
由頭到尾
閣下所謂既反對理據總是得意過人
明明係原因可以變做唔係原因
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2011-12-6 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-12-4 11:53 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
今日突然間有兩個新idea:

1.
81由沙田巿中心起,經大圍到大埔公路一段,感覺的確差,
不過我唔肯定夠唔夠客、值唔值得因為咁而全日拆線,81九龍方向全日不經大圍。
同時,81S對美田又係好兜,既然如此,
我會反建議81早上頭班車起 ...

暫觀現時小弟既觀察
7:30果班上完隆亨一站之後
其實都載到七十幾八十個
若果真係要早繁做改動既話
個人認為都要照顧一下批客
而引申一個問題係
搭87B出入旺角既時間實際上都頗高
此choice只不過係一程過上有吸引力
但係競爭力甚低

返新界反方向等車確係新既嘗試
但我認為問題不大
習慣左就得
最大既點佐敦一帶返去點計都快過現有既巴士路線

戰略上來講如此做法當然係好既
但係可惜87A>287X暫現阻礙

而現時小弟建議成個主要既一個重點係如何半踢走81離開美林
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2011-12-6 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-12-6 00:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

暫觀現時小弟既觀察
7:30果班上完隆亨一站之後
其實都載到七十幾八十個
若果真係要早繁做改動既話
個人認為都要照顧一下批客
而引申一個問題係
搭87B出入旺角既時間實際上都頗高
此choice只不過係一程過上有吸引力
...

若然係咁,我反而會諗下抽88M或者87B車,開一班88P,顯徑開,經81S原路單向出佐敦。

隆亨已經差唔多係條條線上獅隧前尾站,有必要公平少少,因此我建議81S朝早食埋81美林客,
而281X亦以美林做尾站。

返新界反方向等車確係新既嘗試
但我認為問題不大
習慣左就得
最大既點佐敦一帶返去點計都快過現有既巴士路線

都只係得一個佐敦而已,281X本來可以同時食埋81/81C的客,
但係行車方向調轉,乘客無得叫雙飛,一定大幅削弱競爭力。

我始終唔認同調轉方向等車。

戰略上來講如此做法當然係好既
但係可惜87A>287X暫現阻礙

而現時小弟建議成個主要既一個重點係如何半踢走81離開美林

咁281X單獨存在亦唔係唔得,只係效果會差少少,建立唔到青沙轉車網絡。

至於81,正如我上面所講,我唔肯定值唔值得全日拆線,再者
而家美田對外交通極為欠缺,even美林的對外交通方便程度都差過大圍,
因此我覺得成個建議應該以美田、美林為重心。

想踢走81的話,咪將我建議條81S全日,只係到時81S返沙田個方向比起81
只係做多美田同大圍,唔知夠唔夠客(81返沙田點都要停美林),同埋81會疏好多。
fb.com/scientisthk2usa/
GL3789 發表於 2011-12-6 17:03 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-12-4 11:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
2.
顯徑出旺角已經有87B,美林亦有81/81S,如果81S照上面咁改,287X又可以取代87A全日的話,
我會反建議281X主打佐敦同尖沙咀,另設287X/281X互轉:

呢個行法同287X同樣有戰略意義,而且唔使入彌敦道,唔使計quota。
預計要用10架車行,非繁忙時間用7架車做15分鐘一班,繁忙時間可以去到10至12分一班。
到時個情況係:顯徑有特快去尖東,由無變有;大圍去尖沙咀的服務提昇,可以揀81C/281X,
美田同樣係由無變有,而美林就只係上繁81俾人減班,但係同時都多左車去尖沙咀,同樣由無變有。

老九試車有晒數據
油價成本咁重,做唔過

唔知你如何解決呢個問題
八幹(青沙公路)要有全日巴士線確係困難重重

S3BL100 發表於 2011-12-7 11:26 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2011-12-6 17:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

老九試車有晒數據
油價成本咁重,做唔過

唔知你如何解決呢個問題
八幹(青沙公路)要有全日巴士線確係困難重重

咩數據?數據能夠tell the whole story?

皮費高,但係唔駛加車,成本其實無增加過,點會做唔過?隨時可以搏到一批新客(顯徑/美田/美林 - 尖沙咀)
fb.com/scientisthk2usa/
HR845 發表於 2011-12-18 00:21 | 顯示全部樓層
81縮班機會唔可行
係大埔公路一段有一間學校,一直都依賴81o既存在
每次放學個幾班81落太子都會爆棚
學生亦係86B一個客源

利益申報: 本人就讀該學校