hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組沙田來往西九龍的巴士線
開啟左側

建議重組沙田來往西九龍的巴士線

關閉 [複製鏈接]
dippy 發表於 2011-12-9 23:04 | 顯示全部樓層

GL3789 發表於 2011-12-10 08:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-12-9 23:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
先不理用車等技術性問題,如果以定線論,個人認為這樣分配比較恰當.相關的九龍塘四M延長去石硤尾/大坑東,免費轉獅隧線

故提出以下路線
...

要明白如此改動係無著數,行車里數長左(大條道理加價),但行車時間又唔係有明顯優勢
係九巴角度,既流失客源,油費又用多好多

可以將以上路線係早繁開幾班試下,唔需要一下子完全取代原有路線
相對地增加乘客接受程度,減低影響

現在討論以上路線既定線
281X總站可以擺火炭鐵路站(原82K總站),可解決泊位問題
282X水泉坳需求甚低,仍在發展當中,總站現階段可以放博康/沙田圍
284X不需入沙市(因為249X),免資源重疊
285X 經大學,時間上無優勢,可改經濱景(不經亞公角街)
281X/282X總站可選尖沙咀東(麼地道),考慮途經尖碼,擴大客源
dippy 發表於 2011-12-10 11:02 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2011-12-10 11:24 | 顯示全部樓層

樓主| S3BL100 發表於 2011-12-10 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2011-12-9 19:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有點要指出,非繁86C由利安出歌和老街大約35分鐘,就算唔經大圍時間上都差唔多
40X城隧出返烏溪沙總站,最少都要40分鐘
結論就係馬鞍山往返市區,行青沙公路係無明顯優勢
既然86X全日,唔應該再走回頭路開一條兜晒成個沙田先上公路既線
89C做成咁,再開一條線經錦泰都唔知吸得到幾多客

咁呢度就奇怪喇,行既距離差唔多,點解40X同86C沙田一段時間會爭咁多?

重點係:行晒成個沙田,就算唔係比行公路慢好多(應該會慢起碼個幾字),
感覺其實唔好,我個建議擺明就係解決現有問題之時,捉埋地區人士心理。

我建議條86C,行晒成個沙田先上公路,但係錦泰本身無得揀,
同時定線對濱景至大圍之間一段其實相當直接。
再者,86C係沙田段慢而巿區段快,去長沙灣一定快過行獅隧兩個字,
長沙灣以後唔使慢慢停晒深水步至石硤尾先入隧道返沙田。
繁忙時間優勢更明顯,獅隧例塞而青沙相對暢通。

你可以當86C係一條長沙灣來往半個沙田、馬鞍山的半特快,同時又順手執埋大角咀客。

沙田出深水步,獅隧係不二之選,行青沙時間反而更慢
除非繞過塞車路段,否則行青沙公路出九龍真係毫無優勢
另外巴士絕對唔能夠與私家車/旅遊巴相比,行青沙時間上唔一定會佔優,但油費就一定貴左唔少

行青沙,去長沙灣一定快兩個字,返沙田方向的優勢更明顯,
再者南昌街果堆燈陣,感覺頗差。
至於油費?全程里數差唔多,全程行車時間都差唔多,點解會貴左?

當然我成個建議唔係為左搬線上青沙而搬,我都係揀一D適合的去改。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2011-12-10 11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-12-9 15:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

將條86拆成83/86,望落去似乎有點重疊,計埋72,
源禾、市中心總共有三條全日線去深水埗欽州街一帶。 ...

反而我個建議或者可以創造條件,俾72全日不停沙田。
 樓主| S3BL100 發表於 2011-12-10 12:07 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2011-12-9 23:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
先不理用車等技術性問題,如果以定線論,個人認為這樣分配比較恰當.相關的九龍塘四M延長去石硤尾/大坑東,免費轉獅隧線

故提出以下路線
281X佐敦(渡華路)-禾輋/火炭山尾街
渡華路開經佐敦道,彌敦道,亞老街街,連翔道,青沙公路,大埔公路大圍 ...

我覺得無必要差唔多將所有沙田來往西九龍的巴士線搬晒上青沙,只需搵適合的去改已經得。

M線拉落石硤尾本身無乜著數,上面GL3789已經提及。
另外仲有一點,86/86A/87A/87B仲有一個角色,就係執澤安/石硤尾 <-> 深水步/長沙灣/旺角的流水客,
特別係澤安村,雖然人口少,但係交通本身已經唔方便,佢地亦無得揀,
將86/86A/87A/87B同時改走晒,對佢地好大影響。

所以呢個就係點解我改幾條線上青沙的同時,堅持留返86、86A同半條87A、半條87B。
86改去南昌站,可以食埋澤安來往西九龍新區的客。
86A拉落美孚,令到澤安來往美孚仍然唔使轉車。
南昌站、美孚、澤安同屬深水步區,同一區之間要轉車,其實唔合理。

另外就係,我留返86/86A/86X行獅隧,
令到石硤尾來往沙田,搭開86系的大部分人都唔會受太大影響,
只係去石門一帶要轉車,但係換返黎去火炭唔駛轉。
改線的同時,盡量都唔好影響到太多既有乘客,對佢地構成不便。
dippy 發表於 2011-12-10 12:07 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2011-12-10 12:14 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL100 發表於 2011-12-10 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2011-12-10 12:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我都知M線拉落石硤尾無著數, 石硤尾繁時一班車都未必上到十個人
只係如果無線補償就會過唔到
所以唯有用幾條M線做埋
而且用多左既車都係81/88M合併度填得番條數
咁到時成個青沙網絡搞好左就可以過橋抽板, 淨係留番一 ...

石硤尾入沙田唔係完全無客的。

至於澤安村的問題,我梗係唔會期望重組後的86系主打澤安村搵食啦,
只係諗住執多幾個當bonus。
都係果句,果度人口少,但係交通配套本身差,唔好連佢地僅有既都拎走埋。
我建議的83/86C已經覆蓋到大半個沙田,再加埋半條87A、半條87B同埋281X/287X
沙田大部分地區都有青沙線,覆蓋唔會差過城隧線好多(當然班次無可避免有顯著距離)
當然,青沙如果有幾條全日線,應該設立轉乘,
不過我唔會視建立青沙轉車網絡為主要目標,唔會為左建立青沙巴士線網絡而夾硬拉線上去。
你會留意到,我的建議縮短長沙灣、大角咀、深水步往返沙田的行車時間的同時,
亦都能夠俾返石硤尾一帶合理的服務。

至於深水步來往沙田,視乎係邊度出發,我相信如果係欽州街果頭的話,
青沙肯定會比較快,但係如果係黃金、近石硤尾果頭的話,青沙的優勢唔會太明顯。