hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將荃快線240/240X (建議由九巴營辦) (第二次修訂) ...
開啟左側

將荃快線240/240X (建議由九巴營辦) (第二次修訂)

AVD1 發表於 2012-1-7 17:28 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV63 於 2012-1-7 08:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我睇過巴典,就係話荃灣西站仲有一個吉坑

即係咁,我唔期望彩明+尚德真係有人上車,總站擺係彩明只係想善用彩明公共運輸交匯處既資源,其實我認為240(X)都係坑口+寶琳客多。

即係咁,回程"荃灣鐵路站"係青山公路架! ...

青山公路 ?

33. 荃灣大會堂
34. 愉景新城
35. 荃灣鐵路站
36. 大河道
37. 荃灣西鐵路站

荃灣大會堂 > 愉景新城去荃灣鐵路站 > 大河道 ?
如果你要停荃灣站又如何行青山公路 ?
南豐中心個段青山公路唔可以右轉去大河道,
一定要入西樓角路先可以出返去大河道的 ~

定係你有第二個意思 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
y512516 發表於 2012-1-8 00:33 | 顯示全部樓層
講真一看到30分鐘一班真的不太吸引,係我一早搭地鐵
如果走左一班就真的大鑊
 樓主| ASV63 發表於 2012-1-8 08:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 7/1/2012 17:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

青山公路 ?

33. 荃灣大會堂
34. 愉景新城
35. 荃灣鐵路站
36. 大河道
37. 荃灣西鐵路站

荃灣大會堂 > 愉景新城去荃灣鐵路站 > 大河道 ?
如果你要停荃灣站又如何行青山公路 ?
南豐中心個段青山公路唔可以右轉去 ...

琴日我改過文嚟
改文後"荃灣鐵路站"就係西樓角路。
andy92 發表於 2012-1-8 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV63 於 2012-1-7 08:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我睇過巴典,就係話荃灣西站仲有一個吉坑

果個位地下油左黃線
預留俾緊急接駁線上落客站,唔係巴士站

得返如心有位
AVD1 發表於 2012-1-8 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2012-1-8 09:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

果個位地下油左黃線
預留俾緊急接駁線上落客站,唔係巴士站

得返如心有位

好老實講, 我反而覺得 A31 好應該將條線搬去如心做總站,
然後荃灣西站多返個位出黎開線又好, 點都好.
始終我覺得酒店下面有車去機場, 都好過人地一袋二袋行過隔離西鐵站上車,
而 A31 搬過去原意都係想咁架姐 ~

當初 32B 要同 39A 用同一個站上車都係因為 A31 搬去西站先會咁 ~
HF3204@243M 發表於 2012-1-8 16:28 | 顯示全部樓層
其實荃西要位就一定有,爭在肯唔肯搬
例如 34 葵盛方向搬到 43 後面 (雖然唔係坑,但係停站應該唔係問題), etc.

反而我想問番樓主,拆線後三十分鐘一班,同埋一條過十至十五分鐘一班,邊樣會吸引 d
尤其是沿線有多個競爭對手之下
cheungboob 發表於 2012-1-9 15:16 | 顯示全部樓層

你20-30分鐘一班車
仲要收$8.9
好難吸到畢架山花園之後D客去將軍澳
何況E22A都係$7.5
黃大仙之後個D要快都寧願俾$10搭A29(又知幾時來)或搭地鐵就算
AVD1 發表於 2012-1-9 16:01 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-1-8 16:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實荃西要位就一定有,爭在肯唔肯搬
例如 34 葵盛方向搬到 43 後面 (雖然唔係坑,但係停站應該唔係問題), etc.

反而我想問番樓主,拆線後三十分鐘一班,同埋一條過十至十五分鐘一班,邊樣會吸引 d
尤其是沿線有多個競爭對手 ...

其實反而我認為觀塘山上路線 (即 240) 頂多繁時可以起度,
而非繁時理應只有一線就係行經觀塘市中心, 山上服務以轉乘服務代替就算 ~

即我認為 240X 理應全日行駛,
而 240 應改做 240P, 繁忙時間先服務 ~

樂仔〞 發表於 2012-1-10 00:05 | 顯示全部樓層
行山唔係問題,但我覺得條線已經咁兜,再停順利彩虹真係趕客 .. 不如快快趣飛站落山咪算數囉 ...
dippy 發表於 2012-1-10 00:45 | 顯示全部樓層