hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 佐敦谷發展區(四彩)交通改善建議
返回列表 發新帖
開啟左側

佐敦谷發展區(四彩)交通改善建議

樓主| LAK2 發表於 2012-1-17 22:07 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 17-1-2012 12:14 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

暑假有次weekday朝早九點幾搭過9號,九龍城警署上車,架AVBWU接近坐滿上層窗口位。

如果9號能夠唔入彩虹道的話,真係會好美好,但係如果黃大仙ban的話,
我會覺得9號最好係同3C/203E重組,
始終3C對慈雲山太慢,沙田坳邨入伙令 ...

一定要坐9既客其實唔多, 大部份可由95、203E取代
另外就黃大仙區計, 9入尖碼與否問題唔大, 坐5更直接

1#建議就係改完9都cover番彩虹、坪石
而同時因為亞皆老街<>尖沙咀獨市, 點都要入尖沙咀

當然亦可以9唔入尖咀, 由203E入

如果拉埋慈雲山黎重組其實可以更理想,
就係3C拉直左行彩虹道, 203E可以一出總站即落山做番彩虹道+黃大仙,
咁樣成條9, 十部車就想點都得
(睇睇下其實同你一樣, 只係d number唔同@@)

至於拉直3C之後, 橫頭磡又如何處理?
由於唔想郁到1、7等老牌線, 可以向208入手(?)
開條線順手做埋3C慈雲山九龍塘流水亦無不可
S3BL100 發表於 2012-1-17 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2012-1-17 17:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

5D只係繁時服務, hold到幾多野? 未來啟德仲會有發展,
土瓜灣道冇車去九龍東, 一係行去馬頭圍道, 一係行去九龍城碼頭, 15號唔係你想像中咁密, 而且繁時15號去到九龍灣都爆, 行去太子道東未必上到車 ...

土瓜灣行去馬頭圍道或者九龍城碼頭都唔係好遠。
又,5D而家只係做繁時,最遠只到德福,去大半個觀塘都要搭15/11B。

反而日後啟德新發展區會有條路有土瓜灣道直入。到時
5D可以改行果條路,直入啟業,唔會慢得過行機隧/太子道東,
之後咪由啟業經啟祥道天橋上彩福囉。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-1-17 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2012-1-17 22:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果拉埋慈雲山黎重組其實可以更理想,
就係3C拉直左行彩虹道, 203E可以一出總站即落山做番彩虹道+黃大仙,
咁樣成條9, 十部車就想點都得
(睇睇下其實同你一樣, 只係d number唔同@@)

至於拉直3C之後, 橫頭磡又如何處理?
由於唔想郁到1、7等老牌線, 可以向208入手(?)
開條線順手做埋3C慈雲山九龍塘流水亦無不可

拉直3C之後,橫頭磡處理方法有好多。拉208都得,
或者好似我#7提到,整條叫做3E,由慈南開,但係行法跟3C的物體,減到三、四個字一班,應酬下佢地囉。
neoplan720p 發表於 2012-1-18 00:52 | 顯示全部樓層

關於慈雲山既重組, 其實我既諗法同S3BL100 兄都幾相似:

3C: 慈雲山、彩虹道、旺角特快, 至佐敦

分別係我從來都覺得如果要一條線做哂旺角至尖沙咀一段既彌敦道, 並唔乎合成本效益 (至少繁時應該有更好的方法運用資源)

所以, 我會另外一條繁時特別線5X 俾慈雲山人唔駛再靠條5C 慢慢碌去TST.

5X: 慈雲山、彩虹道、亞皆老街、公主道、尖東、尖碼
由5C抽車

當然亦都如S3BL100兄所說, 要有補償, cover返原3C路線既少少流水客.
S3BL100 發表於 2012-1-18 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2012-1-18 00:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

關於慈雲山既重組, 其實我既諗法同S3BL100 兄都幾相似:

3C: 慈雲山、彩虹道、旺角特快, 至佐敦

分別係我從來都覺得如果要一條線做哂旺角至尖沙咀一段既彌敦道, 並唔乎合成本效益 (至少繁時應該有更好的方法運用資源)

所以, 我會另外一條繁時特別線5X 俾慈雲山人唔駛再靠條5C 慢慢碌去TST.

5X: 慈雲山、彩虹道、亞皆老街、公主道、尖東、尖碼
由5C抽車

當然亦都如S3BL100兄所說, 要有補償, cover返原3C路線既少少流水客.

3C入尖沙咀只係順手(食彌敦道),我無諗過用3C解決尖沙咀的問題。長遠都應該拎3B/5/5C重組。
對於開5X,我有少少保留,因為行公主道未必快,而回程公主道唔可以右轉亞皆老街,
變左一係要行界限街,一係就要行培正道、窩打老道。

我反而係諗住拉3B落尖碼,行紅磡繞道,做埋下路 - 尖碼特快,
5C就可以縮落尖東麼地道。
另外到時亦可以考慮交換3B/5C慈雲山段行車路線,5C行斧山道、3B行蒲崗村道。
但係再講落去就扯太遠喇。

dippy 發表於 2012-1-18 02:36 | 顯示全部樓層