hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 24蛇車出返黎?
返回列表 發新帖
開啟左側

24蛇車出返黎?

kaiyip24 發表於 2012-3-12 19:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Hw2481 於 2012-3-11 23:39 發表
好似話呢排運輸署有人係站頭mark班次,所以令到好多長收字軌都出返車,有D 60,S60,80,S80都出返車

如果係咁24-S1正常出車可能只有剎那光輝……

剛剛S30轉S1時,曾經好穩定地出過當年掛牌FZ6681,可惜無幾耐就長收……(應該都係慳皮緣故)

今日(12/3)有無出車?剛才收工只見224X-S1仍有柯打24。

Thank you.
Hw2481 發表於 2012-3-12 19:45 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

但呢一期係60/S60都有出,唔洗R車取代,姐係條線有60/S60同R車一齊出現
kaiyip24 發表於 2012-3-12 19:51 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2012-3-12 17:16 發表

真係十足做戲咁, 差佬上親去賭檔冚檔實係無功而回, 一早有二五仔通風報訊方便有關人等預先較腳...

唔知有冇扯貓尾成份呢?

其實如果真係車長臨時缺勤而偶然有收車,乘客係會體諒。

但係「長收」……目的何在?無肉食?無需要?咁唔想派多架車,咪光明正大直接同運輸署申請減車,不過唔批就應該正常出番車,
唔係靜靜雞搞咁多長收字軌,有人數就出車,其餘時間無人數呢……繼續整個假時間表招呼大家!

個人覺得長收字軌兼配假時間表最乞人憎!等車大失預算!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ME9661 + 1 講得好!

查看全部評分

FD5410 發表於 2012-3-12 20:41 | 顯示全部樓層

原帖由 kaiyip24 於 2012-3-12 19:51 發表

其實如果真係車長臨時缺勤而偶然有收車,乘客係會體諒。

但係「長收」……目的何在?無肉食?無需要?咁唔想派多架車,咪光明正大直接同運輸署申請減車,不過唔批就應該正常出番車,
唔係靜靜雞搞咁多長收字軌,有人數就出車,其餘 ...
我嘗試響九巴角度諗, 唔計佢唔夠人/車既問題
長收一d分分鐘開一單蝕一單既線既字軌, 全日計真係慳唔少
就算真係有客, 收車慳返黎既分分鐘仲多過呢班客既車資收入
況且班客又有可能係坐前/後一班車, 即係收入無乜少到
要減成本就緊係收車啦
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
GK9636 發表於 2012-3-12 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Hw2481 於 2012-3-12 19:45 發表
但呢一期係60/S60都有出,唔洗R車取代,姐係條線有60/S60同R車一齊出現

今次篤數有著有唔著, 某些繁忙路段路線的R加班車改為走去柯打非繁忙地區, 以免篤數突章秋後算帳, 睇來將會繼續有唔夠載的線直換曲
GK9636@ATENVIRO
 樓主| JZ3968 發表於 2012-3-12 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kaiyip24 於 2012-3-12 19:42 發表

如果係咁24-S1正常出車可能只有剎那光輝……

剛剛S30轉S1時,曾經好穩定地出過當年掛牌FZ6681,可惜無幾耐就長收……(應該都係慳皮緣故)

今日(12/3)有無出車?剛才收工只見224X-S1仍有柯打24。

Thank you. ...

頭先見24有ADS(JC3752)20:32左右返到總站, 懷疑係替車,
但前車GG2513 20:25左右返到, 前後相差咁少時間, 唔知D班次係點編?
ME9661 發表於 2012-3-12 22:11 | 顯示全部樓層

[quote]原帖由 FD5410 於 2012-3-12 20:41 發表
我嘗試響九巴角度諗, 唔計佢唔夠人/車既問題
長收一d分分鐘開一單蝕一單既線既字軌, 全日計真係慳唔少
就算真係有客, 收車慳返黎既分分鐘仲多過呢班客既車資收入
況且班客又有可能係坐前/後一班車, 即係收入無乜少到 ... [/qu
ote]
根本就係開少一架可以慳番D錢~~
kaiyip24 發表於 2012-3-12 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 JZ3968 於 2012-3-12 21:58 發表

頭先見24有ADS(JC3752)20:32左右返到總站, 懷疑係替車,
但前車GG2513 20:25左右返到, 前後相差咁少時間, 唔知D班次係點編?

如果JC3752係行S1,可能因為尾單收工關係師傅全力策騎。

今晚(12/3)有ATE行24!可惜工作事忙未能遊番轉兼拍照留念……。