hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新增城巴路線40X, 合併40與40M, 取消4X ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議新增城巴路線40X, 合併40與40M, 取消4X

樓主| Choco 發表於 2012-3-26 20:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-3-26 19:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我反而覺得有以下問題

4X->40X,落埋灣仔,一定收唔到5.3
43X慢車收5.8,40/40M收5.3
一係收5.5/5.8,即係特快中環貴左..中上環客未必肯

但係中環打後又未真係多客,但講既係加多2-3部車
(所以40X理論上要4+4X..樓主方案應該 ...

都唔一定收唔到$5.3嘅,
主要視乎970係唔係趕住要加車啦, 如果趕住,
應該$5.3都唔難既, 而且係搵40系郁,
43X, 46X又變唔到40X....一來唔夠車數做40X, 二來要放車比新巴.
不過$5.8都冇所謂嘅, 不過區議會一定有所謂吧~

43X係開錯咗個頭, 走去改行士美菲路, 堅尼地城,
我完全諗唔到點樣再可以改佢, 大問題都係田灣, 華貴個餅太細了....
灣仔, 金鐘, 中環去田灣一定會坐37A/37B...43X冇人會揀...
灣仔去華貴, 都係行去坐72, 或者40/40M吧, 43X又係嘥氣...
金鐘去華貴坐40/40M, 中環坐紅van, 4, 4X都係我的習慣.....
70, 75, 90, 97轉78番華貴都會經常用, 43X就一定完全唔會考慮~
反而華貴, 田灣坐佢去西區有點客, 不如縮43X去林士街算數吧....

睇40X乜價位啦, 應該非繁都會比現4系, 40系好嘅,
一條線做晒現4X去中環, 40/40M去金鐘灣仔客...
kay 發表於 2012-3-26 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Choco 於 2012-3-26 20:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

都唔一定收唔到$5.3嘅,
主要視乎970係唔係趕住要加車啦, 如果趕住,
應該$5.3都唔難既, 而且係搵40系郁,
43X, 46X又變唔到40X....一來唔夠車數做40X, 二來要放車比新巴.
不過$5.8都冇所謂嘅, 不過區議會一定有所謂 ...

以前係灣北都有人搭返去田灣華貴
但自從成個灣仔只係停會展之後,無晒D客

反而如果行經內街會有幫助
因為現時單係灣北上車計
30分鐘已經返到田灣華貴..多得D司機趕時間返華貴抖

就算搭車轉78,78如果咁岩送車尾就等十幾分鐘就慢,而且好多時都中招
而且香隧城巴線出晒名脫班..等得黎都可能上左43X返左石塘咀等上山

43X依家灣仔咁行,叫做少左過鐘,起碼45分鐘,一定到灣仔會展走人
以前塞埋告士打道就真係..

不過43X最大問題唔係耐,而係個個司機都有唔同渣法
我真係坐過2次,華貴經田灣到灣仔演藝,33分鐘,快到無倫,23分鐘出左水街
但最耐個次?40分鐘到上環,50分鐘先到灣仔都試過....個次坐到D客話紅van快過佢多多聲...

同埋老實講,由香隧43X、爬山43、46X幾代發展

新巴開一條為華貴服務既中上環線,而又守得住既,得返今日既43X
依家多左人坐,假期華貴都有唔少人,早上黎講第一個站最多可以上十幾個,舊年年尾撞正會展大把節目兼聖誕長假
坐過幾次,華貴+田灣坐滿單層,最後華貴+田灣有>10個直落坐到灣仔會展落車,已經覺得交晒功課....
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Choco 發表於 2012-3-26 20:53 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

以前43X行隧道, 灣仔收工都一定係揀佢,
除非撞唔岩時間, 都會係內告士打道個站(盧押道)等下46X返華貴~

78果度, 就係想佢加番個70轉72/77 BBI 往華貴, 田灣,
係香港仔轉就有位上72/ 77~

43X 維持現狀吧...
內街D quota無價, 你想佢行都應該冇乜可能了,
最多都係打到告士打道/入境事務大樓主意吧...不過塞車...
alan2011super3 發表於 2012-3-29 22:57 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

坐綠小,8、22、22S、28、10X皆可
hkaiw 發表於 2012-3-30 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Choco 於 2012-3-26 18:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
已按你們的建議, 改了原文, 保留40M, 將40併入40M, 應該迎合到所有需求吧~

想了很久,40與40M其中一條取消都有問題,因為「獨市位」如下:
40線往華富村方向:香港公園、堅尼地道
40M線往華富村方向:皇后大道中、德己立街、威靈頓街、擺花街、亞畢諾道
40線往灣仔碼頭方向:柏道、羅便臣道
40M線往灣仔碼頭方向:般咸道(柏道以東一段)、堅道

如果按新建議,於香港公園、堅尼地道上車往華富村方向的乘客就要改乘23或103線轉乘40M線,而由華富村至近蒲飛路上車的乘客於柏道以東一段般咸道及堅道下車就要在柏道之前轉乘23線,問題便是後者的八達通卡轉乘應否可以做到是免費轉乘,因為如果是免費轉乘的話,變相可以付$5.3先坐40線,後轉23線,但是23線全程收費是$6.9。
喵...
 樓主| Choco 發表於 2012-3-30 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-3-30 09:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

想了很久,40與40M其中一條取消都有問題,因為「獨市位」如下:
40線往華富村方向:香港公園、堅尼地道
40M線往華富村方向:皇后大道中、德己立街、威靈頓街、擺花街、亞畢諾道
40線往灣仔碼頭方向:柏道、羅便臣道
40M線往灣仔 ...

這個我都想過, 亦是我考慮左應該係cut 40, 還是40M的原因之一,

如果留40M
1) 都係加23轉乘較好, 不過要$6 / 3B轉乘就$4.3便可 / 又可以用31小巴入堅尼地道解決, 不過收費$8.8
2) 都係留40M吧, 不過皇后大道中去坐4, 40X可能較快
3) 還有12M往金鐘只收$4.3, 仲有23A, 亦可將12M延至灣仔, 不過冇位做總站
4) 除40M外, 往中環有$5-$5.4的小巴8, 10X, 22, 22S / 往灣仔有$5.4的10, 31, 選擇仍很多

所以都係cut 40問題少一點, 不過都係柏道、羅便臣道反對~

kmbodth 發表於 2012-4-1 19:09 | 顯示全部樓層

回復16,12# 的帖子

點改都擾到民既
當4改早繁,94A想直行有人嘈,要cut真係難d
504版4x,46x,到唔兜華富
灣仔特快都好睇極有限
點解?

04年如拉4落數碼港經華富出,46X不入華貴
搞78bbi香隧中環,46x,取消m49,43x
資源就一早整合好,又做到灣仔特快

都係取消796b又冇bbi取代正,但都係拖幾年+798出爐先成事

43x留得住,主因應係填補空缺,區議員把口,創造就業機會,
43x香隧由bbi取代,
46x,43,現43x只係重組後用1個no,整合資源多左人搭,又搏人見車上

Anthony99 發表於 2012-4-2 17:39 | 顯示全部樓層
For my suggestion, 4 should extend to Cyberport. There is no bus service to Central after 9pm.
 樓主| Choco 發表於 2012-4-2 21:15 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

其實每朝幾班504版4X冇問題的, 客量好好

至於46X的問題(收$6.5), 以及4亦係(收$6.1)
所以坐$5.3的40/40M化算好多,
當時的40/40M係好旺場的, 4,43,46X都係輸比城巴的40/40M,
而城巴同新巴2003年之前係競爭對手
所以我仍會答: 係車費相差太遠的問題

2003年兩家公司一家親後, 4, M49減至$5,
自此之後, 4, 40, 40M, M49 客量就被平分了~