hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 點解Monocoque冇被巴士製造商廣泛應用?
開啟左側

點解Monocoque冇被巴士製造商廣泛應用?

KA9827 發表於 2012-4-29 20:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

眾所周知, 九巴嘅O305, 英國嘅Routemaster都係用 Monocoque.
好處有減輕車身重量, 繼而增加效率, 而且可以成為賣點. (其實呢個point錯嘅, 謝更正)

但係點解來來去去都得德國車用Monocoque?

Mandurah__Line 發表於 2012-4-29 21:14 | 顯示全部樓層
我諗只有Neoplan Centroliner先稱得上係用Monocoque囉
同埋Monocoque殼應該係重過傳統非承載車身

Monocoque係好就好在方便大量生產囉﹐好似私家車甘
同埋撞擊保護能力好D甘
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
 樓主| KA9827 發表於 2012-4-29 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Mandurah__Line 於 2012-4-29 21:14 發表
我諗只有Neoplan Centroliner先稱得上係用Monocoque囉
同埋Monocoque殼應該係重過傳統非承載車身

Monocoque係好就好在方便大量生產囉﹐好似私家車甘
同埋撞擊保護能力好D甘 ...
我成日覺得冇咗大陣就較輕啲...  

但學你話齋Monocoque方便大量生產, 但點解冇(或者有但我唔知)英國車試用Monocoque呢? 我諗極都唔明...

DGCNYO 發表於 2012-4-29 23:54 | 顯示全部樓層

細車就話好生產,大車點好生產

第一是焗限了商用車的可變性,要知商用車有90幾萬種各家不同的要求

所以做成大型商用車制造商都樂於讓車被車身/工具制造廠加工

這如同外判一樣......你睇聲粗,近乎成部重新設計,成本高反影在價錢上

第2個不利問題,近乎不可能外判、用次級的工廠去組裝

只能在制造廠中一手完成,修理成本也同樣高....因為任何部份都其實是一體

當然,車重有優勢因為成個車身都係陣,唔需要車身又補強底陣又過重

(當然大陣車要幾輕都可以輕到嘔,一個金屬車身又如何同幾支幼鋁+纖維板比,但如果要做到同一強度,大陣車重到爆先有可能)

理論上車身剛性也大幅上升,而私家車真係唔同商用車,私家車有幾多用途.....

私家車一個批號一個型號同一配置可以出千幾部,這在商用車如聲粗?出百幾部己經大單了....

再講,其實Routemaster都算,因為佢條大陣都係埋係車身到....

當然如果今日標準就.....當年部車用拉釘釘一切,今日睇法當然就有點...
Mandurah__Line 發表於 2012-4-30 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 KA9827 於 2012-4-29 22:17 發表

但學你話齋Monocoque方便大量生產, 但點解冇(或者有但我唔知)英國車試用Monocoque呢? 我諗極都唔明...

英國車size range大 (好似E200 Dart甘﹐短至8.9m長至11.3m都有)﹐個個買家perference唔同
而且唔係個個size﹐配搭都會有大量買家支持﹐其實係無甘適合大量生產
所以半承載﹐非承載呢D會較為岩英國車用
亦都因為甘﹐英國車D車身設計係可以好個性化

反而歐洲大陸D大型單層車
基本上一款車設計﹐有限選擇既配搭差唔多都岩晒甘多營運商﹐甘樣大量生產會比較有優勢
所以Citaro呢D可以用全承載都OK
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
3asv6 發表於 2012-5-3 21:28 | 顯示全部樓層
呢個唔係賣點,仲有可能係害處.如果睇成
個車身係底盤,底盤裂陣仲可以加焊.如果
車身係無大樑就好難救,有得救都好重皮.
香港驗車過到就繼續有得行,有底盤車可以
換身搭夠,再嚴重者底盤有事講左點救.無
底盤無大樑車個身退化差唔多可以講係玩完
.你個身再輕慳幾多油應該唔夠你換身
rebody用同一底盤賺得多,同一底盤用得
二三十年都夠了...

呢個case當然係以香港本地市場要年年驗
車的,落後地區唔駛年年驗甚至不存在年
驗不計在內.

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
 樓主| KA9827 發表於 2012-5-3 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 3asv6 於 2012-5-3 21:28 發表
呢個唔係賣點,仲有可能係害處.如果睇成
個車身係底盤,底盤裂陣仲可以加焊.如果
車身係無大樑就好難救,有得救都好重皮.
香港驗車過到就繼續有得行,有底盤車可以
換身搭夠,再嚴重者底盤有事講左點救.無
底盤無大樑車個身退化差 ...
用車習慣固然重要.
但香港用十七年其實話短唔短,話長唔長...
DGCNYO 發表於 2012-5-4 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 KA9827 於 2012-5-3 23:31 發表
用車習慣固然重要.

17年就是看保養,好既可以只係正到壯年

唔好保養又或是先天設計有問題既,可以玩完好耐....

咁底盤車先天可以粗用好正常,如同越野車,係人都知無論Monocoque做得幾好,因為都是一體簡化,無可能同高剛性底盤獨立承受比

雖然民用車現今都有一些很一流的Monocoque越野車,不過其性能只不過跟一台普通越野車差不多的剛性....

當然,巴士又未去到越野,如果無設計問題,一樣可以行好多年,不過當然值唔值就睇人啦......
3asv6 發表於 2012-5-4 17:22 | 顯示全部樓層
原帖由 KA9827 於 2012-5-3 23:31 發表

用車習慣固然重要.

非專同專利兩個世界,專利驗完18年年驗
後再行到到期一定bye bye.但非專只係
過到驗車就可以繼續行.當然呢個case只
係講香港境內.但兩者(非專同專利)都要
面對COF呢樣十五年大驗,如果check到個
無大樑結構退化無件換就差唔多一定要退.
唔同有底盤車0甘易搵到方法整.除非你肯
定十五年個無大樑結構無損耗到要換件先過
到驗車,否則一過唔到十五年大驗部車一定
玩完.就算貴都未必會去救.無大樑車有公
司長遠睇可能係0甘未必會買.有底盤車可
以0係非專地域行上2/30年,唔知前開大
0的換殼87年LT112L退晒未...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
DGCNYO 發表於 2012-5-5 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 3asv6 於 2012-5-4 17:22 發表

非專同專利兩個世界,專利驗完18年年驗
後再行到到期一定bye bye.但非專只係
過到驗車就可以繼續行.當然呢個case只
係講香港境內.但兩者(非專同專利)都要
面對COF呢樣十五年大驗,如果check到個
無大樑結構退化無件換就差唔多 ...

專利可以行.....只係唔行姐,學中巴咁一樣今日適用,只係巴士公司留件都只留咁多件,無就好.....

17年後如果無件一樣死....