hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組觀塘以東的區內線
開啟左側

重組觀塘以東的區內線

dippy 發表於 2012-5-17 01:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

~誰@359~ 發表於 2012-5-17 01:23 | 顯示全部樓層
14D開全日?想知閣下點樣用而家既四班車去睇得出14D全日都有需求?
字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2012-5-17 01:38 | 顯示全部樓層
成個重組已經係epic fail……

1. 14D唔夠客全日,唔多講。

2. 你隔離篇文話我平線14B走去興田幫貴線16清客制唔過,
但係你而家係成段碧雲道都幫緊16清客囉。

3. 14D同14C車從何來?

4. 油麗村/聖安當女書院/鯉魚門道俾你飛起左。
我知你實話鯉魚門道仲有14C,但係油麗村呢?
仲有14C呢種行法根本好搵笨,你話得我14B兜山有問題,咁你何嘗唔係衰多幾錢重?
因為你行法兜好多,我只係兜半座山,但係唔係只去巿中心,仲可以去牛頭角同樂華;
你係兜成座山,仲要同216M大幅重疊,我想知你條14C主要係for咩人搭?
係咪expect油塘仲會有客搭佢去觀塘?
而家係咪叫個個鯉魚門道客搭紅小出觀塘?
定係搭條貴價兼且唔停觀塘巿中心,法院後落隧道下站創紀的貴價14?
fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2012-5-17 02:18 | 顯示全部樓層

以為樓主只係一時唔記得......由214M到23系再到依家14系大重組, 建議入面都硬係爭緊D重要野,
一味識畫google map, 又唔知你行條路究竟停咩站, 咩站又唔停, 有時連服務時間都冇, 點討論呀?
EX-TL 發表於 2012-5-17 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-5-17 01:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

2. 你隔離篇文話我平線14B走去興田幫貴線16清客制唔過,
但係你而家係成段碧雲道都幫緊16清客囉。

我地要等樓主整理好晒d data先好討論, 如果唔係可能突然走個人出黎話俾你聽,
行碧雲道+連德道係冇站, 只係貪佢行將軍澳道快所以咁行法.
 樓主| dippy 發表於 2012-5-17 08:51 | 顯示全部樓層
 樓主| dippy 發表於 2012-5-17 08:52 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2012-5-17 11:22 | 顯示全部樓層
15A減車兩部, 併入14D

15A 開緊 15~28 分鐘一班,
仲 cut 多兩架車你想佢減到幾多分鐘一班?
~誰@359~ 發表於 2012-5-17 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-5-17 08:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

14D唔開全日?想知閣下點樣用而家既五班車去睇得出14D全日都無需求?

你由始到終俾唔到有效資訊畀所有人,開全日14D係做得過
而且,你打劫九龍灣15A同藍田216M既資源
就算麗晶唔反你枱畀你CUT車,就算藍田唔反你枱畀你執走條三蚊216M
但九記點解唔係收車?
要講最慳錢,收車先係王道,咁就唔洗賺完倒突
就算而家果幾班車好多人坐,一條線全日,唔係單靠果幾班車既學生客嫁囉

依家係你要去話觀塘山有14D D人就會坐巴士
但更多既版友已經指出根本無人有證據證明到俾巴士公司聽有需求,只係不斷咁賴地硬
講真,條條線開完都無人坐,咁又係咪巴士公司次次都嫌錢多
突登開條全日線去玩殘小巴佬同燒空油呢?
定係大部分居民都接受到中段坐綠小
何者較合理,我相信大部份明事理既人一眼就睇得出

仲有,觀塘山有馬路,可以戴頭盔護膝踩單車,雖然上山係辛苦D,但都有人咁做
仲可以坐小巴轉鐵轉巴士轉小巴亦得
不過好明顯呢D需求連而家存在緊條小巴都做唔住囉

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3BL100 + 1 + 1 靚抽,haha

查看全部評分

字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2012-5-17 11:43 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-5-17 08:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 14D現時主要對手60在非繁時亦經常滿座, 加上彩雲一帶為獨市
維持在非繁20分一班為合理, 且新線有能力延長往四彩, 惟需自備用車

2. 新14B能有效連接碧雲道及牛頭角, 市中心, 請問閣下的論點在那裡

3. 已補回有關部份

4. 已有公共小巴服務該區, 且有港鐵作為合理替代
使用轉乘優惠的乘客可使用14C
長遠亦可考慮加大各線與14線的轉乘額

1. 咪玩啦,60非繁客量根本麻麻,試過中段搭幾次,藍田搭去四順又試過,
秀茂坪搭去四順又試過,根本坐唔滿,仲有唔少位揀。
60班次遠比14D密,14D除左執雞外係食唔到藍田至四順之間的客,
得返彩雲同油塘係獨巿,但係彩雲本身係黃大仙區,
更多的自然需求係來往慈雲山、樂富、黃大仙、鑽石山、橫頭磡,
唔係往返觀塘山上其他屋村。如果你一路認為我將23M改去油塘係唔夠客,
油塘唔夠客來往四順的話,咁呢條14D做唔到巿中心,只做山上,情況只會更差。
實情係,屋村<->屋村,非繁忙時間真係唔太夠客,
當大部分人都係來往巿中心之時,一定係屋村<->巿中心<->屋村先夠客生存。

2. 你唔夠24個鐘之前講既野,係咪咁快唔記得先?

興田去九龍灣原本有16, 巴士公司有無咁順攤先

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=689653&page=8#pid2509702

我建議的14B只係幫手清16興田客,你就嘈生晒,話巴士公司唔會咁順攤。
如果根據呢套理論,巴士公司會唔會肯俾你條14B同埋16由廣田至興田全部重疊晒?正一雙重標準。

4. 油麗村有咩港鐵?而家你咁改完之後,油麗村仲有咩區內短途線途經外圍?14B、14C都無晒。
fb.com/scientisthk2usa/