hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [博插建議]建議開辦九巴264K線(天水圍市中心-大埔中心) ...
開啟左側

[博插建議]建議開辦九巴264K線(天水圍市中心-大埔中心)

billytanghh1901 發表於 2012-5-17 12:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

開辦原因:
1)
現時天水圍和錦田公路沿線沒有全日往返大埔的服務
2)
節省派車資源
由天水圍市中心開出
0530-0010
8-25分鐘一班
由大埔中心開出
0545-2355
8-25分鐘一班
全程收費: $8.9
分段收費:
由上村甫往返大埔中心: $5.2
由上村甫往返天水圍市中心: $5.2
由聚星樓往天水圍市中心: $3.5

八達通轉乘優惠
乘54/73轉264K減收$1.5
乘264K轉54/73免費

由天水圍市中心開出經:
天恩路、天榮路、天城路、天龍路、天葵路、天華路、天瑞路、天湖路、天耀路、天福路、朗天路、唐人新村交匯處、元朗公路、十八鄉交匯處、元朗公路、博愛交匯處、小商路、S5通道、博愛交匯處、青山公路、凹頭交匯處、錦田公路、林錦公路、林錦公路交匯處、大埔公路、寶雅路、汀角路、安慈路
由大埔中心開出經:
安埔路、安慈路、汀角路、寶雅路、大埔公路、林錦公路交匯處、林錦公路、錦田公路、凹頭交匯處、青山公路、博愛交匯處、小商路、S5通道、博愛交匯處、元朗公路、十八鄉交匯處、元朗公路、唐人新村交匯處、朗天路、天福路、天耀路、天湖路、天瑞路、天華路、天葵路、天龍路、天城路、天恩路

用車:
19架,3架ADS,14架ATS,2架AAU

EH2674 發表於 2012-5-17 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 billytanghh1901 於 2012-5-17 12:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
開辦原因:
1)
現時天水圍和錦田公路沿線沒有全日往返大埔的服務
2)
節省派車資源
由天水圍市中心開出
0530-0010
15-25分鐘一班
由大埔中心開出
0545-2355
15-25分鐘一班
全程收費: $8.9
分段收費:
由上村甫往返大埔 ...

1.a)無直車唔係開辦原因
1.b)錦田公路全日有紅頂來往大埔
2.a)節省派車資源指乜
2.b)班次疏落,正常人會揀276_<->MTR
2.c)BBI既原因?
2.d)聚星樓分段點解會比其它線平?
2.e)短
強人所難,不可一不可再
 樓主| billytanghh1901 發表於 2012-5-17 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2012-5-17 14:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1.a)無直車唔係開辦原因
1.b)錦田公路全日有紅頂來往大埔
2.a)節省派車資源指乜?
2.b)班次疏落,正常人會揀276_MTR
2.c)BBI既原因?
2.d)聚星樓分段點解會比其它線平?
2.e)短車從何來? ...

1.a)天水圍有265S往大埔,但非全日服務
1.b)錦田公路的確有紅頂,但一程已收$11
2.a)本線將265S、64P(只到博愛,往元朗可改乘54)及65K的客源,本線開辦後,以上三條線將會取消
2.b)已修改班次
2.c)本線不經元朗及大埔工業邨,設BBI可對有關乘客作出補償
2.d)有關車費改為$3.9
2.e)有需要時抽調部份64K用車
dippy 發表於 2012-5-17 16:54 | 顯示全部樓層

JZ2977@265M 發表於 2012-5-17 19:25 | 顯示全部樓層
拆線LA,一條做天水圍,元朗都有64K,9記唔會咁傻呀
坤仔 發表於 2012-5-18 01:30 | 顯示全部樓層
用車數量多到呢
九記拎晒去做B1都唔會做呢條線啦
不如先從265S開多幾班入手先
客量好先再考慮開全日線
阿偉 發表於 2012-5-18 08:11 | 顯示全部樓層

我反而想知全日有幾多人乘客乘搭此線?
冇車來往天水圍和錦田公路沿線往返大埔的服務
就要有全日線
咁你要九巴開幾十萬條都唔夠
為何不建議提供轉乘優惠?
EH2674 發表於 2012-5-18 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-5-17 16:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

點解無直車唔可以係開辦原因呢
只要有需求而無直車, 開條線分流絕對係原因
如果唔係依家268/9C會唔會開到1分鐘1班呢?

268/9C拆線前由天水圍開經元朗就3mins一班都咁多客,拆線初期都要減一半班次,64K現時都係7mins一班,樓主係直接再擺多一倍車落去,真係有咁大需求去做分流?

64K埔火去開心廣場就要70mins,加加減減,呢條線90mins走唔甩仲要只係到埔中,有幾多人會搭?

而且你回文前樓主講埋用呢條線去食265S,64P同65K三條特車,何來分流64K?仲要用成19部車,短車邊度黎亦係一個問題
強人所難,不可一不可再
SaintAngolmois 發表於 2012-5-18 19:54 | 顯示全部樓層
就算唔考慮車源問題
林錦交通狀況也值得關注
呢條線同64K行埋一條路
真係想整條巴士鏈?
請給我一個良好討論環境
天空之神 發表於 2012-5-19 21:22 | 顯示全部樓層

如果開左呢條線 , 一次過取代到 54, 64P , 264M(轉乘/短途)
同時間又可以 64K cut 班的話

呢個建議先叫正路少少
.