hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴13D及13P線
開啟左側

建議重組九巴13D及13P線

dippy 發表於 2012-5-28 12:54 | 顯示全部樓層

樓主| S3BL100 發表於 2012-5-28 12:56 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-5-28 02:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁13P依家有幾多人坐到麗閣先
係條線唔到深水埗西部就揾唔到食
經旺角, 如果班次密而價錢唔貴
98C(重點只係無比較), 2A都有客支持
但新13D點都唔會係抵坐困堆
坐得既都係想喺時間同錢之間攞個平衡
如果時間又耐過40, 價錢又平唔過40
根本搞黎都無意思
因為40已經係平(至少對比紅小)得黎唔慢
新線收6.8-7.3, 點都要再快一D先能夠說服乘客比多D坐新線

都話左我改13D唔係為左取代40連接長沙灣同觀塘的功能,
兩條線服務範圍根本完全唔同,13D做荔枝角道、南昌富昌,40做元州街青山道,點取代?
我改13D只係為左提昇秀茂坪、協和街、觀塘往返荔枝角道、富昌、南昌的連接,係咁多。

同埋我唔明點解你一定要俾「新線收$6.8至$7.3」綁死自己。
42還42,42因為去得遠D,行條路又直,兼且回程分段$5.7,
總之四順還四順,秀茂坪還秀茂坪,13P而家都係收緊$6.1,
13D改完之後都收返$6.1係合理。

延長版6D既班次根本仲密過依家40
之前已經計好哂數, 係做到既
所以再搞九龍東西線就麻煩儘量快
用時間黎換錢

唔可能,6D根據RDP方案,11架車做最密11分鐘一班,
如果拉入觀塘裕民坊,加一架車都可以做到11-12分一班既,
再拉長就肯定拉疏晒,都唔知你點計。
只憑自己經驗作數,RDP有晒班次數據推算行車時間又唔信,計出來的結果根本無參考價值。

同埋13D主要係俾秀茂坪、協和街、巿中心來往荔枝角道/汝州街、富昌南昌用的,
唔該唔好搶秀茂坪資源,將條線變到唔似樣,連協和街都唔經。
你地想有條線由荔景開,做半特快入觀塘,
唔該自己搵42的資源去做,同時又要分返資源俾四順做條正經少少的西九線。

如果新13D只係順手offer多個選擇比荔枝角道
但條線本身收6.8
咁同原本用296C經旺角有乜野分別呢
依家296C就係太慢, 吸唔到幾多客, 仲要到喉唔到肺先搞成咁
你倒多條13D落黎結果都係一樣

我建議條13D係收$6.1,唔係$6.8,收$6.8果條係做翠屏麗港城經觀繞出旺角的13P。

296C根本食唔到富昌南昌(至少出觀塘果程),13D食到,
而且收費又比較有吸引力,要13D好過要296C。
如果296C係因為太慢吸唔到客的話,點解同樣要入旺角的2A
由麗閣至旺角前客量又可以有返咁上下?
又,你都識話296C吸唔到幾多客,咁西九係咪應該放返走條屬於將軍澳的296C,
俾將軍澳自行用296C的資源做返D更實際既野?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2012-5-28 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2012-5-28 10:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不過,如果所謂的繁時東西九快線係行南昌街、龍翔道,可能比較容易抽車,亦都一舉多得。
間接幫補2B,2F橫頭磡、黃大仙段,6D新蒲崗段,由6D,2F,2B,原40等線(etc)抽車,
甚至取消2B由7M<>2F轉乘或2F繞道竹園邨取代,可能OK。

2F已經夠慢,繞經竹園邨並不可取。
除非係2B/2F重組,2B拉上慈雲山,2F不經橫頭磡、九龍塘、南昌街,
改做循環線,呈祥道直去蝴蝶谷,之後經青山道、大埔道上返龍翔道直飛黃大仙,
一快一慢的組合就有得諗。

不過重點都係,東九西九之間係咪需要咁多條線?
 樓主| S3BL100 發表於 2012-5-28 13:08 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-5-28 12:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
事實已經證明, 東西九線行龍翔道根本唔會快左
反而行界限街更為直接

如果新線行荔枝角道/長沙灣道, 根本唔會構成直接兢爭
你諗下212同6C, 2A同6D既深水埗段, 甚至32同36B(36A)
將來6D係服務青山道, 石硤尾
13D可以做半直通路線, 主打秀茂坪, 觀市, 深長荔, 荔景
時間已經贏依家40/42

而家1A、2A、16、98C繁忙時間都爆到九彩超負荷,95都唔差得遠,
13D係唯一一條旺角來往觀塘/觀塘山上,繁忙時間仲包保上到車的線。

唔係唔俾你開條東九西九特快(雖則我質疑有冇呢個必要),
但係開的話,唔該唔好咁自私,打劫來往觀塘山上同旺角的13D的資源,
搞到觀塘<->旺角一段唔夠載,好無?

或者咁講,你抽得13D資源,一係條線一定要經旺角,
一係唔該分返一半車俾1A、2A、16、98C等線加班。
dippy 發表於 2012-5-28 14:09 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2012-5-28 14:59 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL100 發表於 2012-5-28 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-5-28 14:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

只能夠咁講
你重組果區, 咁其他原本服務區都唔駛有服務提昇
甚至恣意令其他區既服務大幅倒退至無服務
你成日話麗港城阻住哂40重組
我夠可以話你借牛頭角之名喺度齊up啦
因為"XX線根本唔係服務YY區, 所以唔存在YY區等價交換既問題

更何況你都說服唔到九巴要offer一個6.1而唔係7.3既東西九線俾麗港城

唔好意思,我搞13D幾時令到其他區服務大幅倒退甚至無服務呢請問?

至於你話點解「九巴要offer一個6.1而唔係7.3既東西九線俾麗港城」,
第一,我建議果條13D係唔經麗港城的;
第二,入深水步果條13P而家收緊$6.1,因此13D改入深水步亦應該收$6.1;
第三,唔知當時係邊個建議6D拉入麗港城收$6.1既呢?
 樓主| S3BL100 發表於 2012-5-28 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-5-28 14:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你會唔會調轉左黎諗呢
依家呢條又爆, 果條又爆
係得"牛頭角"果條13D唔爆
咁講左乜呢
咪就係條13D根本無用囉
如果咁有兢爭力, 就唔會D人寧願迫其他線都唔坐你條13D啦
而且D 1A, 2A, 16, 98C, 95咁多人坐, 咁自然而然會有車加
根本唔需要重組時"借"人地既車
13D重組受益既唔止係觀塘, 西九, 連你個牛頭角都有份用
(當然, 如果你堅持牛頭角道山頭主義既話, 根本唔駛討論)
仲未計原本坐98C都上唔到既秀茂坪同得條42既荔景
呢班人係你收足佢7.3都會坐既

而家你樓下條12都唔係好爆,係咪又係無用?
296C都唔係好爆,係咪應該成條摺左?

成件事我只係睇到你為左有條東西九特快,就走去藉人地條13D過橋,
自己西九就乜都唔使付出,未諗過會點樣影響原本13D觀塘區來往旺角的乘客,
未諗過會搞到觀塘<->旺角超負荷,就搶人地資源,
做一D同13D現時主要客源扯唔上任何關係既野,咁即係點?

13D雖然唔爆,但係繁忙時間都要企人,無左13D來往秀茂坪/觀塘<->旺角,其他線食唔食得落呢班客?
你話1A、2A、16、95、98C等線可以加班,但係車從何來?
你話可以「自然而然會有車加」,但係加得既車實際咪又係由其他線抽,
況且rdp話加車果d,最終有幾多真係成功加到?
1A咁爆,前幾年夠試過為左交數而減車啦,好彩係1A做得密兼經常拖卡先唔多覺咋。
總之你將成條13D抽走既話,1A、2A、16、95、98C果堆線係要即時加班,
咁即時加班係邊度抽?咪又一定係由13D抽,
你唔好諗住咁著數乜都唔使付出就打劫人地,
指望「自然加車」俾其他觀塘旺角線,實則迴避點樣滿足受影響原有乘客的問題。

13D而家唔爆,但係做埋深水步就會岩岩好夠爆,又唔影響而家搭佢去旺角果班客。
咁富昌、南昌多左條站位更就腳的線入觀塘已經賺左,係咪需要將自己快樂建築在他人痛苦身上?
LAK2 發表於 2012-5-30 10:02 | 顯示全部樓層
翠屏總站行去地鐵站的確係十分鐘內的事
近寶珮苑果邊則慣左行上協和街坐車
公道D講, 翠屏真係無乜需要再放線入去

至於麗港城, 既然依家40通過都無咩問題, 無需要比13P入去

反而你另一篇文既拉24真係諗得過,
全程行偉業街更加可以進一步同15A重組

另外來往東西九龍, 我諗緊296C觀塘道加多一個半個站,
新蒲崗至旺角段13P化, 西面拉到去甘泉街, 來回行長沙灣道
應該可以入旺角同時唔會太慢, 又可以比KMB搶下錢