hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議692部份時間中環方向經觀塘,機隧及紅隧, 改稱392(修 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議692部份時間中環方向經觀塘,機隧及紅隧, 改稱392(修訂)

S3BL100 發表於 2012-6-13 09:52 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

我反而覺得,如果真係有心開條東隧過海特快線去觀塘的話,
應該好似780/788咁只行海皮就直上東廊,
連軒尼詩道都唔好做,咁對中環先係真正特快,
而且灣仔北變相獨巿,唔使d人下下行返去軒尼詩道搭車。

對於點解720/780/788只行海皮都維持到,
但係東隧過海去觀塘,連一條下繁直行海皮的線都支持唔到,
我一直都摸不著頭腦。
fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2012-6-14 03:54 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-6-13 09:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我反而覺得,如果真係有心開條東隧過海特快線去觀塘的話,
應該好似780/788咁只行海皮就直上東廊,
連軒尼詩道都唔好做,咁對中環先係真正特快,
而且灣仔北變相獨巿,唔使d人下下行返去軒尼詩道搭車。

對於點解720/780/788只行海皮都維持到,
但係東隧過海去觀塘,連一條下繁直行海皮的線都支持唔到,
我一直都摸不著頭腦。

如果用九龍東唔夠港島東多客去解釋, 唔知講唔講得通呢.

中區/灣仔北海旁甲級商廈, 好多係由國際金融機構承租並設立總部,
而太古坊, 九龍灣, 觀塘新落成之同級商廈, 即使由同一機構承租,
部分公司只當做後勤部門或支援性質, 員工級數低.

故此, 無可否認中區/灣仔北之公司員工比低層略高, 買樓/租樓能力高dd,
但唔代表佢地有錢去買/租山頂/半山/東半山d樓, 以及一闊三大o既名車,
東/南/西區有大量私樓俾佢地揀, 相比九龍區, 港島區感覺上係高級d,
亦算係就近返工地點, 起碼唔駛過海.

交通網絡完善左, 遠程通勤人口增加, 東廊特快線要做埋新界西轉車客,
乘客無論係搭鐵路抑或西隧巴士線, 往返東區會有唔少人揀東廊特快線,
就係貪佢夠快, 轉車地點o係中環怡和大廈/香港站/金鐘站一帶.

早年城巴亦有大肆宣傳, 由尖沙咀/紅磡搭天星小輪過灣仔, 再轉旗下之
東區特快線往東區幾快幾平, 有助刺激客量上升.

觀塘區人口非常密集, 住宅以公共房屋為主, 勞動力以中下階層為多,
較為高級之私樓要數到麗港城同匯景花園, 近東隧口, 過海交通方便,
對前往中區/灣仔北商廈上班一族尚算吸引, 而家有621做緊回程,
但客量唔算見得人囉!

由此可見, 788等線唔應該搵東隧線直接比較, 反而同215X, 219X等線比
會正確D.
-----------------------------------------------------------------------------------------

不過, 無論點樣搵理由去解答呢個問題, 始終覺得原因係同習慣有關.

中區/金鐘開出之東隧線, 主要途經軒尼詩道, 新巴/城巴接辦601/619,
以及地鐵將軍澳綫通車, 先後令兩線服務火速增長, 加深乘客對其印象.

641進步空間唔大, 繼續只在繁時服務, 收視率低, 過海速度雖然明顯快,
但客量越來越少. 601P回程開辦, 挾主線以及晨早特班知名度高之優點,
繼續爆上, 反觀641唔停金鐘, 灣仔又唔跟東隧線大隊停站, 變相只做中環,
想o係灣仔發圍靠晒灣碼啦, 但, 客量有幾多呢!

惡性循環下, 班次疏......附近有港鐵特惠站, 即使冇, 當陪同事行出港鐵站,
行下街講下是非囉, 最後出到軒尼詩道, 搭港鐵/601/619走人!
------------------------------------------------------------------------------------------

即使係一直維持高客量, 而又係特快線o既603, 回程亦要去到天后先上東廊.

603服務之油塘/藍田冇大型私樓, 只有密密麻麻o既公共房屋, 人口密集,
加埋一條路服務晒所有住宅, 港島區路線基本上點樣set都有得做.
既然得佢一條線, 當然係用最快而又服務得最多客o既路啦, 去程告士打道,
回程軒尼詩道好正常, 回程做埋銅鑼灣亦都正常, 因為常理話俾我地知,
大多數人返工會由屋企直接返公司, 但收左工直接由公司返屋企o既人唔多.

由90年代經濟騰飛帶動消費, 97金融風暴經濟下滑至03沙士裁員減薪潮起,
得閒就要增值自己, 或者冇野做都要繼續OT磨爛蓆為止, 然後到沙士之後,
本地金融從業員大量湧現, 工餘消遣再度活躍, 變相將回程繁忙時間後延.

你看601/619而家晚繁去到幾多點呢? 灣仔仲可以揀位坐, 銅鑼灣開始要企,
北角有可能飛站, 呢個情況係講緊同一部車, 夜晚11點仲係爆住返觀塘,
元兇呢, 唔關中環事, 係關「放工後o既事」事!

講返轉頭丫, 720/780/788 d客唔駛進修/消遣/開OT咩? 一樣有咁o既需要,
不過淨做中區/灣仔北, 似乎客量亦唔多好, 但係畢竟中區同東區同屬港島,
即使中區通勤客少, 亦有轉車客幫補下, 而下繁有齊幾種客, 客量自然好.
若拿班次同客量來比, 兩者於晚繁之表現均較遜, 603回程經銅鑼灣之例,
正好回應晚繁回程要多經一點地方, 才能維持班次及客量.
-------------------------------------------------------------------------------------------

以上論點散亂非常, 亦有點自相矛盾,
請自行選取適用者拼湊一下, 應能找到合理的原因!
GL3789 發表於 2012-6-14 18:29 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2012-6-14 03:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果用九龍東唔夠港島東多客去解釋, 唔知講唔講得通呢.

中區/灣仔北海旁甲級商廈, 好多係由國際金融機構承租並設立總部,
而太古坊, 九龍灣, 觀塘新落成之同級商廈, 即使由同一機構承租,
部分公司只當做後勤部門或 ...

扯得太遠,都唔係太關經濟事

788/789,特快角色早已深入民心
新城係港島區,都已經適應與港鐵競爭既嚴峻環境
小西灣去杏花邨轉MTR既客唔太多

有一點你講得好岩,港鐵$2.0優惠
好多時你都會係中環見到一個人拎住一大疊八達通卡嘟
當MTR收費與巴士一樣,但巴士塞車,好自然都會搭港鐵
落班時間藍田站都會濟得水洩不通

除非客量支持到,否則巴士與港鐵鬥快係行唔通
EX-TL 發表於 2012-6-14 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2012-6-14 18:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有一點你講得好岩,港鐵$2.0優惠
好多時你都會係中環見到一個人拎住一大疊八達通卡嘟
當MTR收費與巴士一樣,但巴士塞車,好自然都會搭港鐵
落班時間藍田站都會濟得水洩不通

除非客量支持到,否則巴士與港鐵鬥快係行唔通

$2.0優惠同埋路面塞車係搭港鐵o既誘因, 係有咁o既可能,
但冇實質資料支持你講o既o野喎!

一大疊八達通卡裡面張張都係去九龍東?
定係你想講中環/灣仔仲有上百個拎住一大疊八達通卡嘟o既人,
令到去唔同地方o既人, 收左工都只會搭港鐵?

另外, 藍田站水洩不通, 同只經海旁到觀塘o既巴士線有咩直接關係?
似乎中間仲有好多野省略左, 恕小弟愚昧估唔到閣下意思!
93A_S3_6:30am 發表於 2012-6-15 17:13 | 顯示全部樓層
你估咁行全程要幾耐?咁樣留條過海線比坑口有幾大意義呢?

我都諗過692放棄東隧,不過時間係2016,變成嘅係992,
到時改經將軍澳藍田隧道、啟德T2主幹路、中九龍幹線、西隧
到中環,再學905咁屈番入金鐘、灣仔做總站,
據路政署指到時調景嶺去西九龍高速公路嘅車程係16分鐘,包保無塞車添,
將軍澳去中環預計係30分鐘內嘅事,一於同地鐵死過!
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
JX9097 發表於 2012-6-15 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2012-6-15 17:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你估咁行全程要幾耐?咁樣留條過海線比坑口有幾大意義呢?

我都諗過692放棄東隧,不過時間係2016,變成嘅係992,
到時改經將軍澳藍田隧道、啟德T2主幹路、中九龍幹線、西隧
到中環,再學905咁屈番入金鐘、灣仔做總站,
據路政署 ...

不過若果將692變做992的話
隧道成本會高好多
但車費又唔加得
巴士公司未必咁放膽一博
而且即使30分鐘到中環,同港鐵亦唔係快太多
乘客可能依舊繼續坐港鐵過海
93A_S3_6:30am 發表於 2012-6-15 21:54 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2012-6-15 18:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不過若果將692變做992的話
隧道成本會高好多
但車費又唔加得
巴士公司未必咁放膽一博
而且即使30分鐘到中環,同港鐵亦唔係快太多
乘客可能依舊繼續坐港鐵過海 ...

咁又係,要睇下收回東隧之際,政府係咪真係會落實回購西隧
但我覺得992做平日兩味/剩早繁P線係有得做嘅,差在有無公司咁大膽
(其實剩係992P replace左 692P都唔錯,還掂692P都係只做中環~灣仔)

另外,呢個走線另一個賣點始終係響將軍澳嘅走線可以順路番,
坑口>尚德>調景嶺>將軍澳藍田隧道口,咁樣又順路,仲順便食埋調景嶺,唔似而家咁將隧出到泥點行都感覺好兜,
就算keep番東隧,692都可以轉將軍澳藍田隧道

好似講得太長遠…哈
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS