hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴673
開啟左側

九巴673

ASV63 發表於 2012-6-23 16:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時北區過海需要多重轉車,甚為不便,加上近期有人爭取開辦北區過海線,故此建議開辦此線。

673: 翠麗花園<>中環林士街
收費:$22.9
大老山隧道>中環林士街:$16.6
東區海底隧道>中環林士街:$10.2
永興街>中環林士街:$5.7
東區海底隧道>翠麗花園:$14.2
大老山隧道>翠麗花園:$11
華明總站>翠麗花園:$5.9

班次:(建議試辦兩個月,有需要時加班)
翠麗花園開:
星期一至星期六:
0900-1500 30
1500-2000 20
2000-2200 30
星期日及公眾假期:
0600-2200 30
中環林士街開:
星期一至星期六:
0730-1500 30
1500-2200 20
2200-0000 30
星期日及公眾假期:
0730-0000 30

分站:
翠麗花園開:
1. 翠麗花園($22.9)
2. 天平邨平怡樓
3. 龍豐花園
4. 欣翠花園
5. 嘉盛苑
6. 基新中學
7. 粉嶺鐵路站
8. 景盛苑
9. 華心邨
10. 華明總站
11. 欣盛苑
12. 牽晴間
13. 大老山隧道($16.6)
14. 東區海底隧道($10.2)
15. 永興街($5.7)
16. 清風街
17. 中央圖書館
18. 怡和街
19. 堅拿道東
20. 北海中心
21. 廣生行大廈
22. 菲林明道
23. 分域街
24. 高等法院
25. 匯豐總行
26. 利源東街
27. 中環街市
28. 中環林士街

行車路線:http://goo.gl/maps/tnHc

中環林士街開:
1. 中環林士街($22.9)
2. 國際金融中心商場
3. 郵政總局
4. 大會堂
5. 力寶中心
6. 盧押道
7. 菲林明道
8. 史釗域道
9. 杜老誌道
10. 灣仔消防局
11. 百德新街
12. 維多利亞公園
13. 興發街
14. 東區海底隧道($14.2)
15. 大老山隧道($11)
16. 華明總站($5.9)
17. 欣盛苑
18. 牽晴間
19. 花都廣場
20. 蓬瀛仙館
21. 基新中學
22. 嘉盛苑
23. 華慧園
24. 上水鐵路站
25. 新成路
26. 龍琛路體育館
27. 鳳南路
28. 翠麗花園

行車路線:http://goo.gl/maps/zAI6

GL3789 發表於 2012-6-23 17:38 | 顯示全部樓層
點解會無聯和墟份?
都係果句,係北區走線點定都會有人唔高興

講到話多重轉車,似乎係失實
279X>968、277X大隧轉/觀塘轉都只係轉一次

最重要係車從何來既問題(正確來說應該司機從何來)
如何解決?
仲要指明脫班率偏高、人手非常緊張既九巴做,我就唔係咁樂觀
 樓主| ASV63 發表於 2012-6-23 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 23/6/2012 17:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
點解會無聯和墟份?
都係果句,係北區走線點定都會有人唔高興

講到話多重轉車,似乎係失實
279X>968、277X大隧轉/觀塘轉都只係轉一次

最重要係車從何來既問題(正確來說應該司機從何來)
如何解決?
仲要指明脫班率偏高、 ...

968好多時係欖隧上唔到車
277X cover唔到上水同埋粉南果邊(華明除外)
雖然九巴今次事件真係涉及誠信問題,但係373(A)都係九巴營運,你會發覺373A尾班車開出後冇幾耐就係673既頭車,加上九巴轉乘優惠網絡大,呢樣野有絕對既優勢,只有九巴係短期內真正解決咗人為脫班問題、員工福利問題就應該可以成事。
至於聯和墟果邊因為如果條線經聯和墟會導致路線過份迂迴,咁就唔係太好,建議用轉乘去解決(如你所講既279X<>968),或者加番個轉乘就係279X<>673(279X果程免費)
88M 發表於 2012-6-26 23:07 | 顯示全部樓層

其實如果有行尖山隧道同西隧特車好啲,避免繁時中環客要兜埋天后,北角
流星☆雨 發表於 2012-6-27 18:34 | 顯示全部樓層
繁時開半個鐘一班
你坐埋我個份啦...
係我就坐373/373A/MTR
 樓主| ASV63 發表於 2012-6-27 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 27/6/2012 18:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
繁時開半個鐘一班
你坐埋我個份啦...
係我就坐373/373A/MTR

當年307都係半個鐘一班咋!
一樣可以做大佢!
 樓主| ASV63 發表於 2012-6-27 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 88M 於 26/6/2012 23:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實如果有行尖山隧道同西隧特車好啲,避免繁時中環客要兜埋天后,北角

但係埔公繁時會非常之塞車同埋西隧隧道費好貴,營運成本會好高。
銅鑼灣天后係其中一個主要客源,唔兜過去可能唔夠客。
s20041196 發表於 2012-6-27 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV63 於 2012-6-27 21:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係埔公繁時會非常之塞車同埋西隧隧道費好貴,營運成本會好高。
銅鑼灣天后係其中一個主要客源,唔兜過去可能唔夠客。
繁時拆兩線
東隧,主要客源:天后+銅鑼灣+灣仔+金鐘
西隧,主要客源:上環+中環+金鐘+灣仔
非繁2合1,考慮行清沙節省隧道費

樓主| ASV63 發表於 2012-6-28 19:51 | 顯示全部樓層
原帖由 s20041196 於 27/6/2012 23:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
繁時拆兩線
東隧,主要客源:天后+銅鑼灣+灣仔+金鐘
西隧,主要客源:上環+中環+金鐘+灣仔
非繁2合1,考慮行清沙節省隧道費

我唔建議行西隧+青沙,特別係繁時,因為大埔公路沙田段繁忙時間好塞車,當年373A都係因為咁而打回原形,時間控制+成本控制方面我覺得行東隧最有保證,即係話最少塞車位既路線同埋隧道費合理既路線。
s20041196 發表於 2012-6-28 20:05 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV63 於 2012-6-28 19:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我唔建議行西隧+青沙,特別係繁時,因為大埔公路沙田段繁忙時間好塞車,當年373A都係因為咁而打回原形,時間控制+成本控制方面我覺得行東隧最有保證,即係話最少塞車位既路線同埋隧道費合理既路線。 ...
繁時就一定唔行清沙
非繁就要睇路線定位,如果行東隧,參照閣下定線,中上環客車程都唔短
駛經怡和街亦有一定難度(e.g配額)