hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組沙田來往西九龍路線
開啟左側

建議重組沙田來往西九龍路線

關閉 [複製鏈接]
dippy 發表於 2012-8-9 00:45 | 顯示全部樓層

dippy 發表於 2012-8-9 00:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-8-9 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-8-9 00:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

事實係果度根本係因為無客先造就所謂公交資源貧乏既居面
唔係因為公交資源貧乏先至無客
唔通果個區無巴士啲人就唔駛出街咩, 但事實係連小巴都唔好客

問題就係果度無其他選擇。

道理就正如,九巴51可唔可以取消?94、99可唔可以取消?
澤安本身唔夠客獨立成線,加埋沙田同石硤尾其他地方就可以成到線囉。
如果唔夠客獨立成線就可以取消服務,我諗全港有一半以上巴士線可以取消。

914海麗夠係唔夠客獨立成線,非繁咩死款大家有眼見,
唔係都唔使建議取消上繁以外服務。咁914而家的確係唔夠客,
套用你的邏輯,海麗行去荔枝角站搭地鐵,或者搭小巴轉車,都係合理替代。
如果我建議914真係cut剩朝早四班車,唔知你又點諗?

要等有新人口遷入, 起碼要做完白田重建先有, 唔通要全個深水埗長沙灣荔枝角美孚為左呢批十年後既居民而日日浪費交通時間咩
仲未計石硤尾轉車去新界東係比深水埗其他地方方便

石硤尾都係深水步的一份子,唔係成個石硤尾都近港鐵站。
青沙如果拆得成86C,86C改上青沙,
再加埋86改行青沙(但係石硤尾<->沙田巿中心一定要搵第二條線填),
再加埋RDP條286X,已經覆蓋大圍、沙田巿中心、第一城、馬鞍山,好夠用。
做咩咁貪心,要得一想二,挖走、淘空埋成個石硤尾的資源?係咪過份左?
而家長沙灣荔枝角唔係無服務,深水步行青沙亦唔係真係快好多,
咁點解要為左你地呢D已經有服務既地區,加快車程,
而要石硤尾入沙田巿中心搭你果條青沙線兜多起碼四五個字,
仲要搞到石硤尾相當部份居民由有變無,無車搭?

澤安既狀況係比白田更差
繁忙時間都仲不時出現小巴等客既情況
又點會話因為無左一條半條使用率唔高既線而"反枱"呢?
仲未計根本無人為左今次286X/287X計劃而出過聲
即使爭議更大既6D/40都只係得一個人講左兩句

澤安無左87A仲有87B,但係無埋87B又係咪一樣?
無埋87B,唔係減班,而係由有變無!
仲未計沙田區議會連續兩年都反對取消87A,影響來往石硤尾/深水步的居民。
就算俾你咁好彩屈機,打劫到澤安村,都唔代表沙田會支持囉。

前排嘈6D/40,你就嘈話唔可以為左觀荃加快車程而
搞到青山道無車出觀塘,但係沿路根本仲有港鐵,
仲可以用6D轉13D/14/15/16車海,40改特快的受惠人數
係講緊荃灣葵青黃大仙觀塘西貢過百萬人,一定遠多過86系改行青沙的受惠人數。
我一樣可以話你「唔通要全個黃大仙觀塘將軍澳荃灣為左有其他選擇既居民而日日浪費交通時間咩」
但係今次講青沙,你就不亦樂乎打劫石硤尾,
又唔俾返合理替代俾人(果次6D/40,無俾返條線以40速度出到觀塘你就嘈生晒
話要搞到流產)或者同人等價交換,而人地事實上亦無其他選擇,尤其是澤安,
咁點解你又可以咁樣打劫石硤尾呢?係咪雙重標準?
都話左呢個世界真係圍住長沙灣轉

唔係唔俾你改線上青沙,但係唔該適可而止,唔好得一想二,唔好太過份,可以嗎?
fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-9 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-8-9 00:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
與其死攪, 不如試下招標小巴好過
總好過依家條條都做唔住
N年前已經招過
我諗私人公司都好難真係會入標
特別是沙田區點都有地方好做過82K
況且,我暫時未見有低地台小巴出現
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GL3789 發表於 2012-8-9 10:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-9 00:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
講左二億次
你要斬82M而唔加82K班既
咁咪大家繼續慢慢等lo...

拉近唔少距離但係位然密過82K多多聲
現時大約五班車上去得一班先係82K
係新田圍因為班次82K就更加難分到客上廣源仲繼續慢慢拖條82K好難做到廣源/一城> ...

82M有幾密? 15-18、20-25、16-17,中段更加有25分鐘一班
如果話5班車先得1班82K,明顯係脫離事實
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-9 11:04 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-8-9 10:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

82M有幾密? 15-18、20-25、16-17,中段更加有25分鐘一班
如果話5班車先得1班82K,明顯係脫離事實
最多人既位就係中段15-18既班次
做緊lee批客既仲有85A 15-20分鐘一班
所以我講緊既係三條線一齊做去第一城既都已經大約五班車先得一班82K
上廣源就大約係三班車有一班
咁係我講得唔清楚
不過講脫離事實
我仲未夠班
呀,因為有人連事實都可能未睇過
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GL3789 發表於 2012-8-9 12:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-9 11:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
最多人既位就係中段15-18既班次
做緊lee批客既仲有85A 15-20分鐘一班
所以我講緊既係三條線一齊做去第一城既都已經大約五班車先得一班82K
上廣源就大約係三班車有一班
咁係我講得唔清楚
不過講脫離事實
我仲未夠班
...

你唔會想講因為85A搞到82K唔夠客,連85A都要郁埋保82K?

係既,唔洗用眼睇,估都估到82M係無客
唔郁佢點得呢(儘管82K仲頹過佢)

dippy 發表於 2012-8-9 17:28 | 顯示全部樓層
tamm2005 發表於 2012-8-9 22:14 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

咩都講小巴
一唔夠串就講小巴
你搞到愈搞就愈大
咩事又搞尖沙咀+旺角
你仲唔夠佢地堵車得夠!?
自己自稱唔多講離題
你張82M上愛民又係唔係離題
條新82M根本就唔係82M
仲有你戈兩條出旺角大角咀既線
一個經沙田去美孚(長沙灣再去柏景灣)
一個就行青沙...仲諗係唔係特快戈時
點知又係經長沙灣
我唔明青沙只係去到美孚戈邊?????
我地唔係討論緊係深水埗同美孚????
你仲好勁咁想d人去到深水埗,之後番去戈時要企/唔位坐??????
你認為旺角真係無客!?
你又認為如果柏景灣太多人坐
美孚佢地點算
我都明你想佢地企mtr企到大埔
但係都唔好做到咁出面
51真係仲有客wo
你又睇下佢輸咩
佢係輸因為行山路太高
養51 d車都貴到你
又用咩手控波呀
其實我有一句想講好耐
無車去九龍塘,長沙灣繁上唔到車,一早ban得la
都唔洗再討論
dippy 發表於 2012-8-9 22:46 | 顯示全部樓層