hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 減少發夢的方法
開啟左側

減少發夢的方法

chickenbus 發表於 2006-2-27 00:06 | 顯示全部樓層

試下係訓覺之前既半個鐘內,唔好做用腦用太多既野,
例如睇電視、打機等,因為呢類活動係你停止唔做之後,殘餘既記憶仲留係腦入面,
結果你成晚都會諗住頭先打既果肚機,又或者果場波,
好容易就會發有關既夢,而呢類夢都係高危品種,好易令你訓唔到覺。

小弟係廠頭有部 Hi-Fi,上床時就開著佢,set 好 10 或者 20 分鐘 timer,
聽住柔和既音樂訓覺,效果唔錯架。
ming 發表於 2006-2-28 01:14 | 顯示全部樓層
只要「有些東西」在潛意識裏
那些東西便可能在夢境中出現

個人認為反而是因為生活而令到睡眠質素差
夢只是睡眠質素差的表現而已
on11358 發表於 2006-2-28 09:52 | 顯示全部樓層
其實夢同現實係同步進行?定還是有time lead?
例如好似4樓板友所講,o係夢境鬧鐘響,好多時都係因為現實發生緊,
但係o係大腦又點會知鬧鐘將會響起,從而令到夢入面既情節又配合得到。
慶回歸.VA21 發表於 2006-2-28 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2006-2-28 09:52 發表
其實夢同現實係同步進行?

我聽過朋友講 .. 如果某段時間o係自己身上發生左一 D 事 , 不論係好或者壞
而又好影響到自己不停咁去思想果件事 .. 訓覺時大腦就會放鬆唔到
其實都係日有所思夜有所夢 ..
而夢境好可能就係反映該件經常去思想既事 ...
或者人物 / 地點 / 物件等等既角色會有唔同 ..
但係每個角色都可以代入返該件事
而呢 D 夢係特別記得..
醒左之後將個夢慢慢咁記返出黎 ... 再代入角色
就可以解到個夢
某程度上覺得咁樣係好 ... 起碼好似有個提示比你下一步應該點做 ..
或者反映件事既成因 .. 日後就去避免
但係負面影響就係如果件事係一件負面既野黎 .. 就可能會令自己緊張
害怕再去入夢 ... 咁就令到自己訓得唔好

呢D都係自己o係兩年前一個經歷同部份由朋友口中得知
*當然唔肯定人人都係咁 / 做到 ..
*坦克.EH9302 & EU5923.孖寶*
慶回歸.VA21 發表於 2006-2-28 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-2-26 23:01 發表

呢個講法係小弟唔知幾時睇過D唔知乜o野書「依書直說」,
而且放落你同小弟身上,
都似乎幾吻合:
至少小弟同你o係 iTalk 入面所出o既文,
都係幾多論點,
部份論點會俾板友指責「太極端」、「諗得太遠」;
間唔中亦要應付板友o既「攻擊」,
要忙於諗 point 「接招」……
呢D都係令你同小弟「緊張」而引致多夢o既共通點之一。

其實呢D原因自己係可以去避免 ..
反而我想知既係點解會有一D"無黎頭"既夢 ..?
而果D夢 .. 發 10 次只有 1 ~ 2 次醒左後仲記得
好多時呢D夢真係好奇怪 .. 例如
明明自己o係一個地方,轉過頭就會去左另一個地方
同一個人講緊一個話題,突然會變左第二個人同你講野..(都係講同一樣話題)
其實呢 D 夢係有無多解呢 .. ?
慶回歸.VA21 發表於 2006-2-28 13:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ming 於 2006-2-28 01:14 發表
只要「有些東西」在潛意識裏
那些東西便可能在夢境中出現

如果腦中潛意識 .. 而夢境真係出現左
會唔會代表該件事係真既呢 ?
定係都係自己多疑 .. 根本無該件事 ..
而自己又去思想
先會令到夢境中出現呢 ?
DIH 發表於 2006-2-28 18:27 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2006-2-28 09:52 發表
其實夢同現實係同步進行?定還是有time lead?
例如好似4樓板友所講,o係夢境鬧鐘響,好多時都係因為現實發生緊,
但係o係大腦又點會知鬧鐘將會響起,從而令到夢入面既情節又配合得到。

我以前睇本英文書(教科書?),話有個人夢見自己由參加法國大革命,
到被斷頭台處死的過程(至少都「幾日」啦),醒來時發現床上的一塊板跌了下來「斬」在自己的頸上。

我認為是,身體受到外界刺激,但大腦和身體又不能即時運作,於是「虛應故事」,
求其亂作一些事來令刺激「合理化」,或者可以說是由深眠到醒來的緩衝過程,
而夢中時間與外間時間是不配合的,可能大腦在甦醒的過程中「開行turbo」,令處理問題的時間加快。
sunnymiu83 發表於 2006-2-28 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2006-2-28 18:27 發表

我以前睇本英文書(教科書?),話有個人夢見自己由參加法國大革命,
到被斷頭台處死的過程(至少都「幾日」啦),醒來時發現床上的一塊板跌了下來「斬」在自己的頸上。

我認為是,身體受到外界刺激,但大腦 ...

呢個我都有領會過,
如果你入夢左一小段時間你個腦可以做到好大後時間既夢境出黎,
咁即係發夢既速度應該係視乎你個腦個運轉速度?

仲有我聽過發夢既原來係因為心情不佳壓力大,
果啲人就會成日發夢,而且我心情唔好既時候真係有夢會發架啵…
ckco1415 發表於 2006-3-2 08:46 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-2-26 21:17 發表

深眠即係點?
我發完d夢好多都記得番的,
差在記得幾多而己。

(尋晚個夢仲好記得,仲搞笑到現實鬧鐘響當左夢景..)

現實鬧鐘響當左夢景我都試果,結果就係搞到返工遲到!
LN9267 發表於 2006-3-4 20:50 | 顯示全部樓層

試過我發夢有d零碎的片段,現實有實現。

P.S.我都有一個月冇發夢了。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)