hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) N368取消,由N105取代
開啟左側

N368取消,由N105取代

E21A 發表於 2012-9-20 17:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時N368線大部分班次客量嚴重偏低,即使九巴早前將此線前身N968改為N368並加派單層巴士行走及改行紅隧,營運情況仍然惡劣。加上元朗至荃灣一段完全與N269重疉,為善用資源,並擴大通宵路線轉乘版圖,建議執行以下改善方案

1.N368 取消

2.新增N105線
美孚至中環港澳碼頭($13.4)

停站:
1.美孚            
=西九龍走廊=
2.紅磡海底隧道
然後跟N368港島區停站

此線會增設與N237,N241的轉乘優惠
由葵涌,青衣至港島 N237/N241<-> N105 $20($8.2+$11.8或$6.6+$13.4)
另外大西北居民可用比N368/N962/N969便宜價錢往來港島

此線由中環開出的服務時間為00:25-06:10,美孚開出服務時間為00:15-05:30
每15分鐘一班
ma212223 發表於 2012-9-20 17:55 | 顯示全部樓層
宜家已有N121與N122之間的轉乘來往美孚與灣仔中環,開1條九龍只有兩個站的線,又唔到旺角,仲要3個字一班,真係蝕死

其實N368用屯門公路經屯門(/洪水橋)入元朗,已經可以減少成本及增加客量
hon_son_wilson 發表於 2012-9-20 18:15 | 顯示全部樓層
小弟提議N105港島區延長至堅尼地城,港澳碼頭後改經干諾道中及告士打道,與N121於中環至灣仔實行南北分工。甚至N105不停站,港澳碼頭後直飛過海,
並與其他通宵過海線設八達通轉乘,有助增加港島西區通宵過海服務及網絡。
 樓主| E21A 發表於 2012-9-20 18:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2012-9-20 17:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
宜家已有N121與N122之間的轉乘來往美孚與灣仔中環,開1條九龍只有兩個站的線,又唔到旺角,仲要3個字一班,真係蝕死

其實N368用屯門公路經屯門(/洪水橋)入元朗,已經可以減少成本及增加客量 ...
如果由美孚上車,要沿長沙灣道及彌敦道至紅隧,會嚴重影響原有N368乘客。
根據重組計劃,N269->N105比現時N368慢最多20分鐘(連等車)
N368如果要加停屯門,需要再增加車輛行走,但此重組計劃能減省資源,又不太嚴重影響原有乘客
而N105主要客源為原有N368乘客及N237,N241,N260的轉車乘客

坤仔 發表於 2012-9-20 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2012-9-20 05:13 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
加上元朗至荃灣一段完全與N269重疉,為善用資源,並擴大通宵路線轉乘版圖,建議執行以下改善方 ...

知唔知自己講緊乜?
完全重疊唔係咁解囉
你有無試過N121轉N122轉N269?
係勁耐囉
你所講既善用資源, 將N368加經美孚一站已經得啦
無理由要搭完程隧巴, 再轉條慢慢兜既線呀?
無錯, 係平d ge
但通宵時分有邊個唔想快d返屋企?
 樓主| E21A 發表於 2012-9-20 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 坤仔 於 2012-9-20 20:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

知唔知自己講緊乜?
完全重疊唔係咁解囉
你有無試過N121轉N122轉N269?
係勁耐囉
你所講既善用資源, 將N368加經美孚一站已經得啦
無理由要搭完程隧巴, 再轉條慢慢兜既線呀?
無錯, 係平d ge
但通宵時分有邊個唔想快d ...
1.我而家冇叫你搭N269轉N121再轉N122
2.深宵時份交通暢順,經荃灣葵涌慢大約10分鐘,所以請問N269點樣慢慢兜
3.簡單黎講,呢個計劃係將N368由元朗縮短至美孚,我認為此舉可以慳到好多資源
4.我承認上面我講錯左,完全重疊唔係咁解
天空之神 發表於 2012-9-20 22:00 | 顯示全部樓層

N368 加 1-2 部車 , 入屯門公路掃紅小 49S 客已經足夠

不過早幾年出過信比 TD , 以現時資源足夠應付需要/ 搭 49S 為由否決
.
ma212223 發表於 2012-9-20 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2012-9-20 18:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果由美孚上車,要沿長沙灣道及彌敦道至紅隧,會嚴重影響原有N368乘客。
根據重組計劃,N269->N105比現時N368慢最多20分鐘(連等車)
N368如果要加停屯門,需要再增加車輛行走,但此重組計劃能減省資源,又不太嚴重影響原有 ...

N368可以考慮改30分鐘1班,讓N368能在無需加車下加經屯門,而且應該會多客過現時
但你建議的N105,九龍區停站太小,而紅隧又無轉乘,客量應該少過N368

如果N368唔好做,我寧願取消N368,用N368的車去延長N269及N260去紅磡火車站,等旺角有直車返屯元天,都唔開條隨時少客過N368的N105
原過海客可在紅隧口上紅火轉N269及N260返屯元天
坤仔 發表於 2012-9-21 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2012-9-20 10:08 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果N368唔好做,我寧願取消N368,用N368的車去延長N269及N260去紅磡火車站,等旺角有直車返屯元天,都唔開條隨時少客過N368的N105
原過海客可在紅隧口上紅火轉N269及N260返屯元天

如果延長左, 係咪類似N241咁行法先?
係就陰公囉, 過完海仲要慢遊西九龍先上到公路
唔知洗唔洗個半鐘先返到去呢
AVD1 發表於 2012-9-21 09:09 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2012-9-20 22:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
N368 加 1-2 部車 , 入屯門公路掃紅小 49S 客已經足夠

不過早幾年出過信比 TD , 以現時資源足夠應付需要/ 搭 49S 為由否決

我唔知其實係唔係小巴公司反對定係點,
某程度上 N368 改行屯門公路經屯門入元朗,
另外起九龍區再加設分站先上返西九龍走廊,
甚至學埋 268B/269B 個程定線 (起加士居道轉左出黎之後就開始學 268B/269B 上返西九龍公路) 去吸客
呢條線基本上都應該有得做 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1