hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴路線48X及49X重組建議
開啟左側

九巴路線48X及49X重組建議

hy3yg023 發表於 2012-10-7 01:22 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

趕走39m應該唔得
趕走30就ok
48x改上荃景圍
44x就由大河道上沙咀道到麗城丶灣景
或者加長至深井丶青龍頭
如果延長就收$8.2
另外
我認為49x就過楊屋道後到海濱停一個站
然後直上青衣
另外
馬鞍山40x就行德士古道
去大窩口邨葵涌邨葵盛
葵盛做總站
47x就到葵芳後
上青衣南
長青或長康或長亨做總站
這可解決青衣南問題
 樓主| sq285 發表於 2012-10-7 05:25 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

先唔講其他嘢,用條8.2取代7.3成個葵盛(包括我)唔會放過你。
而呢個重組需要嘅資源一定比我個重組方案多。

另外樓上有人提咗個幾有趣嘅問題:青衣去沙田要經荃灣係咪咁大問題?
青衣沙田線依家唔單係被荃灣養起,而係被荃灣連累到供不應求,
荃灣客有得揀上哂49X,青衣客冇得揀又上哂49X,
你見過隧道口條人龍就會明白問題存唔存在。

當然仲有個黑人憎方法解決呢個問題,就係轉車站上去青衣49P同49X要補9毫,
取消49X荃灣去沙田分段,但試問,咁又會唔會過到?

最後,話一個建議唔得其實好容易,但重點係,有冇辦法真係解決到個問題?
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
Snoopy@FB8617 發表於 2012-10-7 08:17 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2012-10-7 05:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
另外樓上有人提咗個幾有趣嘅問題:青衣去沙田要經荃灣係咪咁大問題?
青衣沙田線依家唔單係被荃灣養起,而係被荃灣連累到供不應求,
荃灣客有得揀上哂49X,青衣客冇得揀又上哂49X,
你見過隧道口條人龍就會明白問題存唔存在。

當然仲有個黑人憎方法解決呢個問題,就係轉車站上去青衣49P同49X要補9毫,
取消49X荃灣去沙田分段,但試問,咁又會唔會過到?
所謂既供不應求咪又係在於繁忙時間同星期六日部分時段
咁係唔係代表可以將成條線全時間搬離荃灣就有最大效用?
對青衣直往沙田既人咪覺得ok
但一要轉車既人就少少伏

若果要針對現時既問題
係唔係應該減少係荃灣既行程
而唔係全程飛晒呢?

最後,話一個建議唔得其實好容易,但重點係,有冇辦法真係解決到個問題?

小弟只不過係見到有我自己覺得有既問題
提出一下俾大家討論一下
你可以當我無到都得
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| sq285 發表於 2012-10-7 08:48 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

咁我又會諗,點樣減少49X喺荃灣嘅路程會有效?
可以改動嘅唔多,最多咪聯仁街關門口街咁去,
變相眾安街唔再有快車,同埋荃新天地要行遠咗先上到48X。
大河道天橋?唔擺站好怪,擺站的話只會加劇失衡。

不過呢度傾完都係冇結果架啦,唔見得運吉會睇呢個版,
咪當腦震盪同學術研究(或者簡單講-吹水)……
Snoopy@FB8617 發表於 2012-10-7 08:51 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2012-10-7 08:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁我又會諗,點樣減少49X喺荃灣嘅路程會有效?
可以改動嘅唔多,最多咪聯仁街關門口街咁去,
變相眾安街唔再有快車,同埋荃新天地要行遠咗先上到48X。
大河道天橋?唔擺站好怪,擺站的話只會加劇失衡。

不過呢度傾完都係冇結果架 ...
怕架車會被劫既咁咪唔好擺站lo...
唔擺站有幾怪?
 樓主| sq285 發表於 2012-10-7 08:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-10-7 08:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
怕架車會被劫既咁咪唔好擺站lo...
唔擺站有幾怪?
路過唔停九巴、運吉、我地會明點解,區議會同班客會唔明呢…
再者,就咁抽走條直上公路線,又過唔過到?
(當然,我都同意咁做最乾手淨腳)
Snoopy@FB8617 發表於 2012-10-7 09:27 | 顯示全部樓層

原帖由 sq285 於 2012-10-7 08:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
路過唔停九巴、運吉、我地會明點解,區議會同班客會唔明呢…
再者,就咁抽走條直上公路線,又過唔過到?
(當然,我都同意咁做最乾手淨腳)
果站本身知名道都好低
飛過左都可能唔知

都係果句
執得49X好難唔執48X
咁不如成個城隧一齊執
hy3yg023 發表於 2012-10-7 10:52 | 顯示全部樓層
咁不如49x來回不到大河道
楊屋道後
繞海濱上青衣
48x就來回上大河道
滿樂大廈到麗城
44x就應該上荃景圍
不過可以由建明或大河道上去
49x應該在城隧上加0.9
因為直塔49x貴過由46x,47x,48x轉49x
7.3就可上青衣
對於直接搭49x的人不公平
HF3204@243M 發表於 2012-10-7 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-10-7 01:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
依現時49X係青衣服務範圍同假設上青衣南甚至上山做對比
係人口方面作參考既話
將會由服務十萬八千多個人
增加至十九萬二千多人
即使青衣南同山上所有客都落晒落49X袋
客量都唔會有double增長
而現時49X非繁忙時間係 ...
樂觀咁睇
一條 49X 做晒青衣,青衣亦都有更多人會揀沙田返工
E42 幾快都好,都只係做到長康二期 + 青華苑 + 長亨 + 長宏,而且係要行一段時間先行到站

最大問題係 249X
班區議員整咗條線出嚟,明知唔夠客又係都要佢全日
擴大客源係諗過 (拉去火炭),不過呢度多咗幾多客?
再唔揾一個大區幫,恐怕全日無望...

原帖由 hy3yg023 於 2012-10-7 01:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
另外
馬鞍山40x就行德士古道
去大窩口邨葵涌邨葵盛
葵盛做總站
47x就到葵芳後
上青衣南
長青或長康或長亨做總站
這可解決青衣南問題

唔計車源問題
以 40X 咁既班次就想補償 47X 葵盛客
而且葵盛客由直去沙中變成要轉車
你估佢地點諗?

原帖由 hy3yg023 於 2012-10-7 10:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁不如49x來回不到大河道
楊屋道後
繞海濱上青衣
48x就來回上大河道
滿樂大廈到麗城
44x就應該上荃景圍
不過可以由建明或大河道上去
49x應該在城隧上加0.9
因為直塔49x貴過由46x,47x,48x轉49x
7.3就可上青衣
對於直 ...

首先最少 310M 班小巴司傅會同你死過
第二荃威要城隧直線唔該自己交車出嚟
AVD1 發表於 2012-10-7 16:07 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2012-10-7 16:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樂觀咁睇
一條 49X 做晒青衣,青衣亦都有更多人會揀沙田返工
E42 幾快都好,都只係做到長康二期 + 青華苑 + 長亨 + 長宏,而且係要行一段時間先行到站

最大問題係 249X
班區議員整咗條線出嚟,明知唔夠客又係都要佢全日
擴 ...

除非 249X 可以改行城隧,
否則你就算拉去邊都好, 全日機會真係好低 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1