hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 更改85k丶86k及40x 43x路線
開啟左側

更改85k丶86k及40x 43x路線

hy3yg023 發表於 2012-10-11 13:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一希望86k改行源禾路,然後跟回原線二85k改行河畔丶富豪, 然後跟回原線
三原本大涌橋路客丶可改乘搭86c同803去馬鞍山丶利安等地
四回程就可乘搭299同803到大涌橋路
五40x改入富安巴士總站,然後行大老山公路丶吐露港公路丶大埔公路去城隧
六由於不入源禾路丶第一城丶濱景等地,就會加速馬鞍山去城隧的速度
七43x就不繞富安巴士總站,行富安外面

tamm2005 發表於 2012-10-11 18:52 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

-_-86k行河畔丶富豪
係因為唔想要多瀝源客
要瀝源晚上86K要加好多
但係86C因為返黎貴左少少
所以可能唔得
40X已經好慢
但係當然你改左就變左馬鞍山雙特快
應該非繁就做唔到
 樓主| hy3yg023 發表於 2012-10-11 19:40 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

我無講個86c返黎
我指由299返黎
另外如果瀝源禾輋客係利安丶綿英返黎只有搭8.2 的40x返黎
馬鞍山市中心雖然有810出黎源禾,但是有時趕時間都要搭40x返黎
變相搭貴車
但係你想下
無論來回河畔都有4架車出馬鞍山巿中心同利安等地
回程86c貴可不理
但仲有803、299、86k返黎
去程299貴可不理
但仲有803、86c、86k去馬鞍山
源禾只得兩個車到馬鞍山巿中心
利安丶綿英出源禾就一定搭貴車
40x改特快是一定的
但係可以先做繁時先
睇下客源及馬鞍山居民的意願
tamm2005 發表於 2012-10-11 21:17 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

應該尼個問題唔係貴唔貴既問題
係無理由要一個都唔算無客既車
做d好重要既地方
搞到上唔到車
你唔上貴車既
plz上沙火上
再唔係味坐40X
一向都係咁
沙火係照顧瀝源等地方
係你地唔願行
40X係要改快
但係點改都要減下班
40X係間接打死48X
40X同49X怕就怕過左幾年就變左101等等既線
流星☆雨 發表於 2012-10-12 20:06 | 顯示全部樓層
299同803都唔經錦英喎…

五40x改入富安巴士總站,然後行大老山公路丶吐露港公路丶大埔公路去城隧
富安之後調返轉頭行上大老山公路去馬場塞車?(雖然亞公角街都唔見得好快)

btw麻煩加個八達通轉乘 40x同43x互轉唔洗補錢
如果唔係葵涌去濱景無啦啦要補錢
 樓主| hy3yg023 發表於 2012-10-12 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2012-10-12 20:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
299同803都唔經錦英喎…

富安之後調返轉頭行上大老山公路去馬場塞車?(雖然亞公角街都唔見得好快)

btw麻煩加個八達通轉乘 40x同43x互轉唔洗補錢
...
由葵涌返黎可以搭46x,47x轉43x
咁樣就唔使加錢
九巴又點會搞轉乘優惠
除非你博雙非
仲有803經錦英
你睇下ibusnet
仲有行大老山公路唔停站ok
行亞公角要停4個站
源禾路要停2個站
你計下先邊樣快d

dcyw 發表於 2012-10-12 22:43 | 顯示全部樓層

原帖由 hy3yg023 於 2012-10-12 21:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
仲有行大老山公路唔停站ok
行亞公角要停4個站
源禾路要停2個站
你計下先邊樣快d ...

但停靠富安花園後,需要返回欣安邨才可調頭返回馬鞍山路前往大老山公路(往吐露港
公路方向),再於馬料水交匯處調頭往吐露港公路(往城門隧道方向),其實時間上的
優勢不算明顯,非繁忙時間或許還能節省一些時間,但於繁忙時間大埔公路的車龍不時
伸延至駿景園對出甚至可以接近馬料水的時候,經原有路線隨時可以更快。
tamm2005 發表於 2012-10-12 23:11 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

我唔覺得亞公角要俾40X特快
就算得都要行亞公角
佢地連89D都唔行得出邊既時
我唔覺得佢地俾佢唔經亞公角
呀仲有
我係覺得停瀝源係快過行公路
首先40X係唔會搞到咁
改左變成15分鐘一班(非繁)
真係....88得
馬鞍山想快??
搞點左青衣戈邊
再搞下佢地都味遲
 樓主| hy3yg023 發表於 2012-10-13 00:51 | 顯示全部樓層

回復 7和8帖子

一係不如跟43x不繞經瀝源丶禾輋
瀝源丶禾輋去馬鞍山就更由86k負責
富安就跟回原線
tamm2005 發表於 2012-10-13 16:25 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

咁43X一早88得
你估40X好客d還是43X好客
43X主打---馬鞍山南同第一城特快
40X主打--馬市,錦英,第一城,瀝源等多客地方
如果無左瀝源
d客可能會行去富安坐40X
可能到時要43X到科學園
但係都係有車先算
我都講左--沙火既作用,係俾瀝源人行上去沙火坐車
如果你咁做 我不如+BBI算
無謂搞到85K廢到