hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 改善83k計劃(1st修訂)
開啟左側

改善83k計劃(1st修訂)

GE9055 發表於 2012-11-1 22:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

83k.....朝早16min,8/10開始夜晚挽20min(2部車only????)
簡單執執
83k(黃泥頭-沙田市中心 循環線)
停:
黃泥頭巴士總站
廣源邨
廣榕樓
恆生商學書院牛皮沙新村
愉翠苑
愉田苑
第一城總站
沙田第一城
禾輋邨
瀝源邨
沙田市中心總站
好運中心
瀝源邨
禾輋邨
第一城中心
愉田苑
第一城鐵路站
愉翠苑
牛皮沙新村
恆生商學書院
廣柏樓
帝堡城
黃泥頭巴士總站
主要目的:
1.食多D人
2.加快去城門東西既speed
(源禾路客x兜圈,大涌橋路請 轉284/299)
行車time:~45mins
Fare: $4.1
用車數量不變(即6部)
轉乘:
284/299<->83k減$3.8
班次:
(1-6)
0545-0645 15min
0645-0815 9min
0815-0900 15min
0900-1500 12min
1500-1650 11min
1650-2000 10min
2000-2200 12min
2200-0000 15min
(Holiday)
0545-0700 15min
0700-1000 12min
1000-2030 9min
2030-2200 10min
2200-2300 12min
2300-0000 15min
影響:牛皮沙嗰邊D客
如有需要就行返嗰邊(小弟first time發文@F1,so有錯請指and有意見/問題可提.thx!)

tamm2005 發表於 2012-11-2 22:29 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

回程唔經愉翠????
你去左瀝源戈邊
80K仲有得生存????
番黎仲正
同49X一樣
d人就係見83K 便同快 就坐佢/等佢
現家入第一城-食曬80K 49X又食83K)因為49X密車
間接83K食愉翠 49X食廣源
我睇睇下 發覺唔係wo
係無得做tim
廣源都唔食 恆生客點算
好多人坐架wo
食又食唔到
食d又唔食D
行左牛皮沙 又轉到你死
又行第一城......
第一城就比80K la
80K就係食第一城等地區
你又搞點左80K 又食唔到廣源客
雙死
 樓主| GE9055 發表於 2012-11-2 23:10 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

回程係經愉翠,打漏左姐
都係行返牛皮沙好la..... -_-
"你去左瀝源戈邊
80K仲有得生存????"未至於無ge...
依家回程83k係快過80k ge....
未計86依家同83k差唔多重疊...
依家83k主要食廣源(第一城外圍無乜人搭)
廣源<->市中心有83s就快成倍(but無理由將83k->83s ga  )
我想俾多D人俾完意見先修改.
anyway,thanks for your comment !

tamm2005 發表於 2012-11-2 23:24 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

80K係重打 第一城-->市中心,瀝源
你現家83K同80K一齊得兩個結果
80K敗--83K食曬80k 野'
83K同80K累鬥累 一齊死
但係當你入左第一城既時候 83K就同80K個時間一樣
但係83K--4.1 80K--4.6
你話--仲有人坐80K應該係一睇到架車就上
就係86同83K重疊先好
現家83K同86有時雖然係一齊到
但係有好多時間都係83K走完 86係5分鐘就到
86慢過83K 83K又便過83K
相比83K v.s. 80K
我覺得86v.s83K好d
 樓主| GE9055 發表於 2012-11-2 23:43 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

如果淨係改禾輋瀝源呢?
(取消循環is coming....)
天空之神 發表於 2012-11-3 00:01 | 顯示全部樓層
不如簡單合併左 80K/83K , 送爆條 65A /83S 算啦
.
GU9338 發表於 2012-11-3 07:53 | 顯示全部樓層

唔明改黎做咩
愉田已經有 80K 出入沙中 , 804 往返廣源 , 其實咁樣比行外圍係慢左
而且去程經瀝源禾輋會因為燈位問題仲慢過行富豪河眫

講真 , 廣源 <-> 禾輋唔係搭 83K 就係 86 , 就算來回程都改經都唔會增加客源
何況富豪花園 83K 收緊 $4.1 而 284 299 收緊 $3.3 , 俾著係九巴就無咁易改走條掠水 83K
 樓主| GE9055 發表於 2012-11-3 14:23 | 顯示全部樓層
284and299 cost $3.5
合併 80K/83K我會考慮下...
其實將83k取消,83s全日(8-20min一班)咪得lor
富豪花園D人一係就284/299,唔係就86k/89x/65A la下...
唔g來往城河東西加返個284<->81k/88k得唔得?
tamm2005 發表於 2012-11-3 15:11 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

83S係唔夠客
加恆生客都唔得
 樓主| GE9055 發表於 2012-11-3 15:35 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

我lum都頂得住ge...
況且依家holiday and繁時廣源恆生 <-> 市中心都唔少人(KMB自殘83s開18min姐)
83s最多平日非繁客量滲淡D...
同埋路程短左
富豪花園D人x上小巴,九巴已經賺多左/蝕少左
(83k?好少人上because of脫班/拖卡)
KMB養少條呢D線對佢地黎講算係賺左la)
p.s.再聽多D comment先再改