hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議取消87B線以開辦288X線
開啟左側

建議取消87B線以開辦288X線

關閉 [複製鏈接]
 樓主| dippy 發表於 2012-12-24 21:24 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2012-12-24 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-12-23 17:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

九龍區建議係咁行
http://goo.gl/maps/JrjTu
停汝洲街近太子站(與42同站)

1. 現時計劃既287X係取代87A
故87A係唔會同287X共存
而288X, 287X, 286X對唔同區上青沙都做到特快
而各自有直逹既部份
故在班次有限下, ...
280X同281X沙田區定線重疊..
(狂想:拖埋281A落水)
eg9515 發表於 2012-12-25 00:34 | 顯示全部樓層
其實 87A 好難取消,87A 與 287X 服務範圍不盡相同。應該取消 86A,原 86A 乘客改投 86C 或 87A。用 86A 既車開 287X。

青沙要搞得起,一定要做好轉駁,樓上網友提議的幾個終點,我覺得有得諗。
1. 青衣南:用青沙有優勢,最快,249X 加班及全日,由 49X 抽
2. 葵芳南:247X 特快循環,火炭開經禾輋、市中心往葵芳。40X 不再經禾輋、47X 全日不入沙田市中心。車輛可從 46X 及 47X 抽。
3. 尖沙咀:80M、280P 取消,280X 穗禾苑開經禾輋、市中心、大圍、美林、美田往尖沙咀。
4. 深水埗:286X 目前顯徑區車程過長,81S 乘客亦可轉 287X,建議取消 81M 及 81S,兼美林已有 280X 繞經,建議開 286P,由新田圍經文化博物館、銅鑼灣村、美田、美林往深水埗。
5. 過海:305 改顯徑開經美田、美林上青沙往灣仔。982X 長遠加班。
6. 機場:城隧 A 線改經青沙並設轉乘優惠。
S3BL100 發表於 2012-12-25 01:28 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-12-24 21:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

新288X一樣尾二站喺紅梅谷路新翠邨(尾站同287X一樣係"田心村, 車公廟路")
而且車程加快30分鐘, 乘客往返石硤尾可以喺新明樓坐86A/C, 唔關87系事
而深水埗/旺角, 288X行顯田loop經一經新翠都無難度
只要改為新田圍-車公廟路-顯徑街-富健街-田心街-紅梅谷路-青沙
一樣可以用新翠做公路前尾站, 對顯田亦無乜影響

87A->287X係成個深東/太子要轉車, 但288X一樣做緊深東同太子
兩樣嘢根本無可比性

如果停新翠村對面係work既話,87B就唔駛搞到要無啦啦轉個圈停新月樓喇,
因為隆亨村同埋新翠村對面一樣都要過一次天橋。

而你亦令到顯徑、新田圍兩條舊村無車去石硤尾,人地會唔會支持都係未知之數。

以運吉標準, 無鐵路地區只要有全日車去鐵路站, 已經OK, 推多幾個山卡啦客非繁去坐鐵, 唔係乜嘢問題
加上澤安問題, 之前篇文既復辦87或本文既分拆81都可以做到, 完全唔係本文既重點
係咪閣下根本無理據, 只能不停loop, 又攞唔出實際數據呢?

紅字呢點錯誤

我唔直接答你,我用第二個區既例子答你,今年RDP建議取消690/692,
結果修訂方案係690唔郁,692變兩味(當然692而家仲做緊全日,呢D係後話)。
於是有某d好心人走去同運吉建議不如690/692非繁合併,山上開,兜晒寶林坑口尚德先入隧道,
令全個將軍澳非繁繼續有車去中環灣仔。結果點?
結果個建議一拎出來俾人討論,已經俾運吉ban左(記住,係運吉ban左),而九巴亦反對,
理由就係會大幅增加原有乘客車程15分鐘(留意,係拖慢,已經唔係成條線無左喎),
影響原有乘客,尤其是山上無鐵路既居民。

即係點?即係無鐵路地區如果本身只係得接駁服務既話,都合乎運吉bottom line,運吉未必會主動增加對外線;
但係如果果個區有條對外線有著不可取代的功能既話,運吉點都會拎「無鐵路」出來做擋箭牌的。

如果你堅持唔信既話,你咪試下send個建議俾運吉囉,睇下人地點覆你?

當然如果你復辦87,或者將2C/203合併後全日拉上澤安,又另計,
但係後者依然影響緊往返深水步南部的乘客,
而你無啦啦拉81兜南昌街亦唔make sense,大幅拖慢原有乘客車程的同時又做唔到澤安,兩邊不討好。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| dippy 發表於 2012-12-25 11:45 | 顯示全部樓層
eg9515 發表於 2012-12-25 14:47 | 顯示全部樓層
咁修訂一下
286X 維持不變
246X 新田圍經文化博物館、沙田市中心往葵芳南特快(用車:取消 81M,抽 46X)
249X 改禾輋開出,40X 不經禾輋,全日兼加班(用車:抽 47X、49X)
280X 穗禾苑經沙田市中心往尖沙咀(用車:取消 80M,280P)
287X 博康繞經沙田圍巴士總站往佐敦(用車:取消 86A)
305 改經青沙
182 改經青沙,改稱 982,設 904、905、970X 轉乘優惠
170 改為沙田市中心至跑馬地,經銅鑼灣,設 107、171 轉乘優惠
 樓主| dippy 發表於 2012-12-25 21:53 | 顯示全部樓層

tamm2005 發表於 2012-12-26 11:00 | 顯示全部樓層
其實講到尾 87B無得改
第一,BBI 88K-->87A 如果87A轉左287X 結果88K-->87B
係又改走左佢 沙田戈班點算 坐鐵!?

但係...你可以講 可以行完新翠先上
就做左第二個問題--唔夠客
係87系 最好係87B 但係佢本身要行顯徑
改左行唔行顯徑!?
行唔行顯徑有無客!?
行左顯徑286X會唔會少左好多轉車客!?

我覺得尼d既問題係需要解決
 樓主| dippy 發表於 2012-12-27 21:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-12-28 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-12-25 21:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果要砌, 應該拆86A/C去做城河東-深水埗同馬鞍山-深水埗
當然, 改行青沙又會有極少部份人話無車去石硤尾云云, 呢個都係要處理既問題

287X修訂方案入面已經搞到86A要改行沙角街出九龍,方便沙角/博康乘客前往石硤尾同埋轉87B,
你估287X重組後,86A沙田圍至長沙灣之間一段仲改唔改得?

事實係,287X開左後,86A同87B現有路段已經唔郁得。
石硤尾唔係無客,繁忙時間都可以大把人上車返沙田,上到頂閘,
你鍾意與否,石硤尾起碼都要留返一條86系同一條87系,另加一條跟86行法去沙田巿中心。
而家你可以話石硤尾太多86/87系重疊搞到唔夠客,
但係唔夠客要做既係減少重疊,而唔係減到變無、迫人轉車。
無左87A,其他幾條86/87系客量吸左部分87A的需求,係咪唔會上升先?
搬走一兩條線,剩返幾條線係咪真係會唔夠客?

呢D野過去一年已經晌F1版loop過無數次喇喎,仲要無數個版友都講過呢D point,
做咩你仲可以唔去虛心聆聽、接納他人意見?
fb.com/scientisthk2usa/