hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組86/82K以開辦283X
開啟左側

建議重組86/82K以開辦283X

dippy 發表於 2012-12-28 11:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

S3BL100 發表於 2012-12-28 12:58 | 顯示全部樓層
1. 沙田巿中心、瀝源禾輋比起大涌橋路更需要青沙線,
況且沙角博康遲早都會有287X,做咩你283X唔去做巿中心而偏要做大涌橋路?
大涌橋路想有條青沙線直出長沙灣既話,做咩唔搵86C重組?

2. 無左87A後,86A減到四架車,勢必半粒鐘一班,
87A變287X已經搞一輪大龍鳳先過到,唔少人要轉坐86A,你點同受影響乘客交代?

3. 你條87既然係直接連接沙田巿中心同石硤尾,做咩唔好地地直接行獅隧?
係咪因為你唔鍾意澤安邨,所以連果度幾個客都專登唔做?
仲有新田圍俾你搞到無車出西九,你會點安撫佢地?

4. 既然都係搵廢線重組,點解係搵條有獨巿位的82K,而唔係搵條無獨巿位的82M?

fb.com/scientisthk2usa/
epsilon 發表於 2012-12-28 15:04 | 顯示全部樓層
樓上100兄講過嘅我唔重覆。

第一階段
86A:減一架車做唔到20分一班,另外朝早一次過冇晒密過你條283P嘅86C同86P,竟然仲可以減班。
86C:濱景至世界花園去歌和老街冇替代品,又冇轉乘優惠補償。
86P、86X:朝早班次係幾多,一句交代都冇。
283P:繁時唔經威爾斯尚可理解,但出九龍唔入銀城街,即係第一城得返最外圍有站,
   沙田又走去做大涌橋路同車公廟路,同287X重疊,注定冇得發圍變全日線。
   出深水埗居然走去行荔枝角道,回程又獨家村行長沙灣道,原本86系班客真係多得你唔少。

第二階段
86:取消後源禾路得返架出九龍貴三蚊,入沙田貴六毫嘅72,亦唔到美孚。
  澤安同畢架山花園冇車去市中心至小瀝源,應該唔洗傾。
87:同級嘅86A/87A/87B收緊$6.1嘅時候,你短過當年一截仲要收多一蚊,勁。
  無啦啦兜去大坑東,唔知為乜。快富街又唔知點樣搵個位做總站。

為咗擴大青沙網絡去小瀝源,就整個咁粗疏嘅方案出街,我只可以用「無所不用其極」去形容你。

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
tamm2005 + 1 無所不用其極xD
S3BL100 + 1 + 1 無所不用其極

查看全部評分

樓主| dippy 發表於 2012-12-28 17:21 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2012-12-29 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-12-28 17:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 沙田市中心/源禾可以透過改80M, 81等覆蓋
如果要用番86原沙田區定線
咁就唔係同86C放埋一個package, 而係直接斬左86去開
到時可以

82M, 86取消
86A加到10部車
改咁行
http://goo.gl/maps/N5Bam
http://goo.gl/maps/szxQF
全日15做大流水
全程7.1
通洲街西往沙田 6.1
田園閣往九龍 6.1
過獅隧往沙田 5.7
過獅隧往九龍 5.7

咁283X就可以採用番86沙田路線而唔駛因為要抽86C車而行河東
但到時又輪到城河西要同87捆綁重組
但因為86車隊有限, 到時搞出嚟既283X同87都唔會密, 只會全日20分左右一班
咁對比起定線本身唔慢既72, 新線就無明顯優勢
而新線因為將72客回流283X, 巴士公司又收少左, 兩面不討好
72咁好做就係因為收全費都仲有多過一水客可以做

唔該唔好日以繼夜、夜以繼日話應該改81上青沙啦好唔好?

81改上青沙,收費只會有增無減,行車時間無減過,覆蓋範圍不增反減,
更重要係條線根本唔係無客,咁改來做咩?

若然係為左沙田巿中心/瀝源禾輋可以用青沙既話,你估一程車直達長沙灣深水步
定係要轉車先去到長沙灣深水步會更吸引?點解唔係直接搵283X行86舊路?

如果你嫌283X會因為平左而搶左72客的話,咁唔好意思,沙田方向個個都比86收平左一蚊囉。
當然唔係無解決方法,只要條線雙向經長沙灣道兼擺維港灣的話,行車里數已經可以收返$8.1原價:

維港灣方向 http://goo.gl/maps/jZnFf
黃泥頭方向 http://goo.gl/maps/UYfmz

當然你可以話上面的行法對維港灣好兜,但大角咀<->沙田巿中心係由無變有,況且
事實係大角咀如果想雙向都係尾站直入青沙的話,
條線一定要拉到去尖咀或者旺角/佐敦先夠客,但係根本無資源俾你咁玩。

拎82M資源同86系重組,騰出資源開一兩條線上青沙,係可取。

但係82M唔係咁樣同86A合併去浪費資源,尤其是小瀝源會有283X。

而區內流水客仲有83K、89X、49X、85A可以揀,實在無必要整條新86A同佢地重疊。

搵埋82M玩而要塞住廣源/黃泥頭把口的話,正正經經用83S行法直出沙田圍返86A原線好過,
起碼假假地做到廣源<->大圍特快,對廣源的價值大過82M。

仲要處理埋沙角/博康/富豪花園往返九龍塘的問題,可能都要搵兩架車開條廢線塞住佢地把口。

86A只係得甶石硤尾獨市, 其他青沙網絡已經做到
班次足以應付需求有餘

問題係,坐新86A過獅隧的乘客,係咪真係全部以石硤尾作為起點/目的地?
你保唔保證到半粒鐘一班載得晒?
你保唔保證到深水步客唔會坐呢條新86A往返沙田,而只會坐青沙線?

如前所述, 可以合併86A同82M
但兩線同86改路無直接關係

咁我想問82K同埋86改路又有咩直接關係呢?
你會點安撫美林、美田、田心、新田圍、沙角、博康、第一城的受影響乘客?
cheungtszfung 發表於 2012-12-29 16:16 | 顯示全部樓層
樓上講左的point我唔提

主要問題係82K點都要斬剩兩味,因為佢已經變番學線,早年九巴係RDP提出取消82K反對聲音最大就係沙田區內學校
epsilon 發表於 2012-12-29 21:28 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-12-28 17:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
即使半小時一班亦都夠載哂城河東-石硤尾既客
而且86A用四部車時段, 都未駛半個鐘一班

86C取消早繁後
86P維持15/20分一班
86X維持12/15分一班
至於歌和老街, 整個87D/281X/281B-2B/2F或者直接撘東鐵已經OK
但真係無乜人喺果度上落

銀城街問題已修正
同287X重疊但各有各做, 服務範圍唔同
即係你唔會話因為170同182九龍段重疊令170無得發圍一樣
出深水埗欽洲街咁行又唔慢又覆蓋到286X既盲點
要去元洲街青山道可以轉286X, 已經照顧到原有深水埗同荔枝角有靚站點而長沙灣可以轉車
平衡各方利益

若配合86A/82M合併, 可以解決到小瀝源
87經市中心

你啱, 唔過15KM應該係6.1
條經可以做埋大坑東-沙田, 點會唔知為乜?
快富街地圖果點已經係一個閑置既小巴站, 改一改劃線已經用得
我亦見過成部拖頭行果段路
巴士行亦無問題

而家沙田圍至大圍出青山道,有86A / 86C* / 86P*,(*係勉強)
出石硤尾有86A / 86C / 86P / 87A / 87B,
但如果有287X之後再跟你咁改,
出青山道得返86A / 非繁時86C* / 繁時283P轉286X / 287X轉286X,
出石硤尾得返86A / 86C / 87B,
兩類車程都係班次減少兼多咗機會要轉車,86A係淨返低最好嘅選擇,
但多咗人搭令上落時間增加,你竟然減車?

有86P而冇86X嘅地區又係受害者,86P本身班次少咗之餘,
連86C都冇埋,即係得返少於現時一半班次。

歌和老街係少客,但個轉乘絕對係差到令人覺得建議者求其敷衍。

170, 182唔係可以免費/補差額轉車嘅組合,你係搵都搵城隧出嚟類比啦,
不過咁又係,城隧網絡係盡可能分散唔重疊,唔拎得出嚟講。

你所謂平衡利益,實際上係少數人可以全取所有利益,其他人就要付鈔,
唔該唔好用啲咁好聽嘅詞語嚟包裝。

如果運輸署、小巴行業、旺角居民、街舖同意畀快富街做巴士總站,
你至講啦。
 樓主| dippy 發表於 2012-12-29 22:42 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-12-30 02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-12-29 22:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
改嚟就係為左條81唔駛再兜美林
事實上, 美田美林同沙中源禾各自夠支持一條線去旺角/佐敦
但現有81既車隊唔夠去1拆2繼續兩邊總站

無青沙81都仲可以算唔慢
但有左青沙, 假設有埋城河西-尖咀線(280X)
咁用新線轉287X去到油麻地都仲快過坐81

所以有必要拆81以維持兢爭力
但如前所述, 其中一條一定要行循環先夠車, 而另一條則留守大埔道

你都識講81問題係出九龍要兜美林,如果真係想改既話,
沙田巿中心後直接跟72上大埔道,
再開多條美田尾站直上青沙出油尖旺既新線已經得,使乜將81變280X加價減服務範圍而又無提速?
「skip美林」係咪事必要同「上青沙」掛鈎?

況且回程81係點都避唔到美林。

你話就話280X落尖咀,但係沙田巿中心落尖咀的個個晨早搭東鐵線啦,落尖咀有咩意義?

287X, 288X本身已經可以做到大角咀
而且喺復辦87既前題下
283X根本無需要去石硤尾/大角咀做總站

擺欽洲街已經係用最少資源做最多客
而283X長沙灣道/荔枝角道亦有利分工
元洲街唔想轉車去沙中既, 一樣可以繼續坐72
但荔枝角道一帶就多左條線去沙中, 亦有青沙轉乘網絡覆蓋
283X+286X已經覆藝左大部份深水埗

我無反對過283X擺欽州街喎,我只係話
283X只需要擺維港灣,已經可以繼續收人$8.1入沙田,唔使考慮搶72客既問題,
但你就偏偏為左唔想同72打而搞到瀝源禾輋巿中心少左條線,
又令到沙田巿中心無得用青沙優勢一程直出長沙灣,
巿中心想要青沙線就要夾硬改81,咁係咪本末倒置?

事實係沙田(唔計馬鞍山)對外線,凡親唔經沙田巿中心的,
非繁幾乎都係相當慘淡,283X唔經巿中心係唔會夠客,你死心啦。

沙紅線通車, 85A有得留低先算啦
到時新86A就會負責成個第一城-大圍既流水
至於82K, 都係等佢比人cut做番學線啦

行沙田圍路就做唔番原本82M既功能
相反, 咁行可以做番82M原有功能之餘
新86A亦都解決左富豪-深水埗/石硤尾既問題
到時再拆886C就容易左(假設283X跟番86沙田區定線)

唔影響我先前個point喎,就算無左85A,
同一路段仲有49X/83K/89X執緊流水客,做緊82M的區內流水功能;
而82K係得佢一條線經沙田圍路咁行,
咁點解係斬82K,而又整多條線同49X/83K/89X流水段重疊?

富豪花園唔係舊屋村,就算真係踢86C上青沙,富豪<->石硤尾用轉乘已經得。
真係應該維持一程車直過既你就迫人轉車,
唔一定需要一程車直過既你就保留一程過,我唔知你想點囉。

本身86A都未駛開半個鐘班
即使係四部車, 都維持到20-25分一班
繁時如果載唔哂, 都只係需要加單向柯打
根本無需要全日用一部蛇車
依家86A下繁約20分一班開細車都苶人企
新線即使一個客都無過檔青沙線
開大車半個鐘一班都唔會載唔哂
唯一問題只係早繁(7-9)需唔需要一個額外班次而已

86A一單俾49分行,就算唔拉去廣源,
你點用四架車做20-25分一班?

唔好唔記得,石硤尾本來有86A/86C/87A/87B四飛,
平均個位數班次。改走左87A,每日有1420人改搭86A,
我諗86A繁忙時間每班車應該會即時多左至少十幾廿個客,
再無埋86C又多十幾廿個,86A最終一車隨時有40-60個石硤尾<->沙田客,
有無條件俾你進一步減到20-25甚至半粒鐘一班?
唔好唔記得86A而家最繁忙半小時載客率已經有75%,
你認為就算做20分一班,食埋87A的客,仲要兼顧自己原有的客,會唔會夠載?

你話就話平衡利益,實際上只不過係將自己快樂建築在他人痛苦身上,
除左卑鄙自私,我真係諗唔到用咩形容。

咁我想問798同埋796B又有咩直接關係呢?
當年點安撫九龍塘、樂富、黃大仙、鑽石山、彩虹、大龍灣、觀塘的受影響乘客?

九龍塘至觀塘之間有幾多人需要搭796B入將南返工返學?
就算有,沿途仲有條100%重疊,又更快更密的港鐵,點同?

咁82K沿途咁多地方又係咪有齊晒鐵路同埋其他速度相若的替代品先?

我真係唔知點解你成日咁鍾意搵埋D完全無可比性的例子出來講,
我唔知你係真係睇唔到呢D例子本質上既分別,定係純粹想挑起罵戰,死雞撐飯蓋。