hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 某巴可以取消82M啦
開啟左側

某巴可以取消82M啦

AD118 發表於 2013-1-1 15:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於因為82M客量低,長時間蝕得西利,區議員又唔俾取消,但85A同82M合拼嘅科案,即係85A拉長去廣源加價,原有來往廣源同九龍塘嘅人要改搭85A
但不受被區議會接採,理由係85A拉長去廣源加價令來往九龍城碼頭同愉翠苑一段嘅人要俾多幾毫, 85A拉長去廣源會由全程6.1變6.8

所以建議85A同82M合拼並設雙向分段:

85A 廣源-九龍城碼頭
全程: $6.8
用車數目:9
班次:15-20

往九龍城碼頭分段:
廣源往九龍塘站: $6.1
威爾斯親王醫院往九龍塘站: $5.2
威爾斯親王醫院往九龍城碼頭: $6.1
金城道往九龍城碼頭: $5.7

新增站位:
1)小瀝源
2)香港駕駛學院
3)根德道(只供落客)
4)九龍塘站(只供落客)

路線: http://goo.gl/OSPOa

往廣源分段:
九龍城碼頭往愉翠苑: $6.1
九龍塘站往廣源: $6.1
新田圍邨往廣源: $5.2
小瀝源報案中心往廣源: $3.4

新增站位:
1)九龍塘站
2)小瀝源報案中心
3)小瀝源
4)帝堡城

路線: http://goo.gl/eNrgL

有三種雙向分段收費模式可以參考使用:
1)現金分段收費, 即係話上車可以俾落車地點適用嘅分段,但依種收費係邊度上車都可以俾,連坐全程都俾得
2)前門上車拍卡,前門落車拍卡, 但只係適合一啲少人上落車嘅車站,如果多人上落就會好曬時間,要等所有去前門落車嘅人拍卡,之後啲人先可以上車
3) 係落車站到安裝八達通機同埋要接駁無線裝置,同樣車上嘅八達通機都要接駁無線裝置,無線裝置係要嚟俾,巴士到達車站後,傳送抵站時間俾車站嘅八達通機
等乘客限時之內拍卡以享用優惠,但唔會被濫用, 適合多人上落嘅路線/車站,但一定要有雙向嘅路線,亦可能裝前要計路線有咗雙向嘅利潤會唔會多過唔裝,同時係咪可以蓋過裝八達通機同埋要接駁無線裝置嘅成本

82M絕對有誘因去設雙向,一) 區議員唔俾取消來往廣源同九龍塘嘅服務, 二) 合拼85A同82M,區議員唔俾係因為加價會影響原有乘客,令原有乘客俾多咗,三)82m蝕錢蝕得利害,仲蝕咗8年添, 而前門上落車拍卡模式係最啱82M用
所以設雙向可以解決85A同82m合拼嘅加價問題,應區議員保留來往廣源同九龍塘嘅服務,同埋蝕少啲錢,可以有效咁運用資源, 整雙向點都好過繼續蝕錢

ma212223 發表於 2013-1-1 20:44 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

1.八達通雙向分段程式城巴有專利,九巴本身無八達通雙向分段程式,而64K,76K,72A等線一向用現金分段,所以二,三方案不可行,之前已經不少版友在你有關雙向分段的文章講過,所以我只略述方案2,3不可行的原因
2.個人認為,82M如果九巴覺得蝕得勁而想取消,延長後的85A不應加價,既然九巴堅持延長後的85A要加價,即係九巴唔係極想摺82M
3.現金雙向可行,但個人認為延長後的85A不應加價,以吸引議員支持
Snoopy@FB8617 發表於 2013-1-1 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2013-1-1 20:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1.八達通雙向分段程式城巴有專利,九巴本身無八達通雙向分段程式,而64K,76K,72A等線一向用現金分段,所以二,三方案不可行,之前已經不少版友在你有關雙向分段的文章講過,所以我只略述方案2,3不可行的原因
2.個人認為,82 ...
既然輕鐵都做到扣多錢出站補既時候
第三係唔係真係做唔到?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
士刁拔尼.奧 發表於 2013-1-2 00:01 | 顯示全部樓層

咁不如話響廣源巴總整個九巴特惠站,拍完先上85A可以平7亳?
CZ_6686還錢!
 樓主| AD118 發表於 2013-1-2 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2013-1-1 20:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
2.個人認為,82 ...

但唔加似乎冇可能,85a依家里數係14.6,再拉會超過12-15公里嘅最高收費標準,$6.1,一定過15,所以會加到6.8
 樓主| AD118 發表於 2013-1-2 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2013-1-2 00:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁不如話響廣源巴總整個九巴特惠站,拍完先上85A可以平7亳?

或者咁,往廣源方向,小瀝源報案中心至廣源個段,可以限人落車一定要係前門,同拍卡,並只向九龍城碼頭至九龍塘站段上車嘅客收多7亳
九龍城碼頭去愉翠苑之間嘅客上車就收番$6.1, 新田圍去廣源之間嘅客上車就收番$5.2, 落車八仔機就唔會扣錢/收錢

ma212223 發表於 2013-1-2 12:18 | 顯示全部樓層

原帖由 AD118 於 2013-1-2 00:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但唔加似乎冇可能,85a依家里數係14.6,再拉會超過12-15公里嘅最高收費標準,$6.1,一定過15,所以會加到6.8

91M當年入新蒲崗,里數去到16.6公里,都可以收$5.4
如果九巴想摺82M,Nothing is impossible
 樓主| AD118 發表於 2013-1-5 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2013-1-2 12:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

91M當年入新蒲崗,里數去到16.6公里,都可以收$5.4
如果九巴想摺82M,Nothing is impossible

佢唔摺,罷明做show,想伸窮整多個理由博加價啫
tamm2005 發表於 2013-1-5 13:07 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我覺得85A係要上廣源
戈時83P都有但係太少客做唔到
廣源無曬位 一定要死一條出黎
一定係82M 我覺得可以咁做
因為九巴係想搞定82M
但係區議會唔比
又話85A上廣源 但係會加價 唔比
可能把82M殺死)之前82M個獨市位都比82K殺曬
82K加兩架車 85A加三架車 85A加長到廣源唔加價
做好82K同81M/88M既BBI
守死3條M線)正確係2條(81M同88M合併)
守死獨市位博打個和
仲有兩架車就可以做其他線比其他線/幫多客線
但係一定唔可以連82S取消
可以加設82S下繁服務
最後戈三架車,同係81M/88M合併之後又多左唔知幾多車
做下豪富去九龍塘(因為唔做可能ban)
九龍塘一落就去海福-->博物館-->沙角-->豪富-->第一城-->上公路去九龍塘