hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴路線重組[觀塘編]-16m線
開啟左側

九巴路線重組[觀塘編]-16m線

ANDY5520 發表於 2013-1-6 15:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時九巴於觀搪區巴士線中,16M線客量只有早繁客量多,其餘時段客量偏低,而且往興田已有九巴16線能同樣到達,分段收費與16M一樣(收4.1).

而且往藍田北、平田已有九巴15、往平田紅小,來往觀塘至廣田的綠小63也能代替16M早繁以外之服務.

現時往藍田的交通: 九巴16M:觀塘MTR往興田(循環線),收4個1.

九巴15:平田至紅磡碼頭,觀塘MTR分站分段為4個1.

九巴16:廣田至旺角(柏景灣),同樣於觀塘MTR分站分段為4個1.

往平田紅小:收費4元,與九巴16M線不同的是只在早繁服務,但也是循環線. 而且設有興田特別車.

綠小63:收4個3,而且設有2個7分段收費由廣田往興田.

因此九巴16M可以只留早繁服務,其餘時段服務交由綠小63、九巴15、16線取代.

而且紅小只有早繁,16M留早繁原因係分流九巴16線早繁乘客往觀塘MTR分站用.

重組如下:

16M留早繁,走線不變,此線八仔轉乘保留,早繁過後將八仔轉乘搬至15和16線上,以補16M早繁過後之服務.

16M線於觀塘MTR巴總於早繁之後留給九巴16線用,減低16線與15線停站的影響.

15和16:於16M早繁之後加設原16M之八仔轉乘,以吸引乘客坐15和16線.

綠小63:加密班次,取代16M早繁之後的服務.

往平田紅小:由早繁服務改為全日,以代替16M早繁之後的服務.

歡迎討論及批評!
S3V1742C 發表於 2013-1-9 15:20 | 顯示全部樓層
 樓主| ANDY5520 發表於 2013-1-12 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2013-1-9 15:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一定唔得lo  藍田北果個位好多老人家專登等16M落觀塘 而且16M如果要改善服務 我寧願佢轉全單 因為好多時我見到依家部單層好多時間都坐滿人 好多2蚊客同學生會答 ...

我想同你講,16M條線斬淨早繁係因為早繁多人坐,加上你話藍田北果個位好多老人家專登等,其實政府2蚊益老人家嘅情況下,出觀搪可以坐15、38、277X同朝早16特車,重有紅小添.

只是老人家見車就上,專登等並不是理由. 另外你話轉全單,過咗早繁之後都得,早繁因多學生坐,出雙層1-2架就OK.

再講呀,朝早學生要返學,16M先多人,九巴係早繁之後班次疏,加上16M獨市只有往觀塘入物華街一段,其餘時間可以載空氣,有人坐都只有不夠10個人啦.

去觀搪不止16M,15、38、277X、16、紅小同綠小63都做到16M早繁之後嘅服務架啦.

你唔信咪試下16M早繁過後嘅時段坐下Lor,睇下我個意見得5得Lor.

重有你坐下我建議替代16M非繁D巴士、小巴線呀,先再回復我啦.
S3V1742C 發表於 2013-1-15 15:47 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2013-1-15 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2013-1-15 15:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我果日就係星期六上午11點幾度要係啟田商場落觀塘
你到底知唔知16m係非繁單層可以坐滿落觀塘ga
見到16m黎啟田商場同藍田北果兩個站d人本來由等紅van轉去16m ga
同埋我住果邊 你估我會唔清楚16m偽咪有需要咩 ...

但cut 16M,用1-2部加密15A,再加現金雙向同加大轉乘折扣額
都仲可以free倒架車加落15/16/38/42c
S3V1742C 發表於 2013-1-15 17:47 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2013-1-15 17:58 | 顯示全部樓層

樓主| ANDY5520 發表於 2013-1-25 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2013-1-15 17:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
將16m重組
1 依家路線 非繁16m全單 15分鐘固定班次
2 改路線+減價  全程$3.9 同埋設轉乘$3.8 比之前已經同16m有轉乘ga路線
用車4架 固定12分鐘 可以由平田總站過鐘車柯打
藍田(北)↺裕民坊
藍田(北)
平真樓
平田
平田街
...

42C兄呀,16M本身停藍田(北),另外觀塘有條去平田嘅紅小,收4蚊,而且設有2個半收費由連德道(即係康華苑、興田邨、康逸苑)入平田.

紅小唔收八仔姐,但係綠小63、九巴16有啦掛~ 再講,你嘅"果日"係今年1月幾號呀?

而且長者有2蚊,坐16出觀塘快過16M多多聲啦.

唔好同我UP乜"你到底知唔知16m係非繁單層可以坐滿落觀塘ga"一句野. 單單一句,係16M留全日理由嗎?

就算你有相,貼出來又點?好威咩?某日多人坐並唔夠說服力bor~

你就坐下條16M,重要係非繁時段,自己數下有幾多人坐先再回文.

而家九巴忙緊新一輪加價申請,減價係無可能了.
eric278 發表於 2013-1-26 10:22 | 顯示全部樓層
運輸署政策係將紅小放在專利巴士及綠小之後
怎可能用紅小取代專利巴士?
(不過去年RDP運輸署竟然提議用紅小取代14C......)
還看香港公交
S3V1742C 發表於 2013-1-28 21:22 | 顯示全部樓層