hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 對恆生銀行服務的不滿…
開啟左側

對恆生銀行服務的不滿…

chickenbus 發表於 2006-3-10 01:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟而家用緊恆生既普通儲蓄戶口,原因係因為另外幾間銀行仲收緊戶口唔夠錢就收既「手續費」
而家恆生既 ATM 機已經同 HSBC 既聯網晒,可以話去到邊都有錢噤,
但係掉轉入錢,問題就越黎越嚴重…

HSBC 同恆生既對外式第一代「食錢機」因為俾人 hack 晒機,已經全部封晒冇用,
但係封左咁多年,係好多地鐵站同埋分行,仍然仲搵到呢批荒廢晒既機,
反觀另一邊,HSBC 每間分行都最少有一部新款既「食錢機」,
連帶 BOC 既個理財中心都裝埋。
恆生唔係冇換機,但係好多都係辦公時間有得食,過左就唔同你食,
十次係 off-peak 經過部機入錢,九次都係「暫停服務」,
其他銀行都係用你呢隻機,點解係得你係咁而其他唔係呢?
咁既服務態度,你裝部機黎做咩?

當呢一邊 HSBC 分行好都裝左「食票機」,恆生仍然用緊十分傳統既「入票箱」,
即係過左辦公時間,又係要同你講句 SORRY 喇…
好啦,唔用「食票機」,用 ATM 存款服務啦,呢個服務已經唔係部部機都有,
頭先諗住將張糧票入左佢,去到屋企樓下間恆生,連唯一一部有得存款既 ATM 機,
都廢埋武功。

算數,HSBC 同恆生既 ATM 係聯網既,恆生呢邊咩都唔裝而 HSBC 咩都有,
我過去 HSBC 分行搞啦,但係…「食錢機」同埋「食票機」都唔食恆生卡…

之前藍田一次過關晒恆生同埋 HSBC 既分行,改係匯景開個自助理財中心,
成區就只有一部 HSBC「食纏機」、HSBC「食票機」同埋一部恆生「食錢機」
(係地鐵站度,但係又成日暫停服務),
而家連寶林區都越搞越衰,唉…你話點算好丫…
ckco1415 發表於 2006-3-10 08:40 | 顯示全部樓層
其實食票機同放落box度有乜分別?
食票機都係要等張票clear左先用到d錢架啦
Ketsu 發表於 2006-3-10 09:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ckco1415 於 2006-3-10 08:40 發表
其實食票機同放落box度有乜分別?
食票機都係要等張票clear左先用到d錢架啦

分別就係食票機會即刻響戶口
update要入既錢既數目
(不過d 錢未用得)
落box就等佢埋數先會update個數
Abusing dead rule -> Denial of reality
roadsider 發表於 2006-3-10 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-3-10 09:16 發表

分別就係食票機會即刻響戶口
update要入既錢既數目
(不過d 錢未用得)
落box就等佢埋數先會update個數

相反,小弟對銀行推出「食票機」十分反感。因為用
入票箱小弟把支票放下便可離開,但用「食票機」除
了要一輪自己按鍵處理外,更重要的是在繁忙時間幾
乎必定要排隊,浪費客戶的時間。換句話說,「食票
機」可以讓銀行減少工序而節省成本,但卻要犧牲我
們這些客戶的利益。可以即時見到入票的金額,實際
上亳無意義,只為你不能動用那筆款額。
exspeed 發表於 2006-3-10 11:44 | 顯示全部樓層
與其係度呻, 不如用 online-banking 既 "客戶服務" 投訴,
過一兩日就會有人打比你跟進架啦
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
dydx 發表於 2006-3-10 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 roadsider 於 2006-3-10 11:07 發表

相反,小弟對銀行推出「食票機」十分反感。因為用
入票箱小弟把支票放下便可離開,但用「食票機」除
了要一輪自己按鍵處理外,更重要的是在繁忙時間幾
乎必定要排隊,浪費客戶的時間。換句話說,「食票
機 ...

除左「食票機」(入票易)之外,「食錢機」(存錢妥)都幾麻
煩,皆因佢只收大紙($100或以上),唔似以前ATM乜紙都收

早排去獅子銀行ATM諗住存左D利是錢入戶口,點知部機廢
o左武功......
Ketsu 發表於 2006-3-10 12:23 | 顯示全部樓層

原帖由 dydx 於 2006-3-10 11:56 發表

除左「食票機」(入票易)之外,「食錢機」(存錢妥)都幾麻
煩,皆因佢只收大紙($100或以上),唔似以前ATM乜紙都收

早排去獅子銀行ATM諗住存左D利是錢入戶口,點知部機廢
o左武功......

記得以前中銀既「食錢機」
都會收一百蚊以下既鈔票

而家就唔知係咪喇
Abusing dead rule -> Denial of reality
sa 發表於 2006-3-10 17:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-3-10 12:23 發表

記得以前中銀既「食錢機」
都會收一百蚊以下既鈔票

而家就唔知係咪喇

而家好似最少$50...

中銀而家新個D分行(或者裝修個D)
多數都係一部提款機, 一部打簿機, 一部入錢機...
部提款機永遠都勁多人排...但另外個兩部就無人用...
Aboveday 發表於 2006-3-10 22:50 | 顯示全部樓層
一間準備cut 50 幾間分行0既銀行,仲可以有乜要求?
053h4 發表於 2006-3-11 01:00 | 顯示全部樓層