hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) <列舉>歷年來你最喜愛的香港政府官員(包括港督,特首) ...
開啟左側

<列舉>歷年來你最喜愛的香港政府官員(包括港督,特首)

J702HMY 發表於 2006-3-25 00:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

首選彭定康,
佢0既親民作風真係令小弟十分敬佩!
冇做咁耐得閒就0黎香港坐下,佢真係念舊!

次選曾生,
雖然佢做野做起0黎力不從心,
但係總好過上一任0既董生丫!

歡迎討論!
a396 發表於 2006-3-25 01:23 | 顯示全部樓層
我呀, 都係揀肥彭嘛, 夠哂親民!
仲有佢唔鍾意有爵士稱號, 唔
架子.

另一個係o係港英時代o既前衛生
福利司黃太, 佢都好為民o既, 唔
似依家某o的官咁唔多肯為民請
命.

至於煲o太曾, 都 ok o既, 不過
佢冇港英時代果種感覺(好難形
容).
獨派交通迷同政治學人
 樓主| J702HMY 發表於 2006-3-25 02:05 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-3-25 01:23 發表
我呀, 都係揀肥彭嘛, 夠哂親民!
仲有佢唔鍾意有爵士稱號, 唔
架子.

另一個係o係港英時代o既前衛生
福利司黃太, 佢都好為民o既, 唔
似依家某o的官咁唔多肯為民請
命.

至於煲o太曾, 都 ok o既, 不過
...

曾生,梗係喇,
想做咩都要報請中央...
好慘0者....
ming 發表於 2006-3-25 03:14 | 顯示全部樓層

喜歡的就沒有...
只有比較欣賞的...
暫時數到兩位

第一位是前保安局局長葉劉淑儀
雖然因她「硬銷」廿三條而廣為港人「唾罵」
而小弟對於其手法也是不敢恭維

但小弟卻認為其魄力和堅持是值得人欣賞的
試問這麼多個問責官員入面
有幾多個有這份能耐去堅持、面對群眾壓力而面不改容?

她不是一個「政治人」
不擅和政壇中人交際也不為過
遺憾地
董特首只是想到利用她的「強悍」
來推進廿三條立法
結果葉太成了身先士卒...

第二位是天文台台長林超英
我想他應該是政府中最「以人為本」的部門首長
至少提倡「準時收工」已是一例

說話沒有官腔
也常在電視節目發表對自然、生命有其獨特的見解
給人一種「接近」的感覺

作為一個政府部門的部門首長要沒有架子、難
作為一個專業、科學部門的部門首長而沒有架子、更難
所以我欣賞他
norrislaw 發表於 2006-3-25 07:59 | 顯示全部樓層
最欣賞80年代既政府主要官員,做事比而家既落力、有智慧,處理事情手法遠比3司11局好好多!
M 發表於 2006-3-25 08:18 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2006-3-25 00:54 發表
首選彭定康,
佢0既親民作風真係令小弟十分敬佩!
冇做咁耐得閒就0黎香港坐下,佢真係念舊!

次選曾生,
雖然佢做野做起0黎力不從心,
但係總好過上一任0既董生丫!

歡迎討論!

只有一個,曾蔭權。
佢身為一個優良既政務官,治港所帶來既問題比董建華少。
希望曾生可以再做落去。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| J702HMY 發表於 2006-3-25 08:31 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-3-25 08:18 發表

只有一個,曾蔭權。
佢身為一個優良既政務官,治港所帶來既問題比董建華少。
希望曾生可以再做落去。

如果0係立場保持中立會最好喇(即係唔親中同英,應做就做)!
norrislaw 發表於 2006-3-25 22:48 | 顯示全部樓層
而家佢又點可以親英呢?
你要明白香港既特首唔係民選,你唔親中、同上面打好關係又點會有選委提名你?

「立場保持中立,唔親中同英,應做就做」呢句口號- 呢d都係留番俾立法會議員同埋區議員用啦!