hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [英國][獨家試坐]退役後的另一新任務
開啟左側

[英國][獨家試坐]退役後的另一新任務

ME 發表於 2013-10-14 05:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

等左個禮拜终於有空北上試下Classis Bus North West呢條連接Manchester
Blackpool的新缐(嚴格來說又唔可以話新缐,以前Stagecoach都有做開的
不過取消左)
呢條X70的吸引之處,除左係差唔多全程不停站跑公路外
令一個吸引到我的地方,就係佢用Citaro掛接

事關喺英國,掛接巴士多數都係行市區一啲短途路缐
再唔係就用來做Park & Ride又或者機場入面做shuttle
用來跑長途高速公路,今次真係第一次
當日小弟晨早就去左Manchester搭早上9點鐘嗰班, 等車的人唔多
計埋我得3
一上到車, 睇得出架車係冇翻新過
不過架車keep得好好, 除左入面大塵左d
真係睇唔出部車已經有成11年車了
第一程小弟選擇坐頭半部份較中排的位置

好老實講,部車喺公路上的表現真係叫我有點失望
跑高速的懸掛效果好明顯差過2軸版Citaro
架車的避震始终遍向較硬,不過除左避震硬d之外
架車跑公路的表現真係唔錯,隔音一流,除左靜之外
差唔多完全聽唔到外面d, 車身跑高速時又唔會發出其他雜聲
車身用料同造工方面比人一種好紮實的感覺
到了Blackpool, 前往Manchester的乘客反而仲多
有十幾廿個

回程時小弟選擇坐後卡, 引擎聲好明顯大左之外

不過令我意外的係其實坐卡跑公路仲舒適過坐前卡
除左避震冇咁硬之外, 架車跑直路前後卡連一條直缐
完全唔會覺得fing同抛,其本上同坐非掛接巴士係冇分别的

(附駛入及駛出Trafford Centre巴士總站影片, :條片唔係我拍的)
http://www.youtube.com/watch?v=6uRyfHYoGxY

經過今次旅程之後,另我覺得呢批唔係太舊的二手掛接,以低廉的售價來吸引買家
對於一d小型巴士公司好似Classic Bus North West
對發展業務真係一個好好的商機

評分

參與人數 2aPower +100 HugeC +1 收起 理由
admin + 100 hkitalk.net facebook專頁推介
smal + 1 good report~!

查看全部評分

BN1E18LE11WA5PE16SG8
wrightap 發表於 2013-10-14 06:53 | 顯示全部樓層
嘩...估吾到呢道有人貼試坐報告!!
小弟上個月睇到有關新聞,都想去試下掛接跑公路係點樣,
無奈mancity太遠,blackpool就更加 ..

令外,除左L.G logo外真係差吾到無改動過,連車內部份貼紙都仲有,
就連車隊編號都有 ,再貼個粗制牌布,
睇來呢批車真係一買返來就即刻做生意....

呢條線睇來應該可以做得起,
坐火車都唔快得幾多,票價又貴...

搭單問....條線係唔係都入到兩邊總站的CENTER區??
stagecoach。megabus。citylink
alan2011super3 發表於 2013-10-14 08:51 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

原來當年掛接車只被foul出倫敦,現原來仍有在不列甸島服役
現時全英何處仍有掛接巴?
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
HW8373 發表於 2013-10-14 10:24 | 顯示全部樓層

原帖由 alan2011super3 於 2013-10-14 00:51 發表

Norwich 有一堆,樓主一年前 post 過
兩星期前有幸見過其中一部係開晒三道門係大學巴士站內上落客 (一般只會用前門)

一年前係 Manchester 搭過掛接 Scania

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
ML29 發表於 2013-10-14 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 alan2011super3 於 2013-10-14 08:51 發表
Coventry(Citaro G,只會行4/21)、Birmingham(Scania,用來行67)都仍有。
We're part of The Go-Ahead Group
ksmbh 發表於 2013-10-14 23:15 | 顯示全部樓層
Go Northeast 都有Scania L94同倫敦批二手掛接係
Newcastle行緊.
 樓主| ME 發表於 2013-10-15 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 wrightap 於 2013-10-14 06:53 發表
嘩...估吾到呢道有人貼試坐報告!!
小弟上個月睇到有關新聞,都想去試下掛接跑公路係點樣,
無奈mancity太遠,blackpool就更加 ..

令外,除左L.G logo外真係差吾到無改動過,連車內部份貼紙都仲有,
就 ...

兩邊都好centre下
Mancity嗰個站就喺正coach總站出口,隔條馬路就係唐人街
Blackpool嗰面就喺正旅遊景點Sea Life centre對面, 望到Blackpool Tower

GNZ9068 發表於 2013-10-15 01:02 | 顯示全部樓層
香腸奄列 OmniLink

不列顛仲有好多掛接行緊~(非保留狀態)
低地台車的話, 仲有 Scania OmniLink、Volvo B5L(?)配威榖

愛爾蘭島仲有一批全球最後的 Mercedes Benz O405 (有掛、有唔掛)
Dublin 機場就有 Citaro 掛接做 Parking 車
南部 Cork City 好似都仲有但唔知咩型號

仲有掛接 Coach, 有 Plaxton 殼、Vanhool 殼 Volvo...

請其他版有接力
唔是我威威, 只是你廢廢 =]
FS1819 發表於 2013-10-15 02:14 | 顯示全部樓層
原帖由 alan2011super3 於 14-10-2013 08:51 發表
Cardiff Bus有用OmniLink行6、17同18
唔講・唔等於・唔做
 樓主| ME 發表於 2013-10-15 03:28 | 顯示全部樓層

原帖由 GNZ9068 於 2013-10-15 01:02 發表
香腸奄列 OmniLink

不列顛仲有好多掛接行緊~(非保留狀態)
低地台車的話, 仲有 Scania OmniLink、Volvo B5L(?)配威 ...

我都黎番張香腸奄列先
講到掛接,點少得First批Streetcar

仲有呢兩款已經過左身嘅掛接