hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 問:居留權
開啟左側

問:居留權

HY671 發表於 2006-4-3 14:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

係部份私家醫院,成日都有好多貎似祖國同胞黎香港生仔(別誤會,是因他們
大多說普通話/非廣東話),我突然想起一條問題,其實如果父同母本身都不是
香港永久居民,咁佢地係香港生既BB(指在1997年7月1日或以後生的)有冇居港
權既呢?

如有,大陸現時有冇規定孕婦(尤其係老公都唔係香港人果類)唔可以黎香港呢?

謝!
永遠懷念MJ
~誰@359~ 發表於 2006-4-3 15:29 | 顯示全部樓層
聽講以前係有d就生既大肚婆專登走去中英街
之後陣痛果陣就乘機仆去香港果邊,咁就會送佢去香港醫院
或者呢班大肚婆就係想同個BB博個香港永久居民身份啦
字大只顯得人自大
camoran 發表於 2006-4-3 16:51 | 顯示全部樓層
只要係香港出生既人都擁有居留權
非香港出生既人父母其中一方係香港永久居民都可以有居留權

海關/公安好似有權唔批孕婦雙程證既申請
art0925 發表於 2006-4-4 09:06 | 顯示全部樓層

Is that rule the same for the China nationals, cause my mom and dad both are not Hk citizens when i was born (Canada and Singapore) but I got Hk citizenship when i was born, and then they got citizenships after living for 7 years.

原帖由 camoran 於 2006-4-3 16:51 發表
只要係香港出生既人都擁有居留權

樓主| HY671 發表於 2006-4-4 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 camoran 於 2006-4-3 16:51 發表

但呢個條款不適用於97年7月1日出生前的人吧?

那自由行的豈不是沒有限制?

唔怪得次次去浸會探人,都好似好多父母都係祖國同胞既人等生
或剛生左。

原來只要係香港出世就有居留權...
永遠懷念MJ
bose_hung 發表於 2006-4-4 11:41 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2006-4-3 14:05 發表

如果父同母本身都不是香港永久居民,
咁佢地係香港生既BB(指在1997年7月1日或以後生的)有冇居港權既呢?

小弟有印象睇過一篇「國際花絮」,
話有個大肚婆搭飛機,
由亞洲飛去歐洲,
點知途中作動,
幸好順利生產、母子平安,
但係呢個 BB 國籍竟然歸中東某國!
原因係呢個 BB 出世一刻,
佢係o係該國領空……

呢個「國際花絮」好似係國際通例,
全世界所以國家都係咁做。
即係理論上有個非洲男人,
帶佢個大o左肚o既非洲老婆o黎香港,
而呢個大肚婆o係香港生o左個 BB 的話,
呢個 BB 係有居港權。

因為呢個原因,
好多大陸人都想落o黎香港生仔,
就係為o左個居港權……

(無奈好多大陸人落o黎香港生完仔,
 錢都唔俾就「連人帶B」出院返大陸,
 唔單止醫院經濟會有問題,
 政府要計出生率、以致計劃長遠社會發展,
 都會因為呢D「有居港權但又唔用,偏偏唔知幾時會返o黎話用就用」o既 BB 而失預算。
 (因此小弟對呢D大陸人好反感))
s3n370 發表於 2006-4-4 12:23 | 顯示全部樓層

原帖由 bose_hung 於 2006-4-4 11:41 發表

話有個大肚婆搭飛機,
由亞洲飛去歐洲,
點知途中作動,
佢係o係該國領空……

咦?小弟仲以為0係呢個CASE,BB的國籍係跟飛機的註冊國添...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
 樓主| HY671 發表於 2006-4-4 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-4-4 11:41 發表
(無奈好多大陸人落o黎香港生完仔,
 錢都唔俾就「連人帶B」出院返大陸,
 唔單止醫院經濟會有問題,
 政府要計出生率、以致計劃長遠社會發展,
 都會因為呢D「有居港權但又唔用,偏偏唔知幾時會返o黎話用就用」o既 BB 而失預算。
 (因此小弟對呢D大陸人好反感))

兩類囉,你講既係一類,而我在私家醫院見的就是另一類——特登
洗錢黎香港生,設備又好,又有居留權。
永遠懷念MJ
M 發表於 2006-4-4 16:23 | 顯示全部樓層

話有個大肚婆搭飛機,
由亞洲飛去歐洲,
點知途中作動,
佢係o係該國領空… ...

瑞典出哂名福利多,如果個bb響瑞典上空
出世既話咁佢咪好著數?
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| HY671 發表於 2006-4-4 17:18 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-4-4 16:23 發表

瑞典出哂名福利多,如果個bb響瑞典上空
出世既話咁佢咪好著數?

呢d野可遇不可求,根本多數就快生得既都會在機場被航空公司
「打回頭」,唔係話介意你唔覺意生左一世俾坐免費飛機,而係
如果在途中突然要生真係未必有好專業既照顧,到時大既同細既
都好危險!
永遠懷念MJ