hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [Scots][混帳 ADL 尋寶之旅] 歐五貨尾
開啟左側

[Scots][混帳 ADL 尋寶之旅] 歐五貨尾

HW8373 發表於 2014-8-2 02:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

英國本土對 ADL 貨色質素既評價,就好比強國人 (唔係糞青) 對強國貨既評價一樣

但畢竟係由三間百年老字號組合而成,砌砌埋埋唔少怪獸車帶俾行家無窮歡樂

近年先知原來 ADL 重收埋唔少怪獸車 (例如 Transbus E200H),上次係前 Dennis 廠摷唔到,

適逢 ADL 係蘇格蘭開左間新廠係前 Alexander 廠附近,就上去碰運氣

新車係有,但一部玩具都見唔到,慘食白果

求其揀 d 無咁炒既相每樣貼少少算

相機當日已經係就黎釘蓋,機廢人廢

最易去前 Alexander 廠既方法係由蘇格蘭再搭內陸火車,落車後行一條街就到

雖然有幾個保安一路吹著水一路無禁止行過去影相
不過睇黎大部分 Alexander 字樣已經俾 ADL 標誌遮晒

MMC 就無,只見一大堆歐五貨尾同埋舊殼倫敦歐六車

高版矮版 E400 車身,一清二楚

歐六 E400H,原有引擎室已經爆晒,要成個車尾延長少少,幾乎接近長途版 E400 長度

歐五貨尾 E300

貨尾 E400 同貨尾 E400 Scania

歐五 E400 尾跨/尾窗比歐六版短

唔知上層車尾係咪少左排位定係未裝

E400 Scania,隨著長途版 E400 賣唔去,香港 Scania 又唔入 N230UD
Stagecoach 又試玩 E400 MMC x B5LH
未來香港如果想再訂 E400,除非係訂單特大或者係歐五
否則相信會由 E400 MMC 車身配 Volvo B5LH 底既配搭做埋,好過當年特登搞一大餐
幾間香港加埋美加地區買埋都唔夠百五部車  

望到最盡都唔見 MMC,都只係普通歐六車,似乎 Alexander 呢邊都係裝車為主
研發新玩具都係前 Dennis 廠個邊做

合照

明顯見到 Arriva 個部牌箱特別扁,司機位同大銀幕之間低左一大級,
其餘幾部高車身,擺埋一齊一睇就睇到

廠外係 First 地頭,雖然近年變成 Wright x Volvo 忠實 fans (再近期少少又添食返少少 ADL),
不過都有 Alexander 野係度,例如 ALX300 配英國最受司機歡迎型號之一既 Volvo B10BLE

另一角度,呢部就 14 年車齡,但車身線條/設計似乎同不遠處隔著鐵絲網兩部岩岩砌好新出牌 E300 差唔多

之前報導話 ADL 開左間新總部,唔知有無記錯,E400 MMC 同叉電 E350H 好似就係新總部發佈
反正爭幾個站火車,痴起條線就舂上去

ADL 新總部起係工業區度,隔離好似係個睇落有錢人住既小鎮
但個牌睇落去唔似係新

間野就係當地差館對面,office d 人坐近窗口做野

圍著間新總部前前後後兜左兩個圈,半架巴士都見唔到,
入面地下個層望入去,好幾個部門同茶水部都掛著 ADL 月曆
同巴士模形鋪個 d 月曆差唔多,不過當然 ADL 就梗係擺自己野
E500 系列當然係擺九巴 ATENU,其餘 Enviro 系列都重係舊殼既官方相黎,都毋需特登影入去

寫字樓隔離有蓋好高樓底既,有少少懷疑入面可以泊巴士,或者係用黎影官方相
但外面係乜聲都無,完全食白果

出返市區當然順便行下蘇格蘭
貼兩年前既炒相,部機無電,人又無技術,影炒晒

First 連續多年買開 Wright x Scania、Wright x Volvo
近幾年轉軑去返買 ADL,司機間都覺得好驚奇
不過一般比較多人同意既講法係 ADL 好鍾意捆綁式銷售
只要成個 Enviro 系列樣樣都肯買,相信會有唔錯既折扣優惠

有特別包裝既矮車身曲梯 E400H

同樣特別包裝既矮車身 E400,執相時先發覺原來一部係 E40H 一部係 E40D

Alexander 殼 Volvo 同 Plaxton 蠆

車尾,印象中個邊唔知係咪 hea 定唔夠錢,個 d 倫敦車運去其他城市之後
就咁寫著中門停用就算,度門留返係度唔拆,只有小部分司機肯用
前面個熟悉既車尾當然係 E500

大部分地區既英國人唔習慣雙門,E500 繁時全車係企到黃線位,停站逐個係前門落
再幾十人前門上,十個八個買飛,等司機找錢

First Bus 標準色,配 ADL (定係英國) 最常見既其中一隻凳
香港城巴 701 同新巴 3601 (只係多左頭枕) 都好似係呢隻

由香港搭到英國既 E500,第一無力就係試驗 TopoDyn 同埋截油較到最重既 NX6979
第二無力就係呢堆 E500,09 年出牌,歐四配大尾牙 ZF 6 波
雖然可以波波盡,但笠到痴線,同早幾年 d 60xx 一樣咁慢

不過跟據 ADL 官方推算,美加地區 ISM 引擎三叉戟,副偈基本壽命係 7 年 (或 70 萬公里)
去到歐四 ISL 引擎,相信打個 8 折都已經夠俾面
計埋 Glasgow 既地勢,批車日日企滿人大上大落,再打多個 7 折都差唔多
兼且架架車都變晒聲咁濟,相信當日搭完之後過多一年半載呢 25 架 E500 都夠鐘抬偈
(ISBe 康偈個堆車,根據英國巴壇個講,直頭三四年已經大批大批咁打晒柴抬偈)

事隔兩年,上個月係 ADL 廠食完白果,去到 Glasgow,好難先見到批車
(根據當地巴壇話,批 E500 油耗太高,平時通常擺廠,只做兩味時段)
把聲更加恐怖,同而家香港堆 E50D 差唔多
但正正可能係每日出車時數短左,或者好多已經抬過偈
架架都變返歐四蠆應有既力水

ALX400 x B7TL

ALX200 x Dart

前 d 個部對錯焦既車,個頂圓圓地好似唔係 ALX100,而係 Plaxton

一張相望落去最先數到三架 ADL 同瑞典廠合作既車
總站轉出大街有 B13RT
後面 Megabus 有 B11RT
雙層 E400 x N230UD

上一代 Plaxton 身配 B12BT

自家野都有,機場線 E300 配 ZF Ecolife
一般 ADL 普通版既車,砌出黎半年車齡好似人地 Wright x Volvo 十年車齡咁既款已經係英國公認
不過機場線係靚凳豪裝版,裝工同避震都一如 ADL 以往既高端產品一樣,坐感直逼瑞典/德國廠級數
調返轉咁睇,ADL 果然係不折不扣既英式公司,頭等/三等個觀念真係明顯到無得再明顯
搭豪裝版同普通版簡直係天堂同地獄既分別

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
KJ1502 + 1 + 1 gd
FS1819 + 1 + 1 Very good

查看全部評分

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
wrightap 發表於 2014-8-2 04:39 | 顯示全部樓層
其實批E500基本上唔難見到,4/4A(前44)同75最多,
特見有18,45,
批車架架都唔同聲,起步無力,一波好盡先轉二波。

仲有中門的前倫敦車現時已經大部份移除中門,
移除進度一直緩慢,我有理由懷疑係一架架整

33901-33923 係E40D
39101-39110 係E40H
stagecoach。megabus。citylink
NA4179x賢 發表於 2014-8-2 14:09 | 顯示全部樓層
講起E400,想知港版E400車身真係只限香港用 ?
FS1819 發表於 2014-8-2 18:41 | 顯示全部樓層

長途E400,即係Man偈嗰啲?

真係唔明點解ADL明明可以裝工做得好,但往往又唔做好。
我明白你呢度cut啲嗰度cut啲,所需Man-Hour的確會減少,
但為咗呢啲錢,得失班客、影衰車廠,值得嗎?
ADL唔係仲以為,架車快啲壞會吸引個客快啲買新車掛?
唔講・唔等於・唔做
GW5498 發表於 2014-8-2 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2/8/2014 06:41 PM 發表
長途E400,即係Man偈嗰啲?

真係唔明點解ADL明明可以裝工做得好,但往往又唔做好。
我明白你呢度cut啲嗰度cut啲,所需Man-Hour的確會減少,
但為咗呢啲錢,得失班客、影衰車廠,值得嗎?
ADL唔係仲以為,架車快啲壞會吸引個客快啲買新 ...

佢講緊用ISLe嗰批E400

咁所以咪惟有靠做好啲售後服務, 維持銷售囉
nickk 發表於 2014-8-2 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5498 於 2014-8-2 20:43 發表

ADL同大陸山寨廠根本冇乜分別,又係買人地料返嚟左砌右砌,監平監賤賣出去.....所謂既設計又係笑料...

點解ADL喺英國咁好賣?因為Made in UK囉!
點解喺香港咁好賣?咪又係因為Made in UK囉!
OMG
Mandurah__Line 發表於 2014-8-3 00:37 | 顯示全部樓層

見師兄坐左First Glasgow個D鐵甲威龍
唔知佢個冷氣表現係差過新城D歐2躉定還是拍得住甚至爽過香港D同款車呢﹖
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
 樓主| HW8373 發表於 2014-8-3 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5498 於 2014-8-2 20:43 發表

其實同時指緊 Man 偈同 ISLe 偈個批

都係車尾食左一個位、特大水箱、特長尾跨

兩者引擎室分分鐘係一齊設計甚至大部分零件通用既

而且個副 Man 偈相信即係 E200 x 14.240 或者 E300 x 18.240 個副

Stagecoach 拎黎跑中長途兼且唔使飲尿

所以兩者應該都可以叫做長途版 E400 掛

原帖由 Mandurah__Line 於 2014-8-3 00:37 發表
見師兄坐左First Glasgow個D鐵甲威龍
唔知佢個冷氣表現係差過新城D歐2躉定還是拍得住甚至爽過香港D同款車呢﹖

兩年前影相當日搭過兩部

力水一樣咁差,冷氣同歐 2 蠆差唔多甚至更差,

只有微風,溫度同室外差唔多

不過我諗同英國文化同 Glasgow 個邊氣候有關多過關批車事

英國人都唔使抖氣既 ,平時搭車就全上層滿座,焗到死 d 人都竟然可以閂晒窗

一行去開窗大家都會望到實好似做緊 d 古怪行為咁

加埋 Glasgow 6 月都未係太熱,可能係司機唔開咁大冷氣

雖然英國巴壇的確有人指出例如某 d 車身細節位

Wright 做既野係諗得比較長遠,出黎既效果會比 ADL 襟用/好用

但搭過 ADL 見得人既車
(例如 E200H、E400H、大部分豪裝版既車,或者 Plaxton 車身既車)

用料理論上差唔多,但行起上黎正正常常,質素追到瑞典/德國車

普通版已經副偈尖叫 / 停車打冷震 / 全車座椅鬆晒郁郁貢 / 傍板互相接扯

似乎係間廠既文化或者心態多於技術問題

同埋聽講部分 ADL 車係 Plaxton 廠幫手砌,唔知又會唔會係各分廠或者各年份之間手工同 QC 有別喇
(除左高端規格個堆車坐感搭親都咁好之外,間中都會係英國搭中裝工同避震特別好既 ADL 普通規格柴油車)

原帖由 NA4179x賢 於 2014-8-2 14:09 發表
講起E400,想知港版E400車身真係只限香港用 ?

美加地區開頂 E400 都共用左一半港版 E400 車身設計既

美加地區 E400 頭幅配舊版 E500 底盤都算係用左港版 E400 車身
(如果港版係指上層第一隻窗變為尖角,尾幅同 E500 睇齊既話)

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
wrightap 發表於 2014-8-3 03:09 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

以小弟觀察,first glasgow大部份"冷氣車"都係吾可以由car佬控制,
即使可以控制,亦貼有通告告知所有 car佬必需開"冷氣" ,
而乘客如果覺得車內溫度有問題,可向car佬反映。
小弟覺得當地人比亞洲人更怕凍。。
一到冬天小弟坐車焗到訓低咁濟

之前幾年e400訂單太多,部份adl e400,plaxton的確有份幫手砌,
倫敦都有好幾批分佈幾間公司,但好似只係砌adl e400,
scania n230ud同 e400h 可能技術同設備等問題由蘇格蘭砌返。
stagecoach。megabus。citylink
Mandurah__Line 發表於 2014-8-3 17:23 | 顯示全部樓層

原帖由 HW8373 於 2014-8-3 01:19 發表

兩年前影相當日搭過兩部

力水一樣咁差,冷氣同歐 2 蠆差唔多甚至更差,

只有微風,溫度同室外差唔多

不過我諗同英國文化同 Glasgow 個邊氣候有關多過關批車事

英國人都唔使抖氣既 ,平時搭車就全上層滿座,焗到死 d 人都竟然可以閂晒窗

一行去開窗大家都會望到實好似做緊 d 古怪行為咁

加埋 Glasgow 6 月都未係太熱,可能係司機唔開咁大冷氣
原帖由 wrightap 於 2014-8-3 03:09 發表
以小弟觀察,first glasgow大部份"冷氣車"都係吾可以由car佬控制,
即使可以控制,亦貼有通告告知所有 car佬必需開"冷氣" ,
而乘客如果覺得車內溫度有問題,可向car佬反映。
小弟覺得當地人比亞洲人更怕凍。。

一到冬天小 ...

真係正宗揾黎搞

呢批First鐵甲
又唔係香港番去既車
﹐ 再聽埋兩位師兄話架車都無咩冷氣

個人覺得批車
加個冷氣落去真係都唔知為乜
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...