hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 你們收藏了哪些1:120左右的巴士仔模型? ...
開啟左側

你們收藏了哪些1:120左右的巴士仔模型?

cktse 發表於 2006-4-17 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Yonie_Sung 於 2006-4-17 12:00 AM 發表

記得我都有呢隻DMS老翻版本, 個車身非常脆皮,
唔覺意按爛左一下之後, 貪得意逐part滅,
最後成個車身變哂一塊塊鐵片, 送左去堆田區....
媽屐停
Yonie_Sung 發表於 2006-4-17 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 hywonglx 於 2006-4-17 23:22 發表
細個時玩珍寶和TC,但都無了。雖然而家買回,但唔知跟以前的有無唔同。
我都希望大家POST多些唔同種類的巴士仔,讓我開下眼界。

難得有知音人
Yonie_Sung 發表於 2006-4-17 23:56 | 顯示全部樓層
影埋個車尾俾大家睇
Yonie_Sung 發表於 2006-4-17 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 cktse 於 2006-4-17 23:31 發表

咁得人驚?
我o個部車仔都發生油漆起泡的情況
不過咁多年都無拎出o黎玩
問題又無惡化wor

lapacts 發表於 2006-4-18 00:47 | 顯示全部樓層
終於又有講1:120巴士車仔既Topic~
我自小儲了很多款巴士車仔, 每款儲好少, 所以係珍藏。
因不在香港, 所以不能貼相~

我有:
Titan(Matchbox)
Routemaster(Matchbox)
Routemaster(翻版Matchbox)
Daimler亞特蘭大(Matchbox)
Daimler亞特蘭大雙門(翻版Matchbox)
DMS(Matchbox)
School bus(Matchbox)
美國Metro bus(Matchbox)
旅遊巴(Matchbox)
都普亞特蘭大(Majorette)
Neoplan長身旅遊巴(Majorette)
短身旅遊巴(Majorette)
珍寶(翻版Tomy)
珍寶(翻版Tomy的翻版)
珍寶(Tomy)
三菱MP618(Tomy)
三菱小巴(Tomy)
Isuzu旅遊巴(Tomy)
Hino雙層旅遊巴(Tomy)
Neoplan Megaliner(翻版Tomy)
DMS(翻版Corgi)
DMS(可開門London字)
勝利二型(紅色British字)
Fleetline(白色)
勝利二型(Best Choice)
Fleetline(Best Choice)
Olympian(Gordon)
Trident(Gordon)
MCW(Gordon)
Neoplan停機坪雙頭穿梭巴士

大約記得咁多~
唔知可唔可以分享一下點改裝巴士車仔?
細個睇一集星期幾檔案講巴士迷, 有人將Titan駁長改成ECW 12m Olympian,
又將勝利二型駁長改成艾莎富豪...
有年傑出車長選舉有巴士迷既巴士車仔陳列, 見到珍寶改成AD...
近排上網又見人改Olympian 成12m/9.7m/ME...

希望高手指教!

cktse 發表於 2006-4-18 15:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Yonie_Sung 於 2006-4-17 11:59 PM 發表

咁得人驚?
我o個部車仔都發生油漆起泡的情況
不過咁多年都無拎出o黎玩
問題又無惡化wor

係呀, 真係幾恐怖架, 果陣認為只有膠先啪得斷,
點知連鐵都可以...
咪就係08.JPG最右手邊果部之嘛, 不過我果部係銀色...

07.JPG果部我都有...
好彩啪唔斷 (都唔明點解細細個總要咁拎d車仔黎較飛),
不過車尾條膠泵把就俾我整斷左...

媽屐停
cktse 發表於 2006-4-18 15:03 | 顯示全部樓層

原帖由 lapacts 於 2006-4-18 12:47 AM 發表
唔知可唔可以分享一下點改裝巴士車仔?
細個睇一集星期幾檔案講巴士迷, 有人將Titan駁長改成ECW 12m Olympian,
又將勝利二型駁長改成艾莎富豪...
有年傑出車長選舉有巴士迷既巴士車仔陳列, 見到珍寶改成AD...
近排上網又見人改Olympian 成12m/9.7m/ME...

錄左果集"巴士情真"餅帶仲響屋企
果個叫羅漢聰嘛, 之前B會巴士騷都有見到佢
媽屐停
 樓主| hywonglx 發表於 2006-4-18 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2006-4-17 23:31 發表

那部車是不是鐵造?還是由其他物料組成。
 樓主| hywonglx 發表於 2006-4-18 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 lapacts 於 2006-4-18 00:47 發表
終於又有講1:120巴士車仔既Topic~
我自小儲了很多款巴士車仔, 每款儲好少, 所以係珍藏。
因不在香港, 所以不能貼相~

我有:
Titan(Matchbox)
Routemaster(Matchbox)
Routemaster(翻版Matchbox)
Daimler亞 ...

真係好想睇下相,見識一下。
lch 發表於 2006-4-18 23:11 | 顯示全部樓層

車隊詳情
請按此