hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) "巴士男"指數自我測試 (附 性格分析) ...
開啟左側

"巴士男"指數自我測試 (附 性格分析)

BL69 發表於 2006-4-20 10:17 | 顯示全部樓層

A. 坐車
1. 無
2. 無

B. 影車
1. 無
2. 對上一次係05年年初一影AVBE1@N68同埋59S熱狗
3. 一個人
4. 會
5. 我自己都唔知
6. 無

C. 個別情況
1. 未
2. 未
3. 未
4. 未
5. 響街度撞到,之後跟左佢一個單

D. 習慣
1. 會,平時見到D得意野都會影低
2. <10%

E. 上網
1. HKB_, 膠登
2. 會
3. 成日都上
4. C1, B3, B2, A2, D1
5. 睇鐵路資料
6. 5年左右
7. 無

F. 私生活
1. 曾經有,不過今年無續
2. 一隻手數得晒,最熟果個一個月見一兩次
3. 以前會
4. 唔係
5. 無
6. 我個名
7. 20部左右
8. $3000 up
9. 響撞車現場執既計唔計?
10. 20架以內
11.同學/同事/老師/老闆/朋友

年資值:79
現值:26

Show Blocked User - eric278
pstommy 發表於 2006-4-20 14:21 | 顯示全部樓層
A. 坐車
1. 無
2. 1

B. 影車
1. 無
2. 無
3. 一個人
4. 不會
5. 嗜好,留record
6. 無

C. 個別情況
1. 未
2. 影了
3. 未
4. 坐過
5. 有

D. 習慣
1. 有,自己讀攝影的,喜歡影相,順便可隨時影巴士/消防,如特發/特見
2. 20%

E. 上網
1. 自己個blog
2. 是
3. 一日多次
4. 軍事、紀律部隊、政府部門及公共行政/香港巴士討論/巴士多媒體展示區/鐵路/公共交通有關商品
5. 留意巴士消息,睇巴士相
6. 7-8年
7. 些少

F. 私生活
1. 無
2. 一個係中學同學,最熟,另一個係舊同事
3. 絕對不會
4. 不是
5. 無
6. 名
7. 29部
8. 近千
9. 無
10. 無專登去背
11.知道
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
JT4686 發表於 2006-4-20 14:48 | 顯示全部樓層
A. 坐車
1. n咁多次
2. 咁又冇

B. 影車
1. n咁多次
2. 5次以上
3. 有時自已有時同朋友
4. 會
5. 悶,找野做
6. 有

C. 個別情況
1. 影左
2. 影左
3. 未
4. 有
5. 有

D. 習慣
1. 有,生活寫照+行過見特就影
2. 60%,40%係明星

E. 上網
1. 我Xanga
2. 係
3. 15分鐘
4. A2,X1,B3,B2,A1
5. 巴士
6. 2年
7. 有咪做LOL

F. 私生活
1. NO
2. 大約10個以下,一個月
3. 好少
4. 講明星多
5. 可能
6. JT4686
7. 4
8. 500
9. 膠牌大約30
10. 98C全線,98D金車掛牌,其他仲有D
11.唔知就呃你
ben2004 發表於 2006-4-20 23:35 | 顯示全部樓層

A
1. 冇
2. 有, 一兩次度啦

B
1. 專登o既 ... 大概 5, 6 次
2. 上年除夕, 不過過o左一年, 唔計
3. 通常兩三個
4. 長途線唔會, 短途就會
5. 留個紀念
6. 冇

C
1. Y
2. Y
3. N
4. Y
5. Y

D
1. 講到明出街影車先會, 唔係就唔會帶相機
2. > 90% ....

E
1. 如果巴士網o既話應該都係 HKBF
2. Y
3. 每日都上
4. B3 -> B1 -> B2 -> C1 -> N
5. 睇下有咩巴士方面o既新料
6. o岩o岩兩年
7. 都有o既

F
1. N
2. 10 幾個, 最熟果個日日都見, 同學離
3. 聊天唔會, 問料多
4. N
5. 1, 2 個啦 ...
6. 後者
7. 0
8. $0
9. N
10. 我諗都有百零二百個
11. 同學知, 屋企人知, 朋友知, 老師知, 親戚好多都知

其實迷巴士 ... 唔沉迷就可以
就算沉迷, 總好過沉迷打機, 行街買野就得

唔知有冇計錯 ...
93 分

2500 發表於 2006-4-21 00:02 | 顯示全部樓層
A
1)No
2)N0
共0分

B
1)More than three times
2)今年有一次
3)一至兩個人
4)我需要時係會
5)收藏
6)No
共14分

C
1)Yes
2)Yes
3)No
4)Yes (Always by 905)
共19分

D
1)如果吾去影車就一定吾會
2)如無特別需要我既作品一定會係公交
共15分

E
1)討論區多 (未必係講巴士)
2)Yes
3)睇需要
4)B3,B2,B1,D1,A3
5)看巴士資訊
6)約8年
7)現階段無 (以前有參與過)
共36分

F
1)No
2)5個以下,無特定
3)No
4)唔係
5)都識幾個 (以前都成日上人屋企玩)
6)叫名多
7)More than 100
8)每月約$500以上
9)有, 水牌同中巴布牌 (係啟德跳蚤市場買)
10)100以下
11) 除親戚同相熟朋友外, 其他唔知
共41分

見幾特別既題目所以參與下
總計年資值應該有125分(相信都幾深下)
現值計有52分
退化度10.5分

dennislokawai 發表於 2006-4-21 00:09 | 顯示全部樓層
A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河? (如有, 請列明次數)20次以上
2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線? (如有, 請列明次數)平時唔會,遊車河時當然另作別論

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?(如有, 請列明次數)唔會突然去捕
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?(如有, 請列明次數)唔會刻意去捕
3. 你影車係一個人, 兩三個friend定一大班人去?必定一個人
4. 捕特見時, 你會等架車一轉嗎?我唔會咁無聊
5. 你影巴士的原因係?得閒咪影囉~
6. 過去一年有無試過晚上11時至早上6時期間影車?夜返屋企咪順便影下囉

C. 個別情況
1. 你影了A10未?
2. 你影了AVBW未?
3. 你坐過A10未?太貴了,無諗住坐
4. 你坐過AVBW未?坐過
5. 在AL1退之前三個月, 你有無專登去捕或者去坐佢?唔會,見到得閒都無去搭。(不過事後後悔)

D. 習慣
1. 你每天會帶相機出街嗎?如有,請列明原因收工行番屋企時有咩想影都可以影2. 過去三個月你影的相片中, 有幾多%係巴士?超過95%

E. 上網
1. 你每次上網, 通常會先上那個網?iTalk,是關係首頁來的
2. 你每次上網都會上italk嗎?除特別情況外,都一定會
3. 你幾耐上一次italk?每日都上
4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? (請順序列出頭五個板)Z板(苦有文章)>B3>B2>A11>N
5. 你上italk為了咩原因?貼文同處理板務
6. 你上巴士網/討論區上的年資?3年
7. 你有無興趣管理巴士網或巴士討論區?管理係咩意思?做板主?定打理一個屬於自己的巴士網?如前者,有;後者,無

F. 私生活
1. 你有參加巴迷會嗎? 參加了幾多年?無參加
2. 你有幾多巴士迷朋友? 最熟果個幾耐見一次?5個以下,最熟果個成年先見得果一次
3. 係街見到巴士迷同你一齊捕車, 你會主動去聊天嗎?同熟人都唔主動,何況唔識既人?
4. 你與巴迷朋友"煲電話粥"的話題離不開是巴士?我最怕呢樣野
5. 你因為迷巴士, 而識幾多個巴士司機?識既定義係咩?同我會打招呼既有一個,但識佢幾年到今個月先知我鍾意巴士
6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number?一dd啦,佢地咩順口就叫咩
7. 你屋企有幾巴士模型?除左人地送俾我一架巴士仔外已經無了
8. 你每年使幾多錢買巴士有關產品?產品有出書就可能用$200-300,否則我都唔用晌呢方面洗錢,但遊河我諗都要成$2000一年
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? (請列明種類及數量, 自已入去&#21135;車場買定係商店買?)有四塊膠牌,三塊晌拆車場買,一塊晌馬路邊執
10. 你識背幾多架巴士的車牌?只能記成日搭既車牌
11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷?朋友個個都知,其他?佢有問咪知囉
youtube.com/c/dennislokawai
av335 發表於 2006-4-24 09:29 | 顯示全部樓層

A1) 有, 1次
A2) 無

B1) 3次
B2) 無
B3) 兩三個
B4) 不會
B5) 作為紀錄
B6) 無

C1) 未
C2) 未
C3) 未
C4) 未
C5) 有

D1) 無
D2) 35-40%

E1) xanga
E2) 會
E3) 半日
E4) B1, B3, B2, C2, B5
E5) 獲取新資訊
E6) 6年
E7) 無

F1) 無
F2) 有, 三個月
F3) 不會
F4) 不是, 有其他話題
F5) 四個
F6) 我個名
F7) 一架
F8) $50
F9) 有, 膠牌、車牌鐵牌, 去商店買
F10) 超過600架, 背車牌係我的強項~
F11) 知道
LP1200 發表於 2006-4-25 13:02 | 顯示全部樓層
. 坐車
1.1次
2. 冇
B.
1.冇
2. 要訓覺,冇咁無聊
3. 多數一個人
4. 未試過
5. 散心
6.同B2答案一樣

C. 個別情況
1. 未
2. 影過
3. 未
4. 坐過
5. 1次,@6F

D. 習慣
1. 唔會
2. 95%左右

E. 上網
1. 每日一篇
2. 唔會
3. 1日一次左右
4. A2>A15>N>B1>D1
5. 討論
6. 2年倒
7. 暫時冇

F. 私生活
1. 冇錢,冇諗過參加
2. 3個,最熟O個個同一班,日日都見
3. 唔會
4. 唔會
5. 2個,不過都係我阿媽同我介紹/講比我知
6. 一時個名,一時花名,一時"巴迷代號"
7. 3架
8. 唔知喎,年年都唔同,最多買幾張相,$10元
9. 1塊膠牌,from商店
10. 自己愛車同朋友愛車
11.識得我全部都知
Lovey Dovey
3ad150 發表於 2006-4-25 15:55 | 顯示全部樓層
A1.冇
A2.冇

B1.0
B2.有,05年平安夜晚
B3.自己一個
B4.唔捕
B5.留下回憶
B6.有,05年平安夜晚

C1.冇
C2.有
C3.冇
C4.有
C5.有(剛好坐中算唔算)

D1.無
D2.20%

E1.班網個討論區
E2.會
E3.1日
E4.C1>A10>A11>C2>C3
E5.討論囉
E6.8年
E7.冇

F1.冇
F2.5個.((最熟果個日日見(同學).其他就係母校D巴迷))
F3.唔會
F4.好少,但間中可能會提及.
F5.2個
F6.花名(唔係與巴士有關)
F7.0
F8.$0
F9.冇
F10.6架(日日返學都見到)
F11.知
有人話AD309就快換走.
BL69 發表於 2006-5-1 12:48 | 顯示全部樓層

今日1號喇喎,
樓主幾時開估??
Show Blocked User - eric278